Bu haber kez okundu.

2020 Yılı Tarımsal Yatırım Projeleri Değerlendirme Toplantısı Düzenlendi
banner229

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen bir toplantıda 2019 yılında gerçekleştirilen tarımsal projeleri anlatıldı ve 2020 yılı için hazırlanan projeler hakkında da bilgi verildi.

İl Özel İdare Genel Sekreterliği sosyal tesislerinde düzenlenen toplantı Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan'ın konuşması ile başladı.

Siirt’in fıstık bal nar ve küçükbaş hayvanlar konusundaki potansiyeli hakkında bilgi veren Demirhan projeli çalışma yaptıklarını söyledi.2019 yılında 7 milyon 752 bin TL tutarında 14 adet proje hazırladıklarını belirten Demirhan “Projelerin Toplam Tutarı : 7 Milyon 752 Bin ₺’dir.Siirt 2019 yılında GAP İdaresine en çok proje sunan il konumundadır.

“Üreten Çiftçi, Gelişen Siirt” Tarım ve Hayvancılık seferberliği kapsamında; Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından İlimizde Bitkisel ve Hayvancılık üretimini desteklemek amacıyla 2018-2019 yılında toplam 103 milyon, son 7 yılda yaklaşık 303 milyon destekleme ödemesi yapılmıştır.
Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak 2018-19 yılında Valiliğimiz İl Özel İdaresinin 500 Bin TL destekleriyle 1 Milyon TL bütçeli proje ile 1200 dekar alanda yeni ceviz bahçeleri kurulmuştur. Son 4 yılda uygulanan projelerle ceviz bahçesi alanımız 3.500 dekarı geçmiştir. 

Genç Çiftçi Projesi çerçevesinde son 3 yılda 240’ı kadın olmak üzere toplamda 563 Genç Çiftçimize tamamı hibe olarak 16 milyon 560 bin TL destekleme yapılmıştır. Genç Çiftçi Projesi ile 1.524 adet büyükbaş, 5.561 adet küçükbaş, 4.738 adet arılı kovan dağıtımı yapılmıştır.

Bakanlığımızdan sağlanan 100 bin TL bütçe ile Pervari ve Şirvan İlçelerimizdeki çiftçilerimize ağırlıklı olmak üzere yem bitkileri tohumu ve gübre desteği yapılmıştır. Son 3 yılda göletlerimize 680 bin adet yavru sazan balığı bırakılmıştır.

Kırsal Kalkınma Yatırımları çerçevesinde, İlimizde bir ilk olan 15 bin tonluk hububat silo yatırımı tamamlanarak faaliyete geçmiştir. 1 milyon 850 bin TL tutarında olan yatırımın 750 bin TL’si yatırımcımıza hibe olarak ödenmiştir. Toplam değeri yaklaşık 3.500.000 TL olan Kırsal Kalkınma Yatırımları projeleri değerlendirme aşamasındadır.

İlimizde Siirt Fıstığı tarımında hedeflerimizi gerçekleştirmek için Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz bünyesinde Valimizin onayıyla ‘’Siirt Fıstıkçılık Birimi’’ kurulmuştur. Birim bünyesinde fıstık mobil timi ve ALO SİİRT FISTIĞI DANIŞMA Hattı faaliyete geçmiştir. Siirt Fıstıkçılık Birimi sadece İlimize değil Bölgemize ve Ülkemiz genelinde konuya merak duyan herkese hizmet vermektir. Birimimize 1 yıl içinde 793 adet başvuru yapılmış, 520 kişi ile görüşülmüş,195 köy ve 495 adet bahçede çalışma yapılmıştır.

Türkiye Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programına ilimizden 75 kadın çiftçimiz katılmıştır. Kadın Çiftçimiz Nurcan Deniz‘’ Narlı Lokum’’ projesi ile Türkiye ikincisi olmuş, projesini hayata geçirmek üzere 17 bin TL ödül verilmiştir.

Tarıma Değer Katanlar Yarışmasında ‘’Tillo Tarım Okulu’’ projesi ile mansiyon ödülü aldık.Tarladan sofraya kadar sorumluluğumuzda olan 1355 Gıda işletmesi 2018 ve 2019 yılında 4920 kez denetlenmiş, bu denetimler sonucunda sağlıksız gıda arz eden işletmelere 268.500 TL idari para cezası kesilmiştir. Son 3 yılda denetimlerimiz %60’ın üzerinde artış sağlanmıştır.Her yıl düzenlediğimiz 3 günlük Lider Çocuk Tarım kampları ile şehirde büyüyen çocuklarımıza tarımı tanıtmayı ve sevdirmeyi hedefliyoruz.

2018-2019 yıllarında değişik konularda 2500 Kişiye eğitim verilmiştir. İhtiyaçların giderilmesi ve istihdama katkı için 300 üzerinde kişiye aşılama ve budama eğitimi verilmiştir.Valimiz Sayın Ali Fuat ATİK’in himayelerinde ilgili tarım paydaşları ile İlçelerimizde ‘’Tarım Değerlendirme Toplantıları’’ yaparak ilçelerimizin tarımsal potansiyellerini ortaya koymayı hedefliyoruz. Mini Tarım Şurası diyebileceğimiz toplantılarımız Eruh ve Pervari İlçelerimizde kaymakamlarımızın başkanlığında geniş katılımlı olarak yapılmıştır.

