Bu haber kez okundu.

Prof. Dr. Rüveyde Tunçtürk, Siirt Üniversitesi Rektörlüğüne Aday Oldu
banner229

Geçtiğimiz günlerde sağlık sorunları nedeniyle sekiz yıldır sürdürdüğü Siirt Üniversitesi Rektörlüğünden istifa eden Prof. Dr. Murat Erman’dan boşalan görev için YÖK tarafından aday başvurusu için 19 Profesörün başvuruda bulunduğu öğrenildi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi hocalarından hemşehrimiz Prof. Dr. Rüveyde Tunçtürk, Siirt Üniversitesi rektörlüğü için başvuruda bulundu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bölümü hocalarından Siirtli hemşerimiz Prof. Dr. Rüveyde Tunçtürk, Siirt Üniversitesine Rektör atanması hususunda Yüksek Öğretim Kurumu’na (YÖK) başvuruda bulundu.

1- Siirt Üniversitesi’ ne rektör olarak adaylığınızı koymanızın sebebi nedir?

Doğum yerim olan Siirt’e gelmek, hizmet vermek, gerek akademik- bilimsel ve gerekse sosyal ve kültürel olarak katkı sağlamak en büyük idealimdi. Bu idealimi gerçekleştirmek için aday olarak başvurumu yaptım.

2-Hedefleriniz nelerdir?

Yeni ve katma değeri yüksek bilgi üretmek, bilgiyi ürüne dönüştürmek, araştırma geliştirme (Ar-Ge),  teknoloji ve girişimcilik alanlarındaki faaliyetlerin arttırılarak yenilikçi ve değer yaratan üniversiteler içinde yer almayı hedefleyen yeni nesil üniversite olmaktır. İstenilen hedefe ulaşmanın en kolay yolu mevcut durumun ortaya konularak yapılabilecekler konusunda sahip olunan potansiyelin kentin dinamikleri ile entegrasyonunun sağlanması ve bunlara dayanarak stratejiler belirlenmesidir.

 Bu bağlamda öncelikli olarak, TÜBİTAK projeleri, kalkınma ajansı destekleri ve diğer uluslararası projeler ile girişim ve araştırma odaklı üniversite olabilmek, kamu kaynaklarını rasyonel kullanmak oldukça önemlidir. Bu strateji çerçevesinde, global, ulusal, bölgesel ve kurumsal alanlarda güçlü olunan noktalar tespit edilerek bunlar üzerinde durulmalıdır.

3-Siirt Üniversitesi’nin kent ile ilişkisine bakış açınız hakkında bilgi verirmisiniz?

Önemli birer kamu yatırımı olan üniversiteler toplumsal değişim dinamikleri ve kalkınmada nitelik ve nicelik bakımından bulunduğu kente katkı yapan önemli eğitim kurumlarıdır. Üniversiteler, kentsel gelişim ve kalkınmanın anahtar kurumları olup nitelikli bireyler yetiştirmek ve akademik bilgi üretmenin yanı sıra kentlerde sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan hareketlilik yaratmakta, kent gelişimi ve kalkınmasına önemli katkılar sağlayarak uzun vadeli gelişim eğrisine ivme kazandırmaktadırlar. Dolayısıyla, yöre kaynaklarının aktif olarak kullanılması ve kamu-üniversite-sanayi işbirliği portalı oluşturarak, bu sinerjiye ortak olmanın üniversiteler için elzem olduğu kanaatindeyim.

PROF. DR. RÜVEYDE TUNÇTÜRK’ÜN ÖZGEÇMİŞİ

1975 yılında Siirt' in Eruh ilçesinde doğdum. İlk orta ve lise öğrenimimi çeşitli il ve okullarda tamamladım. 1998 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünden mezun oldum. Aynı yıl yüksek lisans öğrenimine başladım. 2000 yılında yüksek lisans öğrenimim devam ederken, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Özalp Meslek Yüksek Okulunda öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladım.

Hemen akabinde 2001 yılında "Van- Erciş ekolojik koşullarında farklı sıra üzeri ve azot dozlarının patates (Solanum tuberosum L.)'in verim ve verim unsurlarına üzerine etkisi" isimli yüksek lisans tez çalışmasını, 2010 yılında ise "Van ekolojik koşullarında farklı gübre kaynakları, ekim zamanı ve bakteri aşılamanın çemen (Trigonella foenum-graecumL.)' de verim ve kalite özellikleri üzerine etkileri" isimli doktora tez çalışmasını tamamladım.

Çalışma konularım endüstri bitkileri başlığı altında yer alan yağ bitkileri, nişasta şeker bitkileri, lif bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler ile tohum teknolojisi ve fizyolojisi gibi konulardır. 2013 yılında doçent, 2018 yılında da profesör ünvanını aldım.

 Halen aynı üniversitede çalışmaya devam etmekteyim. Ayrıca, 2014 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde kurmuş olduğumuz “TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER & GEOFİT BAHÇESİNDE” çok sayıda bitki türü yetiştirmekteyiz. Bu bahçemizdeki faaliyetler gerek lisans ve gerekse lisansüstü öğrencilerimizin mesleki gelişim ve deneyimlerinde oldukça önemli bir yere sahip olup yöre halkı tarafından da ziyaret edilmekte ve yetiştirdiğimiz ürünlerden baharat ve çay olarak faydalanmaktadırlar.

Aynı bahçeyi kısmet olursa Siirt Üniversitesi yerleşkesi içerisinde de kurmayı planlamaktayım. Bu çalışmalarımın yanı sıra officinal etkiye sahip farklı tıbbi ve aromatik bitkiler ile yağ bitkileri üzerinde farklı projeler yürüterek bu çalışmalarımı bilimsel platformlarda yurt içi ve yurt dışı kongre, sempozyum ve bilimsel hakemli dergilerde yayımlamış bulunmaktayım. Çok sayıda yüksek lisans ve doktora danışmanlığı da yürütmekteyim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.