Bu haber kez okundu.

Rektör Erman, "Su Kaynaklarını Hoyratça Kullanıyoruz"
banner229

Birlik Vakfı Batman Şubesinin her hafta geleneksel hale getirmiş olduğu ‘Çarşamba Buluşmaları’nın yeni konuğu Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman oldu.

Real Konak Hoteli konferans Salonunda tertiplenen etkinlikte Rektör Erman, ‘Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Tarımsal yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerileri’ başlıklı bir sunum yaparak konukları bilgilendirdi.

SU KAYNAKLARINI HOYRATÇA KULLANIYORUZ

Programa Rektör Erman’ın yanı sıra Batman Üniversitesi Rektörü Aydın Durmuş, Birlik Vakfı Batman Şubesi Başkanı Hamdullah Tüzün ve Vakfın gönüllüleri katıldı. 

Birlik Vakfı tanıtım sinevizyonu gösteriminden sonra söz alan Rektör Erman,  “ Tarım çok geniş bir konudur. Dolayısıyla ülkemiz de Ortadoğu’da bulunduğu için, Mezopotamya Bölgesinde bulunduğu için çok sayıda medeniyete beşiklik yapmış ve doğal olarak tarihin en eski dönemlerinde tarıma geçmiş bir bölge özelliğini taşımaktadır.

Genel olarak Türkiye tarımına baktığımızda, tarım alanlarının dağılımı ve miktarı ile ilgili bilgi vermek gerekirse şöyle izah etmek istiyorum: Burada özellikle tarla bitkileri ile ilgili ekili alanlarda 1990 yılından 2016 yılına gelindiğinde bir düşüş, keza yine nadas alanlarında beş milyon hektardan dört milyon hektara gerileyen bir düşüş görülmektedir.  Sebze ekili alanlarda bir artış, meyve ekili iş alanlarında yine bir artış söz konusudur.

Tarımsal yönetimde en önemli kaynak, toprak ve su’dur. Maalesef, ülkemizde tarımsal sorunların başında, özellikle toprak ve su kaynaklarının hoyratça kullanıldığını ve israfın son derece fazla olduğunu görüyoruz. Ülkemizdeki su kaynaklarının yüzde 75’i maalesef hala aşırı sulama neticesinde heba olmakta ve bunun neticesinde çoraklaşan topraklardan daha sık söz etmeye başlamaktayız. 

Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinin devreye girmesiyle daha fazla tarımsal arazimiz sulanabilmektedir. Şu an 4 milyon dekar arazi sulanabilmektedir. Hedef, 5 buçuk milyon hektarın sulanabilmesidir. Fakat Güneydoğu Anadolu Projesi ( GAP) tamamlandığında 10 milyon dekar  kadar alanın sulanması hedeflenmektedir” dedi.  Siirt Üniversitesi Rektörü Erman’ın konuşmalarının ardından program, Rektör Erman’a Birlik Vakfı Başkanı Tüzün tarafından Kuran-ı Kerim hediye edilmesi, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.