Bu haber kez okundu.

Kamu İhale Kanunu ve Ekap İle İlgili Eğitim Semineri Verildi
banner229
Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Personeline kamu ihale kanunu ile ilgili bilgilendirme ve uygulamaları eğitim semineri verildi.
4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu ile 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunun uygulama yönetmelikleri (Mal ve Hizmet Alımı ile Yapım İşleri) ve Kamu İhale Genel Tebliği EKAP kullanım konularında, uygulamada yaşanan eksiklikler ve zorlukların ortadan kaldırılması amacıyla eğitim verildi.
Siirt Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Fikret Can, Bu eğitim çerçevesinde biz kamu zararlarını azalması, şeffaflığın artırılması ve rekabet ortamının artırılmasını için güzel bir süreç olduğuna inanıyorum.” dedi.
Kurtalan Devlet Hastanesi Müdür Yardımcısı Mehmet Naman Sevcan, tarafından Kamu İhale Kanunu Yönetmeliği anlatıldı.
Sunumun 1. oturumunda özetle; kamunun satın alma sistemi ile tarihsel süreci anlatılarak, 2002 yılı ve öncesi kamunun satın alma, satım ve kiralama işlerinin tek bir mevzuatla, 2886 sayılı Kanun ile yapıldığını, 2003 yılından itibaren ise satım ve kiralama işlemlerinin yine 2886 sayılı Kanun ile yapılmaya devam ettiğini, ancak satın alma işlemlerinin yani idarelerin harcamaya müteallik para çıkışını öngören alımlarının ise 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ile yapıldığını, sonraki süreçte Ekap (Elektronik Kamu Alımları Platformu) adı ile elektronik bir sistemin kurulduğunu ve alımların bu sistem üzerinden yapılmaya başlandığını belirtti.
Konunun hukuki altyapısı ile ilgili bilgiler veren ve Ekap ile ilgili sunumuna devam eden Sevcan,
- Elektronik ihale süreci (yedi aşamalı olarak),
- Ekap’ın faydaları,
- Ekap’ta süreç,
- İdarelerin Ekap'ta 4734 Kamu İhale Kanunu kapsamında ilk defa bir ihaleye çıkacakları zaman izlemesi gereken adımlar,
- Sözleşme ve protokol hazırlanması,
- Ekap sorumlusu,
- İhale öncesi işlemler,
1. İhtiyaç raporu kayıt işlemleri,
2. İhale kayıt işlemleri,
3. Teknik şartnamenin girilmesi,
4. İdari Şartnamenin oluşturulması,
5. Sözleşme tasarısı oluşturma,
6. İlan hazırlama,
7. Sevk işlem formu gönderilmesi, hususlarını katılımcılarla beraber Ekap sistemi üzerinde örnek bir ihale uygulaması gerçekleştirerek bilgi ve tecrübe aktarımında bulundu.
Özellikle oturumun 2. ve son bölümünde Ekap uygulaması ile ilgili ilk kayıt giriş aşamasından ihalenin sonuçlandırma aşamasına kadar canlı ve proaktif bir şekilde katılımcılarla müzakere edilerek gerekçesi oluşturulan tüm süreçlerin ayrıntılı olarak perdeye yansıtılmış olmasından dolayı; Ekap Platform Yetkilisi ve diğer uygulamacıların söz konusu süreçlerde maruz kalabilecekleri muhtemel sorun ve risklerin de aynen düşünülerek paylaşılması ve empati kurulmasına imkan sağlayan çok verimli, öğretici ve faydalı bir sunum yapıldığı, sunuma ilişkin düşüncelerini paylaşan katılımcılar tarafından da büyük bir memnuniyetle ifade edildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.