Bu haber kez okundu.

Biyolojik Çeşitliliği Tahrip Eden Zanlı Suçüstü Yakalandı
banner229

Tillo Jandarma Komutanlığı Sorumluluk Sahası İçerisinde Tillo İlçesi İkizbağlar Köyüne düzenlenen kolluk devriyesi sırasında (1) şüpheli şahsın çeşme önünde çuvallar içerisindeki salep bitki yumrusu (orchis morio ) orkide grubundan topraktan arındırmak için yıkadığı tespit edilerek, gözaltına alınan şahsa 73.747,00 (Yetmişüçbinyediyüzkırkyedi) TL idari para cezası verildi.

20.04.2020 Günü Saat 10:30 Sıralarında Tillo Jandarma Komutanlığı Sorumluluk Sahası İçerisinde Tillo İlçesi İkizbağlar Köyüne Düzenlenen Kolluk Devriyesi Sırasında (1) şüpheli Şahsın Çeşme Önünde Çuvallar İçerisindeki Salep Bitki Yumrusu (Orchis morio ) Orkide Grubundan Topraktan Arındırmak İçin Yıkadığı Tespit Edilmesi Üzerine Siirt Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne bilgi verilerek gözaltına alınan şahısın Biyokaçakçılık yaptığı tespit edilmiştir.

Yapılan İncelemelerde;16 Çuval İçerisinde 378 kg salep bitkisi soğanı olduğu anlaşılmış olup Biyolojik Çeşitliliği Tahrip Suçundan ilgili şahıssa Siirt Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 9.Maddesinin (a) ve (f) bentlerinde belirtilen hususa aykırı olarak biyolojik çeşitliliği tahrip etmek suçundan dolayı aynı kanunun 20.maddesinin (k) bendine göre 73.747,00 (Yetmişüçbinyediyüzkırkyedi) TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

Nesli Tehlikede Olan Yabani Bitki ve Hayvan Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme'ye göre, nesli tehlike altında türler listesinde bulunan ve koruma altına alınan salep bitkisinin doğadan toplanmasına izin verilmiyor.

Salep ve yabani orkidelerin kök yumrularının sökülerek ticari amaçla toplanması, endemik olan bu bitkilerin zaman içinde yok olma tehlikesini ortaya çıkardığı için Şube Müdürlüğümüz tarafından tekrar uygun koşullarda doğaya kazandırılması için Siirt Üniversitesi Rektörlüğü’ne 378 Kg Salep Soğanı Teslim Edilmiştir.

Siirt Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü; İl Jandarma Komutanlığı ve Köy muhtarlarımızla Biyokaçakçılıkla ile mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir.

Sahip olduğumuz bu zenginliği korumak ve yabancılar tarafından izinsiz olarak tabiattan toplanmasını engellemek hepimizin görevi. Arazide yabancıların tabiattan canlı örnekler topladıklarını gören vatandaşlarımız hiç vakit kaybetmeden 156 Jandarma İmdat hattına ihbarda bulunmaları önem arz etmektedir.

SİİRT DKMP ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.