Bu haber kez okundu.

Sağlıklı Yaşam için Pedal Çevirdiler
banner229

Siirt Üniversitesinde "Sağlıklı Yaşam Kültürünü Teşvik Projesi" kapsamında bisiklet sürme etkinliği düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde ve Sağlık Bakanlığınca gerçekleştirilen "Sağlıklı Yaşam Kültürünü Teşvik Projesi" çerçevesinde Siirt İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Siirt Üniversitesi Yeşilay Kültür Kulübü iş birliğiyle bisiklet sürme etkinliği gerçekleştirildi.

İl Halk Sağlığı Müdürü Erol Emre Ömür, etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada, proje ile 15 yaş ve üzeri nüfusta fiziksel aktivite yapanların oranının yüzde 62'ye çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti.

Obezitenin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını ifade eden Ömür, "Hareketsiz yaşam modern toplum için en önemli halk sağlığı sorunu durumundadır. Teknolojik gelişmeler yaşamı kolaylaştırsa da uzun vadede hareketsiz bireylerin sayısı artırmakta ve sağlığı olumsuz yönde etkilemektedir. Bulaşıcı olmayan hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan hareketsiz hayat tarzı, dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında obezitenin önünde 4. sırada yer almaktadır.

Fiziksel aktivite yalnızca meme ve kolon kanserinin yaklaşık yüzde 25'inin, diyabetin yüzde 27'sinin ve iskemik kal hastalığının yüzde 30'unun ana nedeninin fiziksel hareketsizlik tahmin edilmektedir. Fiziksel hareketsizlik yalnızca yetişkinler için değil gençler içinde ciddi bir sağlık riski taşımaktadır. Günümüz şartlarında ulaşım imkanlarının çoğalmasıyla da hareketsizlik artmakta ve hareketsizlik, çok yeme ile birleşince maalesef obezite kaçınılmaz hale gelmektedir" dedi.

Vatandaşları bisiklet sürmeye teşvik ettiklerini ifade eden Ömür, "Bisikletin alternatif bir ulaşım aracı olarak kullanıldığı ülkelerde obezitenin çok daha az görüldüğü ve yaşam beklentisinin yüksek olduğu görülüyor.

Bu çerçevede çocuk ve gençlere fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılarak sağlıklarının korunması, gelecekte sağlık sistemimizin üzerinde oluşabilecek potansiyel yükün azaltılması için toplumda bisiklet kullanımını artırmak amacıyla sağlıklı beslenme ve hareketli hayat programı kapsamında bu proje hayata geçirilmiştir" açıklamalarında bulundu.

Ömür, proje kapsamında düzenledikleri etkinlikte 70 bisiklet ile 2 bin metre bisiklet sürme etkinğini gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.



 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.