Bu haber kez okundu.

Sağlık Müdürlüğü Yaşlıları Unutmadı
banner229

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü münasebetiyle Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Emel Çelik, Uzman İbrahim Teğin ve Kronik hastalıklar birimi tarafından yaşlılar evlerinde ziyaret edildi ve hastalıklarıyla ilgili bilgi alındı.

Son yıllarda Türkiye’de yaşlı nüfusunun giderek arttığını belirten Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Emel Çelik, ”Son yıllarda bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşlı nüfus giderek artmaktadır. Her insan için değişik mana ve önem ifade eden yaşlılık, hayatın çok özel bir dönemi olup istisnasız her canlıda görülen, zamanın ilerlemesi ile ortaya çıkan, geriye dönüşü olmayan, yapısal ve işlevsel değişikliklerin tümüdür.

Yaşlılarımız dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli varlıklarımızdır. Ak saçlı, bilgi ve tecrübeleri ile zirvede olan eli öpülesi yaşlılarımız kutup yıldızı gibi bizlere yol göstericidirler. Yaşlı bireylerin toplumla bütünleşmesi, daha aktif olması ve yaşama bağlı kılınmaları gerekir. Her yıl çeşitli etkinlikler yapılarak deneyim ve tecrübelerinden yararlandığımız yaşlılarımızı unutmadığımızı göstermekteyiz” dedi.

İl Sağlık Müdürü Dr.Erol Emre Ömür Yaşlılar Günü nedeniye yayınladığı mesajında: “Doğum oranlarının düşmesi ve teknolojik gelişmelerin sağlık hizmetlerinde etkili kullanımı, bilinçli beslenme ve hareketli yaşam, ortalama yaşam beklentisinin uzamasına ve yaşlı nüfusun toplam nüfus içerisindeki payının artmasına olanak sağlamıştır. Ülkemizde yaşlı nüfus (65 ve daha yukarı yaş) 2014 yılında %8 iken 2015 yılında %8,2 ye yükselmiştir. Ülkemizde yaşlı nüfusun, diğer yaş gruplarıyla karşılaştırıldığında, daha yüksek bir artışa sahip olduğu görülmektedir.

2014 yılında toplam nüfusun artış hızı ‰13,3 iken yaşlı nüfusun artış hızı ‰ 49,9 olmuştur. Yaşlılarımızın toplumsal yaşama aktif olarak katılmalarını, sosyal, kültürel ve ekonomik haklara sahip ve kimseye muhtaç olmadan yaşamalarını sağlamak, kişi, kurum ve devlet olarak öncelikli görevimizdir. Nüfusun yaşlanması sağlıktan sosyal güvenliğe, çevreye, iş olanaklarına, sosyal kültürel faaliyetlere ve aile hayatına kadar toplumun tüm yönlerini etkilemektedir.

Bu öngörüden hareketle Bakanlığımız çalışma planlarında yaşlılık ve sağlık hizmetlerinin düzenlenmesine özel önem verilmektedir. İnsanlarda görülen pek çok hastalığın ilerleyen yaşla birlikte arttığı bilinmektedir. Yaşlılıkta daha iyi ve kaliteli bir yaşam için bu sağlık sorunlarından korunmak gereklidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.