Bu haber kez okundu.

Eruh’ta Kar Satışı Geleneği Devam Ediyor
banner229
 Eruh ilçesinde gelenek haline gelen Çırav Dağı’na yağan kar, yaz aylarında gençler tarafından çuvallara doldurulup At ve katırlar sırtında ilçe merkezine getirilerek satılıyor.

Eruhlu gençler her  yıl ramazan ayının başlamasıyla, İlçeye 10 kilometre uzaklıktaki Çırav Dağı’ndan toplanan kar kütleleri  ilçe merkezine getirilerek, parçalar halinde  satışa sunuyor.

Zor şartlar altında, dağdaki mağaralardan toplanıp katır ve eşek sırtında ilçeye getirilen kar kütlelerinin, pekmez veya ayrana karıştırılmasıyla elde edilen serinletici lezzet iftar sofralarını süslüyor.

10 kilometrelik sarp, kayalık ve zorlu coğrafi şartlarda katır sırtında ulaşan vatandaşlar, dağın zirvesindeki mağaralarda ve yaklaşık 30 metre derinliğindeki dev kaya yarıkları arasında sert bir buz kütlesi haline gelen karı testere ve baltayla keserek yaklaşık 50 kilogramlık parçalar halinde naylon çuvallara doldurarak hayvanlara yükleniyor.

İftar saatine yakın ilçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’na gelen satıcılar, kurulan tezgahlarda parça halinde satış yapıyor. Vatandaşların yoğun ilgisi ile kısa sürede tükenen kar, bu meşakkatli işi yapanlara ise gün sonunda 80 lira kazanç sağlıyor.

Arkadaşları ile kar satışı yapan Ömer Beştaş ve Remzi İlhan yaptığı açıklamada, yaz sıcağında kar getirmek için Çırav Dağı’na çıkanların birçoğunun işsiz veya günübirlik işlerde çalıştığını belirterek, yılın en sıcak günlerine denk gelen ramazanda vatandaşların yoğun talep gösterdiği kardan ramazan ayı ihtiyaçlarını çıkardığını söyledi.

Babalarımızdan kalan  eski geleneği  devam ediyoruz

Kazançlarıyla Ramazan Bayramı ihtiyaçlarını karşılayacaklarını ifade eden İlhan, eskilerde buzdolapların olmadığı dönemlerde babalarımız da yaz aylarında kar getirip bizler gibi sattığını söyleyerek, bizlerde bu geleneği devam ederek ramazan ayının ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyledi.

İlhan, vatandaşların bu hizmetten son derece memnun olduğunu anlatarak, “Kar getirip satma ilçede bir gelenektir. Kar en çok sıcak yaz günlerinde talep görüyor. Ramazan da bu sıcak günlere denk geldiği için talep daha da arttı. Zorlu şartlar altında getirdiğimiz karı satarak geçimimizi sağlıyoruz. Daha önce satışı için saatlerce beklerken ramazanda bir saatte tükeniyor. Ramazanda vatandaşlara kar yetiştiremiyoruz” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
SiirtEruhKarÇırav Dağı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.