320 bin dekar arazisiyle Siirt Fıstığı üretiminde Türkiye’de 3. 1 milyon 200 bin küçükbaş hayvan sayısı ile Türkiye’de ilk beşte, 160 bin arı kovanı, 1450 ton bal üretimi ile Türkiye’de ilk ondadır.Yaklaşık 12.500 ton verim ve 10 bin dekar alanda Zivzik Narı, 400 bin dekar hububat ekim alanı, 41 bine yaklaşan Büyükbaş Hayvan sayısı ile İlimiz önemli bir tarım ve hayvancılık şehridir. “ dedi.

Belirledikleri hedefler doğrultusunda çalışma yürüttüklerini belirten Demirhan şöyle konuştu”Tarımsal Alanda Hedeflerimiz; Valiliğimiz önderliğinde ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde değerli basınımızın tecrübelerinden faydalanarak ‘’Siirt Fıstığı ve Pervari Balı Tanıtım Platformu’’ kuruluşunu gerçekleştirmek.

Yabani formda aşılanabilir durumda bulunan yaklaşık 10 milyon ağacın aşılanarak İlimiz ekonomisine kazandırılmasını sağlamak. 320 bin dekara ulaşan Fıstık alanlarımızda sulama, mekanizasyon vb. gibi Modern Tarım Tekniklerini uygulayarak, üreticilerimizi eğiterek birim alana düşen verimi arttırmak. İlimize ait tarımsal ürünler için her yıl 3 adet coğrafi işaret almak.Köy bazlı farklı ürün desenleri uygulamak.

Üniversitemiz, Siirt Fıstık Entegre tesisi ve ilgili kuruluşlarla işbirliği içinde Siirt Fıstığı başta olmak üzere katma değeri yüksek ürünler üretmek, üretilmesine destek vermek, kaynak sağlamak.İlgili kurum ve kuruluşlarla, İlimiz tarımsal ürünler ihracatını arttıracak çalışmalar ve projeler yapmak. Tarımsal alanlarda istihdama katkı sağlayacak, tersine göç ile gençlerin tarıma dönmesini sağlayacak projeler yapmak.

 Demirhan’ın ardından Siirt’teki tarımsal çalışmalara büyük destek veren DİKA Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ bir konuşma yaptı. Altındağ bu güne kadar Siirt’e destek verdiklerini ve bundan sonra da destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Verdikleri mali desteklerde Siirtin başarılı olduğunu belirten Altındağ, Siirt’in önemli bir yer olduğunu söyleyerek “Siirt kendini aşmıştır. Siirt önemli bir yerdir. Yerel değerleri çok güçlü ve zengin olan potansiyeli güçlü bir ildir. Siirt büyümeli.İnşallah bu potansiyeli hep birlikte harekete geçirerek büyümesini sağlayacağız.” Dedi.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Şanlıurfa Bölge Müdürü Hasan Kılıç’ta yaptığı konuşmada verdikleri destekleri anlattı. Kılıç şöyle konuştu”Biz GAP bölgesindeki 9 ilin tamamındaki projeleri desteklemeye çalışıyoruz.

Çünkü birinci hedefimiz bölge insanının kalkınmasıdır.Siirtte 60 projeye 18 milyonluk bir destek sağladık.Tarım ve hayvancılığın yanı sıra sanayinin gelişmesi için de çaba harcıyoruz.Bundan sonrada desteklerimiz daha da artacaktır.”

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof.Dr .Murat Erman konuşmasında tarım ve hayvancılık alanında ihtisaslaşan tek bölge üniversitesi olduklarını belirterek küçükbaş hayvan payetleme projesi hakkında bilgi verdi.

Gerçekten bu kadar projeyi gördükleri zamanda heyecanlandıklarını belirten Prof.Dr.Erman “Dicle Kalkınma Ajansına verdiğimiz proje destek buldu.16 milyon TL tutarındaki payetleme projemiz hayata geçecek.Ocak ayı içerisinde ihaleye çıkarılacak. Siirt odak noktası olacak.Ne kamu ne öjzel sektörde böyle bir tesis yok.Bundan sonra küçükbaş hayvanlarda suni tohumlamada üniversitemiz ve Siirt söz sahibi olacak.Ülkemizin politikalarına inşallah buradan yön vereceğiz.” Dedi.

DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ve Vali Atik’e teşekkür eden Prof.Dr.Erman on bin metrekare kapalı alana ve Avrupa akreditasyon kirterlerine sahip hayvan hastanesinin ihalesine çıkıldığını müjdeledi. Vali Atik konuşmasında tarım teşkilatının çalışmalarını takdir ederek ,onları kutladı ve kendisinin yalnızca orkestra şefliğini yaptığı söyledi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün güzel çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Vali Atik “Hepimizin gurur duyduğu doneleri sizinle paylaştık. Tarım ve Orman İl Müdürlüğündeki personelimiz çalıştı. İl müdürü ve personelini kutluyorum. Ben ancak bir orkestra şefliği yaptım.İyi enstrüman çalan insanlar bir araya geldi.Ben sadece onları yönettim. Bu çalışmaları yaparken biz tek başımıza değiliz.

Başta DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ’ın desteğini alıyoruz. Kendisi Mardinli olmasına rağmen Siirt’e öncelik veriyor.” Dedi.

Konuşmaların ardından Vali Atik tarafından DİKA Genel Sekreteri Altındağ ve GAP Bölge Müdürü Kılıç’a plaket verdi.

Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı M.Ali Şengöz tarafından Vali Atik’e tablo hediye edildi.  

Toplantıya bazı ilçe kaymakamları ile tarım alanında çalışan sivil toplum örgüt yöneticileri ile tarım teşkilatı katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.