Bu haber kez okundu.

Kanser Tedavisinde Umut Olan Yayla Muzu Işkın Yok Satıyor
banner229

ABD’de yapılan araştırmada Anadolu’da yayla muzu olarak da bilinen ışkın sebzesinin kanserli hücrelerin tedavisinde kullanılabileceğinin ortaya çıkması, Türkiye’de yaygın olarak yetişen sebzeyi kıymetlendirdi.

ABD'de yapılan araştırmada Güney Doğu ve Doğu Anadolu'da yayla muzu olarak da bilinen ışgın sebzesinin kanserli hücrelerin tedavisinde kullanılabileceğinin ortaya çıkması, Türkiye'de yaygın olarak yetişen sebzeyi kıymetlendirdi. Görünümü muza, tadı ise kiviye benzeyen bitkinin gövde ve kök kısmı yenilebiliyor.

  Bilim adamlarının yaptığı araştırmada, ışgının kanser hücrelerinin yayılmasını engellemedeki etkisi Siirt'te ışkına gösterilen ilgiyi artırdı. Kilosu 5 ila 10 TL arasında satılan ışgın için Türkiye'nin birçok ilinden de yoğun talep geliyor. Yayla muzu olarak da bilinen sebzeye, kanserli hücrelere karşı umut olması nedeniyle ilgi arttı. Yüksek dağlarda organik olarak kendiliğinden yetişen ışkın, doldurduğu tezgahlarda kısa sürede satılıyor.

Siirt'in Pervari, Şirvan ve Eruh ilçelerindeki Herekol Dağı'nda yetişen, halk arasında yayla muzu olarak bilinen ışkın (rebes) bitkisi ilimizde pazar tezgahlarında yerini almaya başladı.

Yayla muzu olarak adlandırılan ışgın bitkisinin kilosu 5 ile 10 lira arasında bir fiyattan satışa sunuluyor. Bölge halkı için geçim kaynağı haline gelen ve yüksek yerlerde yetişen bitkiyi toplamak için köylüler dağ tepesine çıkıyor.

'IŞKINI İNGİLTERE'YE BİLE GÖNDERDİK'

Siirt'te ise köylüler katırlarla dağlara tırmandıklarını belirtirken ışkın toplayan ve satan köylülerden Hikmet Aldemir, "Işgının faydası çok fazla. Ben yıllardan beri köylülerden gelen yayla muzunu satın alıyorum. Işkın'ı İngiltere'ye bile gönderdiğim oldu. Şu an ışgının fiyatları yüksek.

Bunun sebebi, dağlarda karların halen tam olarak erimemesidir. Bu yıl çok ciddi kar yağdı, yayla muzu da karların altında yetişen ve çok su isteyen bir meyvedir. Şu an tam olarak toplanmadı.

Haziran ayının başlarında tam olarak gelecek ve fiyatları daha çok düşecektir. Yayla muzu çıktığında vatandaşlar akın ediyorlar. Günde ortalama 80-90 kilo satıyorum.

Siirt'te bulunan ancak Siirtli olmayan ve daha önce bu yayla muzunu hiç tatmayan vatandaşlar, yayla muzunun tadına baktıktan sonra kilolarca alıyorlar" dedi.

Işkın satıcısı, ışkının kanser, şeker ve tansiyon başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğini bildiklerini söyleyerek, “Işgın Allah'ın bir nimeti. Bilim adamları kansere karşı kesin sonuçlarını tespit etti. Bu sebze kansere, tansiyona ve şekere karşı çok iyi geliyor.

Bu nimet Siirt'in yüksek yerlerinde, yaylalarında toplanıyor. Bu şifa kaynağına vatandaşın ilgisi memnun edecek düzeyde. Sadece Siirt'e değil, Türkiye'nin birçok noktasına satıyoruz” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Semih 5 yıl önce

Önceleri bursada bulabiliyorduk fakat artik bulamiyoruz. Belki 10 yildir gormedim desem yeridir.