Bu haber kez okundu.

Malatya´dan Dönen Teknik İnceleme Ekibi Rektör Şındak´a Brifing Verdi
banner229

Kahramanmaraş-Pazarcık (7.7 Mw) ve Elbistan (7.6 Mw) olan, ardışık depremlerden dolayı, Malatya ili merkez ilçeleri olan Battalgazi ve Yeşilyurt yerleşimlerinde meydana gelen yıkım ve hasarı inceleyen Siirt Üniversitesi teknik inceleme heyeti Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak’a saha çalışmalarına dair bilgi verdi.

Teknik İnceleme Heyeti depremden ötürü yıkılan yapıların yıkılma nedenlerine ilişkin, inceleme mahallerinden mevcut imkânlar dâhilinde demir ve beton karot örnekleri alınmış ve bunun yanında yapıların muhtemel yıkılma nedenlerine ilişkin yerinde yapılan tespitlerden elde edilen bulgular aşağıda sıralanmıştır:

-Betonarme sistemlerin genelinde, uygun gradasyon (granülometri) bulunmayan ve kırma olmayan dere agregası kullanımı belirlenmiştir.

-Beton agregası maksimum agrega dane çapı sınırlarını aşmaktadır.

-Beton kalitelerinin düşük olması, yetersiz donatı yerleşimi ve etriye aralığı sonucunda kolonların rijitliğini yitirdiği (ezildiği) görülmüştür.

-Kirişlerin Güçlü – Kolonların Zayıf olmasından dolayı, kolonların dinamik duruma geçerek, çökmeler oluşturduğu değerlendirilmektedir.

-Betonarme karkas sistemlerde, nervürsüz demir donatı kullanımı ve düşük kaliteli betondan kaynaklı aderans zayıflığı görülmektedir.

-Kolonlarda, donatı detaylarının zayıf olduğu görülmüştür. Kolon-kiriş birleşim bölgelerinde, etriye sıklaşmasının ve boğaz etriyelerinin bulunmamasının, söz konusu bölgelerde dağılmaya neden olduğu bilinmektedir. Bir başka deyişle, söz konusu bölgeler, mafsal şeklinde çalışarak, sistemin toptan biçimde çökmesine neden olabilir. Bu durum incelenen yapılarda da gözlenmektedir.

-Etriye kancalarının, 135º olarak bükülmesi gerekirken, 90º olarak bükülmüştür.

-Deprem esnasında, bitişik binaların, birbirlerine çarpması (Çekiçleme etkisi), önemli bir hasar nedenidir. Komşu binaların kat döşemeleri, farklı kotlara sahipse, meydana gelecek hasar çok daha yüksek olur. Komşu bina döşemesi, depremin yanal salınımı esnasında, komşu binanın kolonunu çarpma etkisi ile kırabilir. Bunun yanı sıra, bitişik nizam köşe başı binalarda, bu tür yapı hasarları, daha çok olabilir. Bunun sebebi, bitişikteki binanın en köşedeki binayı tutan başka bir bina olmadığından, köşe binanın çökmesidir. Deprem derzi bırakılması gerekir, bu görülmemiştir. Bu da bitişik binaların çekiçleme etkisine maruz kaldığını göstermektedir.

-İncelenen yapılarda, kötü detaylandırma, kötü malzeme ve özensiz işçilik olduğu görülmüştür.

-İş hanlarında, emsallerinden yola çıkarak, zemin katta, zayıf kat (yumuşak kat) oluşumu ve yetersiz çerçeve oluşumu olduğu belirlenmiştir.

-Yapının tamamen göçmesi sebebiyle göçme öncesi temel sistemi ve taşıyıcı sistem (kolon-kiriş) elemanlarının sayısında sonradan herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığı anlaşılamamıştır.

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, yapılan sunumun ardından Teknik İnceleme Heyetine özverili çalışmalarından teşekkür etti. Akabinde Adıyaman’dan gelen ekibi kabul etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.