Bu haber kez okundu.

Japon Mimar Moriwaki'den Öğrencilere Deprem Semineri
banner229
Hazama Ando Corporation Türkiye Şubesi Yüksek Mimarı Japon Yoshinori Moriwaki konuğu olduğu Mehmet Akif Ortaokulu öğrencilerine deprem konulu bir seminer verdi.
Birinci derece deprem bölgesi içerisinde yer alan ilimizde deprem konusunda Hazama Corporation Türkiye Şubesi Yüksek Mimarı Japon Yoshinori Moriwaki tarafından bir konferans verildi.
Siirt Kentsel Dönüşüm Derneği ve Detay yapı denetimin davetlisi olarak ilimize gelen Japon Firmasının Türkiye Temsilcisi Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki tarafından Mehmet Akif Ersoy Ortaokulunda verilen konferansta depremle ilgili bilgiler verildi.
Mehmet Akif Ortaokulu konferans salonunda düzenlenen seminerde; Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki, depremin ne olduğunu, nasıl meydana geldiğini ve nasıl ölçüldüğünü açıklayarak, Japonya ve Türkiye’deki yapıları karşılaştırdı.
Türkiye’nin değişik yerleşim birimlerinde deprem konulu seminerler düzenlediğini belirten Moriwaki, Van’daki arama kurtarma çalışmalarında, ikinci depremde enkaz altında kalarak hayatını kaybeden Japon Doktor Atsushi Miyazaki’ nin önemli bir insani görev yaptığını hatırlattı.
Türkiye’deki yapılarda duvarların taşıyıcı özelliği bulunmadığına dikkat çeken Moriwaki, Türkiye’de 81 ilin %55’nin birinci derece deprem bölgesinde olduğunu, 18 milyonu aşan yapı stoklarının %67’ nin kaçak olduğunu belirtti.
Siirt ilinin birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını belirten Moriwaki, 1670 yılında Siirt’e 6,6, 1884 yılında Pervari’ de 6,9, 1929 yılında 4,9 ve 2003 yılında da 4,8 şiddetinde depremlerin meydana gediğini söyledi.
Basit Afet yöntemleri ile ev içerisindeki eşyaların yerleşim planlarının can kurtardığını ifade eden Moriwaki, Yaşam üçgenlerinin de üzerinde durarak deprem anında hayatta kalmanın yollarını anlattı.
Öğrencilerden mutlaka aileleriyle deprem anında ve sonrasında nerede buluşacaklarını, nasıl hareket etmeleri gerektiği konularını konuşmalarını istedi.
Morwvaki, Japonya’nın depremle ilgili olarak aldığı önlemleri ve deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.