“Size ölüm gelip de, ‘Rabbim keşke beni kısa bir süre için ertelesen de, yoksullara yardım ederek erdemlilerden olsam,’ demeden önce verdiğimiz rızıklardan yardım için veriniz” (Münafikun:10)
“Ey inananlar, din bilginlerinin ve din adamlarının çoğu halkın parasını hak etmeden yerler ve Allah'ın yolundan saptırırlar. Altın ve gümüşü yığıp Allah yolunda harcamayanlara acı bir azap müjdele.” (Tevbe:34)
“Hiç kimse iki efendiye kulluk edemez. Ya birinden nefret edip öbürünü sever, ya da birine bağlanıp öbürünü hor görür. Siz hem Tanrı’ya, hem de paraya kulluk edemezsiniz.” (Matta 6:24)
“Vay halinize ey din bilginleri ve Ferisiler, ikiyüzlüler! Siz nanenin, dereotunun ve kimyonun ondalığını verirsiniz de, Kutsal Yasa’nın daha önemli konularını –adaleti, merhameti, sadakati– ihmal edersiniz. Ondalık vermeyi ihmal etmeden asıl bunları yerine getirmeniz gerekirdi. Ey kör kılavuzlar! Küçük sineği süzer ayırır, ama deveyi yutarsınız!” (Matta 23:23-24)
“Parayı seven, paraya doymaz, Zenginliği seven kazancıyla yetinmez. Bu da boştur. Mal çoğaldıkça yiyeni de çoğalır. Sahibine ne yararı var, seyretmekten başka? (Vaiz 5:10-11).” “Rabbin gazap gününde gümüşleri de altınları da onları kurtaramayacak” (Sefanya 1:18)
Çocukluğumuzdan bu yana namazın öneminin mescidlerde, sohbetlerde ve televizyon ekranlarında anlatıldığını binlerce kez işitmemize rağmen zekat, infak ve sadakanın öneminin hakiki anlamda anlatıldığını çok az işittik desem yeridir. Peki size paranın bizim için büyük bir imtihan olduğunu (8:28), zekat vermeden kılınan namazların pek bir sevabı olmadığını (El Bihar - İmam Rıza), Allah’ın birçok ayetinde namaz ve zekatı sürekli birlikte vurguladığını (2:43), namaz dinin direği ise zekatın İslam’ın köprüsü olduğunu (İşaretü’l İ’caz), zekat, infak ve sadakanın günahlarımızı ateşi söndüren su gibi temizlediğini (Tirmizi), bizi arındırdığını (9:103), malımızı bereketlendirdiğini (2:261), bizi her türlü bela ve musibetten koruduğunu (Lem’alar), imani yükselişimizdeki en önemli yakıt olduğunu (9:103), mal ve mülk ile ilgili birçok cehennem ayeti olduğunu (9:35), Kuran’da inen ilk kıssanın bu konuya değindiğini (68:17-33), sadece bollukta değil darlıkta da infak etmenin takva sahiplerinin vasfı olduğunu (3:134), bu hususta Resulullah’ın “Yarım hurma ile de olsa ateşten korunun. Bunu da bulamazsanız, gönül alıcı güzel sözler söyleyin.” (Buhari) dediğini söylersem ne düşünürsünüz? Namaz Allah’a yükselişimizdeki gemimiz ise, zekat da bu gemimizin yakıtıdır. Dilediğimiz kadar gemiye binelim ve vakit geçirelim ama yakıt olmadan gemi hareket etmiyorsa tüm bu uğraşlarımız boşa gidecektir.
Dr. Özgür AYDIN
08.08.2023
(Not: Cümle sonlarındaki sayılar Kur’an-ı Kerim’deki sure ve ayet numaralarıdır)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.