Bu haber kez okundu.

Erdemci
banner229
Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Erdemci, iki bayram arasında düğün olmayacağı inanışının dini bir dayanağının bulunmadığını belirterek, "Hazreti Peygamberimiz de iki bayram arasında evlenmiştir. İki bayram arasında gönül rahatlığıyla evlenilebilir" dedi.
Prof. Dr. Erdemci, iki bayram arasında evlenilmeyeceği yönünde halk arasında bir inanışın olduğunu belirterek, fıkıh kitaplarında Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arasında evlilik yapılmayacağına dair hiçbir kaydın bulunmadığını söyledi.
"Hazreti Peygamberimiz de iki bayram arasında sözlenmiş ve evlenmiştir" diyen Erdemci, şöyle konuştu: "Araplar arasında özellikle İslamiyet'ten önceki bir dönemde iki bayram arasındaki Şevval ayında veba hastalığı görülmüş ve çok sayıda insan hayatını kaybetmiştir. Bundan dolayı da Araplar bunu uğursuz bir ay olarak nitelendirmişlerdir. O dönem özellikle de yaz aylarına denk gelen iki bayram arasında çok sayıda gerçekleşen evliliklerde ölenlerin sayısının yüksek olması, iki bayram arasında evlenilmemesi gerektiğini, bunun uğursuzluk olduğu düşüncesini doğurmuş. Halktaki inanış bundan kaynaklanıyor olabilir."
- "Yılın 365 günü evlilik yapmak caizdir"
Erdemci, Nur Suresi'de evlilik için, "Kölelerinizi, cariyelerinizi evlendiriniz. Eğer onlar fakirse de Allah kendi katında onları zenginleştirecektir" ifadesinin yer aldığını dile getirerek, Hazreti Peygamberin de, "Nikah benim sünnetimdir. Bu sünnetimden yüz çeviren benden değildir" buyurduğunu hatırlattı.
"Peygamberimizin sünneti, bu konuda dini gerekçe olmadan, 'iki bayram arasında evlenmek uğursuzluktur' demek doğru değil. İki bayram arasında gönül rahatlığıyla evlenilebilir" ifadelerini kullanan Erdemci, dinen bu konuda herhangi yasaklayıcı bir emrin olmadığını vurguladı. Erdemci, "Yılın 365 günü evlilik yapmak caizdir. Fakat, nikah saatini namazı kaçırmamak için cuma namazı saatine denk getirmemek gerekiyor. Cuma namazından önce ve sonra nikah kıyılabilir" diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.