Bu haber kez okundu.

Kurtalan Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr Fatih Çığ, Meslek Yüksekokulu Hakkında Bilgi Verdi
banner229

Geçtiğimiz hafta Kurtalan Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürü Doç. Dr. Fatih ÇIĞ ile gerçekleştirdiğimiz sohbet tadındaki röportajımız ile Kurtalan MYO’a dair bilgi edinme şansını yakaladık.

Soru – cevap şeklinde derlediğimiz röportajın detayları şu şekildedir:

Kurtalan MYO’nun, kuruluş süreci ve bölümleri hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?

Kurtalan MYO, resmi olarak 2009 yılında kurulmuştur. 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılında Turizm ve Seyahat Hizmetleri Programı açılmış ve Turizm ve Seyahat Hizmetleri Programı’na ilk öğrencilerini almıştır. Daha sonra Maliye Programı açılmıştır. 2011 Yılında Bankacılık ve Sigortacılık, 2012’de Dış Ticaret, 2013’te Posta Hizmetleri ve 2014’te posta Hizmetleri (İkinci Öğretim), Maliye (İkinci Öğretim) ve Sosyal Hizmetler Programları açılmıştır.

2018 Yılında Pazarlama, Peyzaj ve Süs Bitkileri, Adalet ve Raylı Sistemler İşletmeciliği Programları’nın açılması Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından uygun görülmüştür.

2016-2017 Eğitim-öğretim yılı itibariyle YÖK’ün ikinci öğretim programlarına yönelik tedbirleri kapsamında; Posta Hizmetleri (İ.Ö), Maliye (İ.Ö), Turizm ve Seyahat Hizmetleri ile Dış Ticaret Programları’na akademik personel ve öğrenci alımı durdurulmuş, bu bölümler kapatılmıştır.

Aktif programlar ve öğrenci sayıları şu şekildedir;

  • Bankacılık ve Sigortacılık; 1. sınıfta 34, 2. sınıfta 57,

  • Maliye; 1. sınıfta 12, 2. sınıfta 43,

  • Posta Hizmetleri; 1. sınıfta 62, 2. sınıfta 92,

  • Sosyal Hizmetler; 1. sınıfta 41, 2. sınıfta 53 öğrenci,

  • Ayrıca hazırlık okuyan 23 yabancı uyruklu öğrenci bulunmaktadır.

Özellikle belirtmek gerekir ki aktif bölümlerdeki öğrenci sayısı 10’un altına düştüğü takdirde, bu bölümlere öğrenci alımları YÖK tarafından durdurulabilmektedir.

Siirt’in en büyük ilçesi Kurtalan’da yer alan Kurtalan MYO’nun; Siirt, Kurtalan, diğer ilçeler ve hatta yakın iller tarafından sahiplenilerek bölümlerin kapatılmasına engel olunabilir. Bizler, Siirt ilimiz ve özellikle Kurtalan ilçemiz vatandaşlarının taleplerine göre yeni bölümler açma arzusundayız.

Meslek Yüksekokulumuzda, ilimiz genelinde yapılan/yapılmakta olan barajlar dikkate alınıp sulu tarım sistemine geçileceği öngörüldüğünden çiftçilerimizin ihtiyaç duyacağı Sulama Teknolojisi Programı’nı şimdiden açmış bulunmaktayız. Bu noktada özellikle Kurtalan ilçemizde yaygın olarak yapılan tarımsal faaliyetlere katkı sunacağı aşikâr olan programımıza çiftçilerimizin üniversite çağındaki çocuklarını yönlendirmelerini istirham ediyorum.

Bunun yanı sıra Adalet programı için akademik personel alınmış olup öğrenci alımı beklemekteyiz. Yine Adalet programımızın alandaki önemli bir açığı gidereceğini düşünmekteyim. Adalet bölümünden mezun olan öğrencilerimiz, hâkim ve savcılara yardımcı eleman olarak adliyede çalışabilir, icra memurluğu veya yardımcılığı, mahkemelerde mübaşir, zabıt kâtibi olabilir; hukuk bürolarında çalışma imkânı bulabilir.

