Bu haber kez okundu.

Sağlık Müdürlüğü ve TUİK Personellerine
banner229
İl Sağlık Müdürlüğü ve Siirt Kızılay Kan Bağışı Merkezinin ortak çalışmasıyla ilki Siirt Valiliğine düzenlenen "Kan ve Organ Bağışı Bilgilendirme Eğitimi ve Bağış Organizasyonu" nun ikincisi İl Sağlık Müdürlüğü eğitim salonunda Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Bağış Sorumlusu Asya Aydın ve Kızılay Kan bağışı Kazanım Uzmanı Reyhan Kılıçvuran tarafından gerçekleştirildi.
Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda Kan Bağışı Kazanım Uzmanı Reyhan Kılıçvuran tarafından verilen seminerde, hastanelere başvuran her 7 kişiden birinin kan nakline ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Kan bağışçılarına olan ihtiyacın her geçen gün arttığını ifade eden Kılıçvuran, şöyle konuştu: “Şu anda her 2 saniyede 1 kişi, kan nakline ihtiyaç duymaktadır. Trafik kazası geçiren, ameliyat olan veya kanser tedavisi gören kişilerin iyileşebilmesi için başkalarının kanına ihtiyaç vardır. Kan ve kan bileşenlerin sadece kan bağışçılarından temin edilebilir. Bunun başka bir alternatifi yoktur. Çünkü kan, tek kaynağı insan olan ve hayati öneme sahip bir üründür. En sık kan nakline ihtiyaç duyan kişiler, aslında en çaresiz olanlardır. Herkesin kan bağışı konusunda gereken duyarlılığı göstermesi gerekiyor.”
Kılıçvuran, en çok kan ihtiyacına ihtiyaç duyanların prematüre, kanser hastaları, kalp cerrahisi, talasemi, ve organ transplantı yapılacak hastalar olduğunu kaydetti.
Kızılay Kan bağışı kazanım uzmanı Reyhan Kılıçvuran, kan bağışı veya organ bağışı ile insan hayatının kurtarıldığını hatırlattı. Bunun çok anlamlı olduğunu ve insan kurtarmaya vesile olmak istediklerini belirten Kılıçvuran, "Bu süreç sadece 15 dakika istiyor, 15 dakika ayırarak üç kişinin hayatını kurtarabilmek hepimizin elinde. Küçük bahaneler büyük iyiliklere engel olmasın" diye konuştu.
Kan bağışı kazanım uzmanı Reyhan Kılıçvuran, kanın alternatifi olmayan ve kaynağı yalnızca insan olan bir tedavi aracı olduğunu söyledi.
Kan bağışı ile ilgili rakamlara da değinen Kılıçvuran, Kızılay olarak bağış yapılan kanları üç farklı ürüne çevirerek hastalara ulaştırdıklarını, Siirt ili olarak yıllık yaklaşık 4 bin 500 ünite kan topladıklarını, bu rakamın ilin ihtiyaçlarının yüzde 80 ile 90’ını karşılayabildiklerini söyledi.
Sağlık Müdürlüğü Organ Bağış sorumlusu Hemşire Asya Aydın organ nakli ile ilgili çarpıcı bilgiler verdi. Organ nakli konusunun ülkemizde yeni bir husus olduğunu hatırlatan Aydın, bu sayede hayat kurtarmak mümkün oluyor. Vatandaşların bu konuda doğru bilgilenmesi için bazı hususları açıklamak gerekiyor.
Aydın, şu bilgileri verdi. Aydın, tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi, ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içinde kaybetmektedir.
Kronik böbrek yetmezliği hastası diyaliz cihazlarına bağlı olarak 'bir gün böbrek nakli olabilmek umuduyla' yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Nakil bekleyen hastaların bazıları ise tedavi olabilmek umuduyla yurt dışında çareler aradığını söyledi.
TÜİK personellerinin de katılım gösterdiği etkinlikte İl Sağlık Müdürü Dr. Serkan Aslan'ın da aralarında olduğu 32 kişi kan bağışında bulundu.
Kızılay Siirt Şube Doktoru Sami Ömeroğlu, Sağlık Müdürlüğü ve TUİK personellerine kan bağışında göstermiş oldukları hassasiyetlerden dolayı teşekkür etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.