Bu haber kez okundu.

Büryandan Siirt Dolmasına Tadını Unutamayacağınız Siirt Lezzetleri
banner229

Ağızda dağılan büryan kebabı, bol acılı ve baharatlı dolması, börek gibi servis edilen perde pilavı ile Siirt'te lezzet yolculuğuna çıkmaya ne dersiniz?

Güneydoğu Anadolu’nun kültürü ve gelenekleri ile öne çıkan şehirleri arasında yer alan Siirt, mutfağıyla da adından söz ettirmeyi başarıyor. Özellikle et ve sakatat yemekleriyle bilinen şehre gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken bölgeye has lezzetleri sizler için derledik.

Doyurucu ve Leziz Bir Başlangıç: Mihr Çorbası Buğday ve nohut gibi iki besleyici ana malzeme ile hazırlanan mihr çorbası yoğurt çorbalarımızın en güzellerindendir. Çorba, tereyağında kızdırılmış pul biber ile servis edilir.

Kuzu Etinin En Güzel Hali: Büryan Kızgın kuyuda saatlerce pişen kuzu etinden hazırlanan büryan, yumuşacık ve ağızda dağılan bir et yemeğidir. Herhangi bir sos ile tatlandırılmayan et parçaları, tereyağlı pide üzerinde servis edilir.

Kuru Biber ve Patlıcandan Enfes Lezzet: Arap - Siirt Dolması Siirt’e has lezzetler arasına girmiş Arap ya da diğer adıyla Siirt dolması kıymalı pirinçli, bol acılı ve baharatlı harcıyla enfes bir tariftir.

Sakatat Yemekleri Arasında En Sevileni: Mumbar Dolması (COKAT) Yörenin en çok tüketilen ve sevilen lezzetleri arasında yer alan mumbar dolması, pirinç ya da bulgur ile doldurulmuş kalın bağırsak ile hazırlanır. Kirece yatırılıp iyice temizlenen kalın bağırsak, doldurulduktan sonra haşlanır, ortaya enfes bir sakatat yemeği çıkar.

İçinde Yok Yok: İsmeket Köfte Haşlanmış patatesin ezilerek, bulgur, köftelik yağsız kıyma, soğan, yumurta ve çeşitli baharatlar ile yoğrulmasından elde edilen ismeket köfte, doyurucu ve lezzetli bir tariftir. Köfte, kızartılarak servis edilir.

Hem Maharet Hem Emek İster: Perde Pilavı Anadolu’da pek çok bölgede pişirilen perde pilavı, Siirt’in yöresel lezzetleri arasındadır. Bir börek kadar dolu dolu bir iç harca sahip pilav; tavuk suyu, tavuk, kuş üzümü, yöresel baharatlar ile pişirilip üzeri bir hamur ile örtülüyor. Piştikten sonra ise börek gibi dilimlenerek servis ediliyor.

Üç Malzeme ile Enfes Bir Tatlı: Gebole Sadece un, süt ve pekmez ile hazırlanan, ceviz ile servis edilen gebole tatlısı için bir çeşit muhallebi diyebiliriz. Evde de kolayca hazırlayabileceğiniz tatlı, enerjik ve hafif bir yapısıyla ağır Siirt yemekleri üzerine oldukça uygun düşen bir lezzet.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.