Bu haber kez okundu.

Dr. Murat Doğruyol Siirt Depremine İlişkin Açıklamalarda Bulundu
banner229

Siirt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim dalı Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğruyol: merkez üssü Kurtalan ilçemiz olan 5.0 büyüklüğünde meydana gelen deprem hakkında açıklamada bulundu.

Siirt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim dalı Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğruyol:Siirt, 3 Aralık'ta Kurtalan merkezli Mw=5 büyüklüğü ile sarsıldı. 

Siirt ili sınırları içerisinde en son 2003 yılında Mw=4.8 büyüklüğünde Pervari ilçesinde olmuştu. Pervari Siirt'in depremselliği en yüksek ilçesi olarak dikkat çekmektedir.

Siirt ilinde gerçekleşmiş en büyük deprem 1995 yılında Mw=5.7 olarak yine Pervari'de  kaydedilmiştir. Ancak Siirt'in çevresinde bu depremlerden daha büyük deprem olma ihtimali var.

Siirt ili etkin Doğu Anadolu Fay (DAF) hattı ve Güneydoğu Anadolu Bindirmesi (GAB)'a komşu vaziyette bulunduğundan etrafında sismik hareketlerin sıklıkla yaşandığı kaydedilmiştir. GAB Siirt'i kuzeyinden bir yay gibi çevreler. O yüzden GAB'a dikkat! Siirt çevresindeki büyük depremlere bu kaynaklık etmiştir.

Depremlerin yeri, zamanı ve büyüklüğü belirsizlik içermektedir. Bunun tespiti için fay hatlarında biriken enerji ve sismik hareketleri saptanarak ya da geçmişte olan depremlerin tarih, yer ve büyüklüğü istatistiksel yöntemler kullanılarak tespit edilebilmektedir.

İnşa edilmiş veya edilecek olan mühendislik yapıları için bu belirsizliği ortadan kaldıracak istatistiksel modeller geliştirilmiştir. Bu modellerden Gutenberg-Richter bağıntısı ile 100 yıllık deprem verilerinden Siirt ilinin merkezinden 200 km yarıçaplı çemberdeki alanda depremlerin olasılıkları hesaplanabilmektedir.

Buna göre Siirt çevresinde önümüzdeki 10 yıl içinde 5.5 büyüklüğünde depremin olma olasılığı %64 iken, 6 büyüklüğünde depremin olma olasılığı ise %27'dir.

Kent genelinde mevcut yorgun ve eski yapı stokunun, bitişik nizam yapıların risk altında olabileceği unutulmamalıdır.

Ülkemizin deprem ülkesi olduğu gerçeğini kabul edip depremle yaşamayı öğrenmeliyiz güvenli yapılar inşa ederek depremi risk olmaktan çıkarmalıyız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.