Ayrıca işlerinde yükseldikleri takdirde Ceza İnfaz Kurumları’nda müdürlük mevkiine kadar ilerleyebilmektedir. Öğrencilerimiz bu şekilde doğrudan meslek sahibi olabilmelerinin yanı sıra, 4 yıllık hukuk fakültelerine de dikey geçiş yapma imkânına sahip olabilmektedir.

Bu programlara ek olarak Siirt ilimiz ve Kurtalan ilçemizde yaygınlaşmaya başlayan lavanta ve diğer süs bitkileri yetiştiriciliğini dikkate alarak Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği, Pazarlama ve ülkemizde hızla yaygınlaşan yüksek hızlı tren faaliyetlerinde ara personel istihdam sorununu çözmeyi hedefleyen Raylı Sistemler işletmeciliği Programları da açılmıştır. Bu programların aktif hale gelmesi ile önce akademik personel, akabinde ise öğrenci alımı gerçekleşebilecektir.

Okulun bina, derslik ve kütüphanesi ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Meslek Yüksekokulumuzda 6 derslik, 1 adet Bilgisayar Laboratuvarı, 1 adet kütüphane, 1 öğrenci kantini, 1 yemekhane yer almaktadır. Bilgisayar laboratuvarında, 30 adet bilgisayar ve projeksiyon cihazı bulunmaktadır. Kütüphanemiz her yıl yeni eklenen kitaplar ile giderek daha da zenginleşmektedir.

Yüksekokulumuz 5.000 m2 arazi üzerine kurulmuş olup bunun 1.350 m2’si üzerinde okul binamız;  geri kalan kısmında ise 1 adet açık voleybol/basketbol sahası, 5 adet kamelya ve yeşil alandan oluşmaktadır. Ayrıca okul binasının içinde ve dışında 20 güvenlik kamerası bulunmaktadır. Okulumuzda 21 öğretim görevlisi, 7 memur, 5 işçi ve 6 güvenlik personelimiz ile hizmet vermekteyiz.

Kurtalan Meslek Yüksek Okulu önümüzdeki dönemler için neleri hedeflemektedir?

Daha önce de belirttiğim gibi Kurtalan ilçemiz;  tarihi, konumu, düz arazi varlığı, sahip olduğu tarımsal potansiyel ve nüfus yoğunluğu hasebi ile Siirt’imizin en önemli ilçesi konumdadır. Ancak bazı talihsizlikler nedeni ile hak ettiği noktaya ulaşamamış olması, bizi daha fazla çalışmaya sevk etmektedir. İlimizin bu güzide ilçesine yükseköğretim bakımından sunduğumuz katkının niceliği yanında niteliğini de arttırmak gayretindeyiz.

Ancak tüm dünyanın yaşadığı pandemi süreci maalesef ülkemizi de etkilemiş ve bazı planlarımızda aksamalara yol açmıştır. Bu nedenle Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Nihat ŞINDAK’ın ve Sayın Kaymakamımız/Belediye Başkan Vekilimiz İhsan Emre AYDIN Beyefendi’nin de önemle üzerinde durduğu üzere Kurtalan’ımıza yakışır bir yüksekokul binası yapımına başlanamamıştır. Bu vesile ile hayırseverlerimize çağrıda bulunuyor ve katkı sunmalarını bekliyorum.

Bu bina yapımı ile hedeflemekte olduğumuz ancak fiziki altyapımızın müsaade etmediğinden dolayı açamadığımız bölüm ve programlarımızı açarak öğrenci sayımızı da arttırmayı ve ilimiz ekonomisine katkı sunmayı planlamaktayız.

Önceki dönem Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Murat ERMAN, Üniversitemizi Uluslararasılaştırma misyonu ile belirli bir noktaya taşımış ve Kurtalan Meslek Yüksekokulumuz da bu bağlamda çeşitli ülkelerden 23 yabancı uyruklu öğrenciye ev sahipliği yapma imkânı bulmuştu. Fiziki ve teknolojik imkânlarımızı arttırarak bu sayıyı artırmayı, ilimizin ve Kurtalan ilçemizin sahip olduğu doğal ve tarihi güzellikleri tüm dünyaya tanıtma hedef ve gayreti içerisindeyiz.

