Bu haber kez okundu.

Siirt’te 100 Bin Adet Siirt Fıstığı Fidanı Dağıtıldı
banner229

Siirt Fıstığı Geliştirme Projesi kapsamında Cumhuriyetin 100. Yılında 1 milyon 600 bin TL değerindeki 100 bin adet Siirt Fıstığı fidanını toprakla buluşturmak üzere Fıstık Fidanı dağıtım törenine gerçekleştirildi.

Tarım Alanlarının Etkinleştirilmesi projesi kapsamında hazırlanan "Siirt Fıstığı Üretimi Artırılması" projesi fidan dağıtım törenine telekonferans yöntemiyle bağlanan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son 6 yılda Siirt’te fıstık üretiminin 3 kat arttığını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenmekte olan "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP)" çerçevesinde Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce "Siirt Fıstığı Üretimi Artırılması" projesiyle 100 bin fidan dağıtım töreni düzenlendi.

100’üncü Yıl Tarımsal Projesi kapsamında 100 bin adet Siirt fıstığı fidanının dağıtıldığını belirten Bakan Yumaklı, şu şekilde konuştu: “İnşallah bu fidanlar büyüyecek hem Siirt’e hem de ülkemiz ekonomimize katkı sağlayacak"

"Mesafeler uzak olsa da bizim gönlümüz Siirt’e yakın. Bugün bıttım anacı dağıtım töreni vesilesiyle oradaki üreticilerle uzaktan da olsa biz de katılmış olduk. İnşallah bu fidanlar tutacak, büyüyecek, meyve verecek hem Siirt’e hem de ülkemiz ekonomimize katkı sağlayacak. Üreticilerimizin bu konuda kabiliyetlerinin yanında bir de modern üretim teknikleriyle buluşması söz konusu.
Dünya’da tarımsal üretimin önemimin her geçen gün arttığı bir dönemdeyiz. Gıda arz güvenliğimiz ve Gıda Enflasyonu ile mücadele etmenin tek ve en önemli yolu daha fazla üretmekten geçiyor.

Bu doğrultuda tarım politikalarımızda 5 temel ODAK NOKTASI belirledik. Bunlar; Sürdürülebilirlik, Verimlilik, Kayıtlılık, Kalite ve Sektöre Yatırımdır. Bu sayede; ÜRETİMİN VE ÜRETİCİNİN YÜZYILINI inşa edeceğiz.

Son 6 yılda Siirt’te fıstık üretimi 3 kat artmış. Bugün de sayın Valim, sizin desteğinizle 100’üncü Yıl Tarımsal Projesi kapsamında 100 bin adet Siirt fıstığı fidanını dağıtıyor olacağız.

Bugünkü programımızın önemli bir ayrıntısı var. Pençe-Kilit Operasyon Bölgesinde 12 askerin şehidimizin de anasını yaşatmak için de 1200 fidanı 3. KOMONDO TUGAY KOMUTANLIĞIMIZA teslim edeceğiz.

İnşallah şehitlerimizin anısını 100’lerce yaşatmış olacağız. Ruhları şat olsun.

Bbu fedakârlıklarını milletimiz asla unutmayacak. Programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

"Ekili Yetişmiş Siirt Fıstığı Dayısı 10 Milyonu Buluyor"

Törende konuşan Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, "Son 6 yılda bitkisel ve hayvansal üretim alanında üreticilerimize toplamda 553 milyon Tl genel destekleme ödemesi yapıldığını, 2023'te çiftçi katkısı dâhil olmak üzere tarımsal projelere 6 milyon 738 bin lira destek sağlandığını, başta Tarım ve Orman Bakanlığı, Valiliğimiz, GAP İdaresi Başkanlığı ve Dicle Kalkınma Ajansı’nın(DİKA) destekleriyle ilimiz ekonomisine ve istihdama katkı sağlayan tarımsal projelerimizi 2024'te de artırarak devem edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Fıstık, Biraz Uğraştırıcı Biraz da Meşakkatli Bir İş"

Dededen kalma çiftçilikle uğraştığını ama Siirt fıstığı ile tanışmalarının biraz geç olduğunu ifade eden Mustafa Bingöl, "Uzaktan Siirt fıstığını tanıyor ve biliyorduk ama cesaret edip ekim yapamıyorduk. 2002 yılında verilen teşvikler sayesinde bin dönüm araziye ekim yaptık.
Fıstık, biraz uğraştırıcı biraz da meşakkatli bir iş, öncelikle 7 yıl boyunca verim vermez, siz bu süreçte sürekli ilgilenmek zorundasınız. Bu da çiftçiyi biraz yorar. Çiftçi biraz sıkılır, beklentisini karşılamadığını düşünür ama Siirt fıstığı nankör değildir sonradan emeklerinizin bütün karşılığını 1 yılda verir. Şu anda 10 bin dönümlük araziye fıstık ekmiş durumdayım, tabi bu desteklerin sayesinde daha da büyüyecek.
Siirt fıstığı nasıl Siirt'in lokomotifi ise umarım bir gün ülkenin lokomotifi haline gelecektir." dedi.

Törene AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül,Kurtalan Kaymakamı Samet Serin, Siirt Fıstık Üreticiler Birliği Başkanı Şuayip Aslan ve Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat ta katıdı.  












Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.