Bu haber kez okundu.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yasin Aktay Sudan'da
banner229

Bu yıl Sudan’a dördüncü ziyaretini gerçekleştiren Prof. Dr. Yasin Aktay, "Sudan, Türkiye için Afrika’ya açılımın en önemli kapısı olabilir" dedi.

Türkiye-Sudan ilişkilerini geliştirmek için özel bir misyon üstlenen Ak Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Danışmanı, Siirt Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay, hafta sonu Sudan’a gerçekleştirdiği ziyarette, Cumhurbaşkanı Yardımcısı İsrühim Mahmud ve İbrahim El Senusi, Enerji Bakanı Dr. Tehani Atiye, Ulaştırma Bakanı Makkawi Muhammed Awad, Tarım Bakanı Abdullatif El Uceymi ile çalışma toplantıları düzenleyerek iki ülke arasındaki ilişkilerin yakınlaştırılması ve işbirliğinin geliştirilmesi konusunda görüşmelerde bulundu.

Aktay, ziyaretin ilk gününde Sudan’ın en önemli üniversitelerinden Neelain (iki nil) Üniversitesinde Türkiye’nin Ak parti dönemindeki kalkınma modeli üzerine bir konferans verdi. "Toplumsal Kalkınma Ufuklarında Türkiye Tecrübesi" konulu konferansta Türkiye’nin darbelere karşı son 16 yılının hikayesini, Gezi olayları, 17-25 Aralık ve 15 Temmuz darbesi ile FETÖ’nün ihanetini anlattı.

Konferanstan sonra Neelain Üniversitesi rektörü ve öğretim üyeleriyle Siirt Üniversitesi ve Neelain Universitesi arasında öğrenci-öğretim üyesi ve bilgi mübadelesi üzerine görüşmeler yapan Aktay, iki üniversite arasında bilimsel projeler gerçekleştireceklerini kaydetti.

Çalışma ziyaretine ikinci gününde de devam eden Aktay, Sudan Tarım Bakanı Abdullatif El Uceymi ile Türkiye’nin Sudan’da TİGEM aracılığıyla kiralamış olduğu 780 bin hektarlık arazinin işletilmesi için mevcut sorunlar masaya yatırıldı, yeni çözüm yolları geliştirildi. Ardından Sudan’ın iletişim, ulaşım ve yatırım altyapılarının geliştirilmesi üzerine çalışma toplantıları yapıldı.

Sudan ziyareti hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yasin Aktay, şunları kaydetti: "Halkıyla, siyasetçileriyle, yöneticileriyle, entelektüelleriyle Türkiye’ye inanılmaz bir muhabbet besleyen Sudan’la ilişkilerimizi canlandırmak istiyoruz. İki ülke arasındaki ticaret hacmi, bu kadar güçlü bir muhabbet bağı olan iki ülke arasında olması gereken seviyenin çok altında. Bu yıl dördüncü kez ziyaret ettiğim Sudanlı dostlarımızla yaptığımız toplantılarda, her alanda ülkemizle işbirliği yapmayı arzuladıklarını ilettiler. Dolayısıyla Sudan, Türkiye için Afrika’ya açılmanın en önemli kapılarından biri olmaması için hiçbir sebep yok, bunun için özel çaba harcıyorum"

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK GÜCÜ ERDOĞAN’IN ŞAHSINDA TÜRKİYE’YE BESLENEN SEVGİDİR

Sudanlıların Türkiye’ye ve bilhassa Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a büyük muhabbet beslediğini ifade eden Aktay, "Gördüğümüz bu sevgi Türkiye’nin en büyük gücüdür" dedi.

Türk yatırımcılarına çağrıda bulunan Aktay, "Sudan kendi yeraltı ve yerüstü zenginliklerinin daha iyi değerlendirilebilmesi için ciddi bir envanter çalışması yapmış ve yatırım politikalarını harekete geçirmiş durumda. Çok zengin altın, elmas, platin gibi değerli madenlerin yanısıra dünyanın en geniş bakır, krom, fosfat rezervlerini barındıran Sudan aynı zamanda ciddi petrol rezervlerine sahip.

Hükümet yetkilileriyle yaptığımız toplantılarda, bu madenlerin değerlendirilebilmesi için bilhassa Türk yatırımcılarına çağrıda bulunuyorlar. Sudan’ın toprakları da tarımsal üretime son derece uygun. Türkiye için önemli bir gıda ve hayvancılık deposu olmaması için hiç bir sebep yok. Bu konularda yatırımcılarımıza büyük fırsatlar sunuluyor" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
SiirtYasin AktaySudan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.