Pandemi süreci olumsuzluklara neden olsa da bu kriz sayesinde uzaktan eğitim konusunda bilgi, deneyim ve tecrübe ile donatılmış akademik ve idari kadroya sahip olduk. Bu bağlamda teorik dersleri uzaktan eğitim; uygulama derslerini ise örgün eğitim şeklinde hibrit bir eğitim modelini hayata geçirerek öğrenci çeşitliliğimizi ulusal ve uluslararası boyuta taşımak da diğer bir hedefimizdir.

Öğrencilerimiz ile gerçekleştirdiğimiz görüşmeler neticesinde, ilimizdeki sosyo-kültürel imkânlarının eksikliği konusunda birtakım şikâyetlerle karşılaştık. Bu konuda ilçemizin yerel dinamikleri, STK’ları ve girişimcileri ile istişarelerde bulunup hem ilçe ekonomimize katkıda bulunmayı hem de öğrencilerimize öğrenim hayatı boyunca hak ettikleri konforu sağlamayı planlamaktayız.

İlimiz tarımsal üretimi ve sahip olduğu potansiyeli sayesinde çok önemli ve stratejik bir konumdadır. Göreve başladığım 2020 yılı mart ayı itibarı ile idari kadromuzla ziyaretlerde bulunduğumuz Ziraat Odası Başkanımız Sayın Hüseyin GÜNBAT,  İlçe Tarım ve Orman Müdürümüz Sayın Mahfuz DEMİR Beyefendiler ile çok verimli görüşmeler gerçekleştirdik.

Yüksekokulumuzda görevli, ziraat alanında uzmanlaşmış 6 öğretim görevlimiz ile gerçekleştireceğimiz toplantı ve arazi ziyaretlerimiz ile pandemi süreci nedeni ile bir araya gelemediğimiz çiftçilerimize katkı sunmayı düşünüyoruz. Ayrıca öğrencilerimizi de sürece dâhil ederek yüksekokulumuz ile ilçemiz halkının bütünleşmesini arzu etmekteyiz.

Yine aynı şekilde Turizm ve Seyahat Hizmetleri Programı’nda görevli akademik personellerimiz ile Dicle Kalkınma Ajansı’nı da ziyaret ederek proje bağlamında, ilimize ve Kurtalan ilçemize ne gibi katkılarda bulunabileceğimiz konusunda istişarelerde bulunduk. Gerçekleştirmeyi düşündüğümüz projeleri istişare ettik ve çok olumlu geçen toplantı neticesinde, geleceğe dair proje fikirleri oluştu. İnşallah önümüzdeki süreçte, imkânlar dâhilinde, bu gelişmeleri hep beraber takip edeceğiz.

Bu vesile ile Senato üyelerimizin teveccühü ile YÖK’e sunulması kabul edilen ve önümüzdeki süreçte açılmasını planladığımız EKO TURİZM programımızın müjdesini buradan vermek isterim. Bu konuda bizlere düşen görev yeni programlarla alternatifler meydana getirmektir. Ancak unutulmamalıdır ki bu programları yaşatacak olan ilimiz ve ilçemizdir.

Onlardan istirhamım, evlatlarını bizlere emanet etmeleri ve bu şekilde bizlere öğrenci sayısı noktasında yardımcı olmalarıdır. Bu şekilde programlarımız YÖK tarafından açık tutulabilmektedir. Aksi halde programlarımız, kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır.

Kurtalan halkının MYO ile ilgili görüşleri sizlerde ne gibi eksiklikler olduğu izlenimi uyandırdı ve bu eksikliklerin giderilmesi için yapılan çalışmalar nelerdir?

Öncelikle Kurtalan MYO olarak eğitimi eksiksiz ve standartların üstünde vermek için tüm akademik ve idari personelimiz ellerinden gelenin fazlasını yapmaktadır. Bu vesileyle tüm mesai arkadaşlarıma da buradan teşekkürlerimi iletmek isterim. Kurtalan halkının görüşlerine baktığımızda ise genellikle öğrencilerin Yüksekokul olarak daha fazla sosyal imkâna sahip ve daha geniş bir alana yayılmış bir okulda okumayı istedikleri ön plana çıkmaktadır.

