Bu haber kez okundu.

Fıstık Bahçelerinde Görülen Salkım ve Yaprak Dökülmeleri İle İlgili Rapor Düzenlendi
banner229

Fıstık ağaçlarında ender görülen salkım ve meyve dökümlerinin görülmesi ve bu konuda üreticilerin şikayetleri üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü incelemelerde bulundu.

Fıstık ağaçlarında ender görülen salkım ve meyve dökümlerinin görülmesi üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Demirhan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Koray Özrenk, Ziraat Fakültesi Biyosistem Bölüm Başkanı Yusuf Aydın, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Teknik elemanları ile birlikte Fıstık bahçelerine giderek incelemelerde bulunuldu.

Fıstık bahçelerinde ender görülen salkım ve yaprak dökülmelerinin görülmesi üzerine konu ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada; Son zamanlarda fıstık yetiştiricileri tarafından “meyve ve meyve salkımı dökülmeleri” şeklinde görülen bir belirti ile şikayetlerin artması üzerine Siirt Gıda Tarım ve Hayvancılık  İl Müdürlüğü teknik elemanları ile birlikte sorunun tespiti için fıstık bahçelerinde yapılan incelemeler ve gözlemler sonucunda; fıstık bahçelerinde salkımlar şeklinde ani meyve dökümleri ile kalın gövdelerdeki uyur göz uyanmaları ve düzensiz uç sürgünü büyüme belirtileri tespit edilmiştir. Söz konusu belirtilerin sebepleri konusunda herhangi bir paraziter etmenin ya da bir zararlının varlığına rastlanılmamıştır.

Kanaatimizce söz konusu problemin kaynağı fizyolojiktir. Bu yıl sıcakların erken gelmesi sonucunda fıstık ağaçları dinlenmeden erken çıkmış ve gerek soğuklanmanın yeterince karşılanamaması gerekse de yağmurlarla birlikte ani sıcaklık düşmeleri, özellikle de iyi beslenememiş zayıf ağaçlarda meyve, meyve salkımı ve yaprak dökümlerine sebep olmuştur.

Bu durumda yapılacak en önemli önlem, ağaçları güçlendirmek adına ağaçlara besin elementi takviyesidir. Bu bağlamda sıvı yaprak gübreleri kullanılabileceği gibi, topraktan besin maddesi alımını gübre şerbeti ya da eriyik şeklinde vermektir. Bu amaçla özellikle Kalsiyum ve Bor takviyeli gübreler ile organik gübreler kullanılabilir.  Bitkiler besinleri iyon halinde aldıklarından toprağa granül halde inorganik gübre ya da yanmış organik gübre atılması (artık yağmurlar azaldığı ya da bittiği şeklinde düşünülürse) yeterince faydalı olmayacaktır. Bu nedenle emilimi artırmak için çiftlik gübresini sulandırılmış şerbet halde, diğer inorganik gübreleri ise sıvı formda vermek gerekir bu soruna karşı bu zamanda.

Ayrıca bir sonraki yıl olası ani sıcaklık düşüşlerine karşı ağaçları güçlü tutmak adına, gübrelemeyi özellikle dinlenme döneminin bitiminden sonra kasım aralık aylarında ağaçların diplerine yanmış formda verilmesi şeklinde önerebiliriz. Böylelikle olası ani sıcaklık düşmelerinde en az zararla etkilenilmiş olunur.

Bunların yanında ağaçların zayıflamasına sebep olacak hastalık ve zararlılarla mücadele ve doğru budama da ağaçları bu tür olumsuz koşullara karşı güçlü tutmak adına hazırlıklı kılacaktır.

Umarız başka sorun yaşanmadan bol kazançlı bir üretim yılı olur.

Prof. Dr. Koray ÖZRENK

Dr. Öğrt. Üyesi Yusuf AYDIN

Dr. Öğrt. Üyesi Cevdet KAPLAN

Dr. Öğrt. Üyesi Burak SALTUK

SİÜ Ziraat Fakültesi

Bahçe Bitkileri Bölümü

SİÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem Müh. Böl.

SİÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü

SİÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem Müh. Böl.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.