Bu haber kez okundu.

Dr. Muhammed Abdullah Varol, Ani İshal, Kusma, İştahsızlık ve Karın Ağrısı Şikayetleri Varsa Dikkat
banner229

2018’in ikinci yarısından bu yana görülme sıklığı giderek artan ve şiddetli karın ağrısı, ishal, kusma ve iştahsızlıkla kendisini gösteren Norovirüs, henüz geliştirilmiş bir aşısı olmadığından her yaş grubunu tehdit altına almış durumda. 

 Özel Siirt İbni Sina Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Abdullah Varol, hastalıktan korunmak için ellerin sık sık yıkanması, kalabalık ortamlara çok fazla girilmemesi ve sağlıklı beslenilmesi gerektiğini vurguluyor.

Hastaneye yatış nedenlerinde üst sıralarda

Özel Siirt İbni Sina Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Abdullah Varol, Calicivirüs ailesinden bir RNA virüsü olan ve değişik antijenik tipleri olan Norovirüs, en sık olarak ağız ya da dışkı yoluyla bulaşıyor. İshal şikayetiyle hastaneye başvuran kişilerin 5’te birindeki semptomlardan norovirüsler sorumlu.

Hasta kişiyle temas edilmesi; kirlenmiş içme suyu, havuz suyu veya buz küpleri kullanımı; midye, istiridye gibi deniz ürünleri ve dondurma, sandviç gibi gıdaların tüketimi ya da kanalizasyon suyu ile kirlenmiş meyve ve sebzelerin kullanılması hastalığa neden oluyor.

Isıya ve klorlanmaya karşı dirençli

Özel Siirt İbni Sina Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Abdullah Varol, Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından bu yana giderek daha fazla görülmeye başlanan norovirüs, ısı ve klorlanmaya karşı oldukça dirençli bir virüs. Bu yüzden dondurulmuş gıdalarda hayatta kalabiliyor ve virüse soğuk kış aylarında daha sık rastlanıyor.

İlk birkaç gün oldukça şiddetli geçiyor

Kuluçka süresi 12-48 saat arası olan bu virüs, ilk birkaç gün en yüksek düzeyde virüs atılımına dolayısıyla bulaşmaya neden oluyor, gaitada ise 3 haftaya kadar virüse rastlanabiliyor. Aniden ortaya çıkan bulantı-kusma, inatçı iştahsızlık, ishal, hafif ateş, karın, kas ve baş ağrısı, halsizlik ile kendini gösteriyor.

Çocuklar daha fazla etkileniyor

Hastalığın her yaş grubunda görülebilmesine karşın 1-5 yaş arası çocuklarda hastane yatışı gerektirecek kadar ciddi seyrettiğini belirten Özel Siirt İbni Sina Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Abdullah Varol, bu virüsün yol açtığı belirtilerin kimi zaman barsak düğümlenmesi gibi başka hastalıklarla karıştırılabildiğini vurguluyor. Virüs, hastadan alınan dışkı örneğinin mikrobiyolojik incelemesi ile kesin olarak tespit ediliyor.

Sıvı ve probiyotik desteği ile tedavi mümkün

Özel Siirt İbni Sina Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Abdullah Varol, Norovirüs tedavisinde ciddi kusma, ishal ve iştahsızlığı olan hastalara, hastanede yatarak damar yolu ile sıvı veriliyor, böylece kaybedilen su ve elektrolitler yerine konuluyor. Ayrıca bağırsak florasını yenileyen probiyotik desteği sağlanıyor. Tedavide antibiyotik ise kullanılmıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.