Bizler de öğrenci sayımızı ve programlarımızı artırmak, eğitim kalitemizi daha üst seviyeye çıkarmak için daha modern bir Meslek Yüksekokulu binasını arzulamaktayız.

Siirt Üniversitesi olarak bunun gerçekleşmesi adına gerekli girişimler, dönem dönem yapılmış olsa da henüz bir bina projesi gerçekleşmemiştir. Bu konuda son dönemde Kurtalan’a daha modern bir Meslek Yüksekokulu yapılmalı sesleri giderek artmaktadır. Gerek Siirt gerek ise Kurtalan’ın ileri gelenlerinden, iş adamlarından yeni bina yapımı için yardım ve destekleri beklemekteyiz.

Kurtalan MYO’daki programların avantajları nelerdir?

Meslek Yüksekokulumuz öğrencileri; Maliye, Sosyal Hizmetler, Posta Hizmetleri, Seyahat Turizm ve Eğlence Hizmetleri, Bankacılık ve Sigortacılık Programı ve Dış Ticaret Programları olmak üzere 6 programda eğitim öğretimlerine devam etmektedir. Yüksekokulumuz bünyesinde yer alan bölümlerden,

Posta Hizmetleri bölümü en fazla öğrenciye sahip bölümümüzdür. Bu bölümümüzde öğretim gören öğrencilerimiz, Siirt Üniversitesi ve PTT arasında imzalanan protokol ile öğrencilikleri boyunca ayda 2 günden az olmamak üzere ve ilgili kurumun yoğunluğu doğrultusunda, uygulamalı saha çalışması ile posta dağıtmakta, kargo kabul etmekte, meslek hayatlarına şimdiden hazırlanmaktadırlar.

Yine geçmiş yıllarda Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile imzalanan protokol ile öğrencilerimizden Girişimcilik dersini başarıyla tamamlayanlara Girişimcilik Sertifikası verilmekteydi. Sosyal Hizmetler bölümünde öğrencilerimiz ile Sosyal Hizmet Merkezleri, Sevgi Evleri vb. kurumlar, ilgili öğretim elemanlarımızın rehberliğinde ziyaret edilmektedir.

Yapılan bu ziyaretlerde uzmanlarla mesleki toplantılar gerçekleştirilmektedir. Finans Bankacılık ve Sigortacılık Bölümümüzde ise Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) ile Bireysel Emeklilik Sertifikasına sahip akademik personelimizin katkılarıyla öğrencilerimizin daha iyi bir donanıma sahip olarak mezun olmaları konusunda çaba sarf edilmektedir.

Mevcut binada göze çarpan en büyük eksiklikler nelerdir?

Okul içerisinde farklı programlara ait uygulama laboratuvarları ve açık alanlara, çok amaçlı konferans salonuna, sosyal kulüp ve toplulukları destekleyecek büro ve aktivite alanlarına ihtiyaç duymaktayız.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Son olarak mezun olan ve hâlâ okumakta olan öğrencilerimizin de elçilik görevi üstlenmelerini, okulumuzun tercih edilmesi için daha iyi anlaşılmasında yardımcı olmalarını rica ediyoruz.

Biz de Sayın Hocamıza ve çalışma arkadaşlarına, bizlere ayırdıkları kıymetli vakitleri, güler yüzleri ve misafirperverlikleri için çok teşekkür eder ve başarılarının devamını temenni ederiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vatandaş 3 yıl önce

Keşke Fatih bey aktif öğrencilerin sayısını da verseydi. Çünkü 2. sınıf öğrencilerinin fazla olmasının sebebi devam etmeyen öğrencilerinde bulunması demek. ayrıca birinci sınıfa kayıt yapıp devam etmeyenlerde var. genel itibariyle ikinci dönem yapılacak olan ders kayıtlarının daha gerçekçi olacağını ve bu verilerinde paylaşılmasını bekliyoruz kendilerinden.