Bu haber kez okundu.

ANTALYA G-20 ZİRVESİ’NE KATILACAK DÜNYA LİDERLERİNE, SİİRT TİFTİK BATTANİYESİ HEDİYE EDİLECEK
banner229
Dışişleri Bakanlığı’nın koordine ettiği ve Antalya’nın Belek ilçesinde 15-16 Kasım tarihlerinde 20 ülke liderinin katılacağı G20 Zirvesi’ne katılacak olan dünya liderlerine Siirt’te has Tiftik Battaniyesi hediye edilecek.
Türkiye'nin dönem başkanlığında gerçekleşecek zirvede, ABD, İngiltere, Rusya, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore ve Avrupa Birliği Komisyonu liderleri ağırlanacak.
Barack Obama'dan Angela Merkel'e, Vladimir Putin'den Shinzo Abe'ye G-20 liderlerini bir araya getirecek zirve liderlere hediye edilmek üzere Dışişleri ve Kültür Turizm Bakanlıkları aracılığıyla, Siirt Valiliği tarafından, Güneydoğu Anadolu’nun bölgesel özelliğini taşıyan yüzyılı aşan tarihi bir geçmişe sahip olan Siirt’in en önemli el sanatlarından biri olan, el dokuma Siirt’te özgü tiftik battaniyeleri hazırlatıldı.
13 bin kişinin gelmesi beklenen ve 3 gün sürecek zirve kapsamında liderlere hediye edilecek olan Siirt Tiftik Dokuma Battaniyesi için özel hazırlanmış yine tiftikten heybe ve üzerinde G20 zirvesi logosu işlemeli ile her battaniyenin köşesine iliştirilen kartın ön yüzünde, Türkçe-İngilizce olarak, Siirt Battaniyesi hakkında bilgiler verilmekte olup, arka yüzünde ise dokuyan ustanın adı ile tezgâh başında çekilen fotoğrafı yer almaktadır.
SİİRT’İN HAS ÜRÜNÜ EL DOKUMA TİFTİK BATTANİYESİ
Güneydoğu Anadolu’nun bölgesel özelliğini taşıyan Siirt’in en önemli el sanatlarından biri olan “Siirt Battaniyesi” el tezgâhlarında dokunan battaniyenin ana maddesi olan tiftik, tiftik keçisinden kırkılarak elde edilir. Kırkımdan sonra tiftik, yumaklar haline getirilerek satışa çıkarılır. Tiftikler, battaniye esnafı tarafından renklere ve cinslerine göre ayrılır. Tiftiğin beyaz, siyah, kahverengi, sansar ve devetüyü gibi doğal renkleri bulunmaktadır.
Kesilen tiftik kirman ile eğrilmesinden elde edilen ipliklerin özel tezgâhlarda dokunması ve bu dokumanın çelik tarak vurularak tüylendirilerek şekillendirilmesi ile oluşur. Yüzyılı aşan bir geçmişe sahip olan Siirt Battaniyesi başlangıçta sadece abacılıkta kullanılan bu el sanatı, daha sonra battaniye, seccade dokumacılığı olarak devam etmiş ve bugün daha da gelişerek manto, atkı, başlık, turistik heybe, çanta, divan örtüsü, kırlent ve çeşitli süs eşyaları ile adını duyurmuştur.
Türk Standartları Enstitüsü tarafından 1977 yılında tescil edilen Siirt Battaniyesi, özellikle turistik çevrelerde geniş bir pazar imkânına sahip. Başta Amerika olmak üzere dünyanın birçok bölgesine ihraç edilmekte olup Siirt’e gelen misafirlere saf tiftikten dokunan Siirt Battaniyesi hediye etmek gelenek haline gelmiştir.

Anahtar Kelimeler:
SiirtAntalyaBattaniyeG-20
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.