Bu haber kez okundu.

Rektör Şındak, Gap Bölgesi Turizm Tanıtım ve Markalaşma Projesi "Mezopotamya" Tanıtım Toplantısına Katıldı
banner229

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nca hazırlanan “GAP Bölgesi Turizm Odaklı Tanıtım ve Markalaşma Projesi” MEZOPOTAMYA adlı destinasyon odaklı bölgesel turizm markası tanıtım törenine katıldı.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Dicle, Karacadağ ve İpekyolu Kalkınma Ajanslarının işbirliğinde; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak’ın zengin kültürel mirasını turizme kazandırma ve bölgesel kalkınmayı sağlamak amacıyla başlatılan GAP Bölgesi Turizm Tanıtım ve Markalaşma Projesi, “MEZOPOTAMYA” adıyla global bir kimliğe dönüşüyor.

Destinasyon odaklı bölgesel turizm markası tanıtım töreni, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bölge valileri, milletvekilleri, belediye başkanları ve davetlilerin katılımıyla Şanlıurfa’da yapıldı.

Törende, Mezopotamya markasını ve bölgeyi ve bölgeyi anlatan tanıtım filmi gösteriminin ardından GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mehmet Açıkgöz, proje hakkında bilgiler verdi.

Bakan Ersoy: Turizmi, Ülkemizin Tamamına Yaymayı Temel Hedef Olarak Belirledik

Türkiye’nin, turizmin farklı alanlarında barındırdığı çeşitlilikle muazzam bir potansiyele sahip olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Doğasından iklim türüne, mutfak kültüründen el sanatlarına, mimariden arkeolojik kalıntılara, turizmde çoğu ülkeye biri veya ikisi nasip olan varlıkların tamamı, çok şanslıyız ki Türkiye’de mevcut.

Bu gerçeğin farkında olarak, her bölgeyi ve şehirlerimizi kendi farklılıkları ve sahip oldukları turizm potansiyelleriyle öne çıkarmayı, turizmi istisnasız ülkemizin tamamına yaymayı temel hedefimiz olarak belirledik” diyerek, bölge illerinde turizm sektörün yönelik yapılan yatırımlar hakkında bilgiler verdi.

GAP Bölgesi Turizm Odaklı Tanıtım ve Markalaşma Projesine emeği geçenleri tebrik eden Bakan Ersoy, markalaştırma projesinin iyi bir örnek olduğunu ve bunun diğer bölgelere de yaygınlaştırılması gerektiğini ifade ederek, Mezopotamya markasının bölge turizmine hayırlı, uğurlu olmasını diledi.

Bakan Varank: Mezopotamya’yı gerçekten dünya milletlerinin tercih ettiği bir coğrafyaya dönüştürmek istiyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Kalkınma Ajanslarının, bölgenin sosyo ekonomik kalkınmasındaki rolüne değinerek, turizm sektöründe organize bir çalışmayı öngören GAP Bölgesi Turizm Odaklı Tanıtım ve Markalaşma Projesini çok değerli bulduğunu söyledi.

Global bir marka oluşturma fikrinin, pek çok parametreyi bir arada düşünmeyi gerektiren, uzun vadeli ve stratejik bir iş olduğunu belirten Bakan Varank, “Ürün veya hizmetin kalitesi, onun kime ne şekilde sunulacağı, müşterilerle nasıl bir iletişim kurulacağı markalaşma sürecinin temel belirleyicileri olarak karşımıza çıkıyor. Konu, turizm alanında bir marka oluşturmak olunca, bu parametreler çok daha önemli bir hale geliyor. Çünkü bir anlamda ülkemiz için kurumsal kimlik de oluşturmuş oluyoruz.

Biz de GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve kalkınma ajanslarımızla markalaşma hususunun tüm yönlerini kapsayan, profesyonel bir bakış açısı geliştirdik. Projede, ülkemizin turizm potansiyelini daha bütüncül bir yaklaşımla ele alıyoruz. İl düzeyinde yürütülen küçük çaplı bağımsız çalışmalar yerine, tüm coğrafyayı kapsayan turizm gelişme metotlarını bu projede planlıyoruz.

Tabi Mezopotamya’yı sadece ülkemizde tanıtmak yeterli değil. Mezopotamya’yı gerçekten dünya milletlerinin tercih ettiği bir coğrafyaya dönüştürmek istiyoruz. Bunun da yolu, elbette koordinasyondan, beraber çalışmadan geçiyor.

Biz burada, kalkınma ajansları ve GAP Bölge Kalkınma İdareleriyle yereldeki faaliyetleri yürütüyoruz. Ama bu işin koordinasyonunda elbette Kültür ve Turizm Bakanlığımız var. İnşallah, Mezopotamya markasını onlarla birlikte gerçek bir dünya markası haline getirecek ve buranın turizmden aldığı payı çok daha artıracağız.” diye konuştu.

Destinasyon nedir?

Destinasyon, turizm sektörünün en önemli bileşimlerinden biridir. Kelime anlamı ile destinasyon, varış yeri, gidilecek yer anlamını taşımaktadır. Destinasyon kavramı ise Coltman’ın (1989) yaptığı tanıma göre içinde turistler için cazip kabul edilecek farklı doğal çekicilikleri ve özellikleri barındıran yerlerdir.

Turistlerin gereksinimlerini karşılamak amacı doğrultusunda tasarlanmış hizmet ve imkanların odak noktasını meydana getiren coğrafi alanı ifade eden bir terimdir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.