Bu haber kez okundu.

Doçent Dr.Akın Önder, Mide Botoksu İle İlgili Bilgi Verdi
banner229

Özel Siirt Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doçent Dr.Akın Önder, son dönemlerde sık kullanılmaya başlayan mide botoksu işlemi ile zayıflamanın ve obeziteden kurtulmanın mümkün olduğunu dile getirdi. 

Dr. Önder, "Mide botoksu sayesinde erken tokluk hissi oluşuyor" dedi.

Genelde kırışıklıkları gidermek veya daha genç bir görünüme sahip olmak için kullanılan botoks yöntemi, obezite tedavisinde de kullanılıyor. 

Özel Siirt Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doçent Dr.Akın Önder, mide botoksu ile ilgili bilgi verdi.

Özel Siirt Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doçent Dr.Akın Önder, mide botoksu ile fazla kilolardan kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi. "5-6 ayda yaklaşık 15-20 kilo kaybedilebiliyor" Mideye yapılan botoks enjeksiyonları ile 5-6 ayda yaklaşık 15-20 kilo kaybedilebildiğini belirten Dr. Önder, "Bunun sebebi botoksun mide boşalmasını geciktirmesi ve erken doymaya neden olmasıdır.

Botoksun bir diğer etkiside mide den salgılanan açlığı uyaran hormon gyrelin üzerine etkisidir. Yapılan çalışmalarda mide botoksu yapılan hastalarda bu hormonun salgılanmasının azaldığı gösterilmiştir.

Böylelikle obezitenin tedavisinde botoks enjeksiyonu, midenin Anteplorik kısmına yapılması, günümüzdeki invazif bariatrik cerrahi girişimlerine kıyasla daha az komplikasyon görülmesi nedeniyle, alternatif bir tedavi yöntemi olarak kabul edilebilir.

Yapılan çalışmalarda botoksun etkisinin, işlemden İki gün sonra başladığı ve kilo vermenin ise işlemden yaklaşık 1 ay sonra başladığını göstermiştir. Ortalama 4 ay içerisinde yüzde 15-20 civarında kilo kaybı sağlanabilmektedir.

İlk botoks işleminden 6 ay sonra ikinci botoks işlemi yapılabilmektedir. Böylelikle mide botoksunun başarı oranı yükselmektedir" dedi.

Botoks nedir?

Botoks clostridium botulinum isimli bir bakteriden elde edilen bir proteindir. Uygulandığı bölgedeki sinirlerin elektriksel akımını durdurur ve bu sayede 4–6 ay süreyle kasların kasılmasını önler.

Botoks yıllardır nörolojık hastalıklar, cilt kırışıklıkları, yemek borusunun bazı hastalıklarında, aşırı terleme tedavisinde kullanılmaktadır.

Mide botoksu nedir?

Dünyada 10 yılı aşkın süredir uygulanan mide botoksu endoskopik olarak uygulanan midenin açlık ve iştah merkezi üzerinde etkili olan ameliyatsız obeziteyle mücadelede uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Ortalama 20–30 dakika süren uygulama, midenin iştah ve açlık üzerinde etkili olan sinir ve kasları 4–6 ay süreyle etkisiz hale getirdiği için iştah azalır, mide kaslarının kasılma yeteneğini kaybetmesi nedeniyle midenin boşalması gecikir.

Besinlerin midede daha uzun süre kalması sayesinde tokluk süresi uzar, daha az gıdayla daha kolay doyulur ve kilo kaybedilir. Mide botoksu, midenin açlık hormonu salgılayan bölümlerine de uygulandığı için kişinin iştahının azaltılmasında ve tokluk süresinin uzatılmasında etkinliğe sahiptir.

Mide botoksu uygulaması ile 6–8 ay içinde kilonun %15–20 verilmesi ve ideal kiloya Ulaşılması sağlanabilmektedir.

Ameliyatsız bir obezite tedavisi olan mide botoksu nasıl uygulanır?

Mide botoksu, sedasyon altında yani derin uykuda yapılan bir işlemdir. Ucunda kamera bulunan boru şeklindeki endoskopi cihazı ağız yoluyla mideye ulaştırılır. Cihaz mideye ulaştıktan sonra botoks enjeksiyonu yapılır.

Ortalama 20–30 dakika süren uygulamanın ardından hasta uyandırılır ve 1–2 saat sonra taburcu edilir.

Mide botoksu kimlere uygulanır?

Obeziteye bağlı sağlık sorunları olup, diyetle kilo vermede sürekli başarısız olan kişiler için etkin bir tedavi yöntemidir. Vücut kitle indeksi 37 nin altında olan kişilere uygulanır. 18–70 yaş arası arasındakilere uygulanır.

Mide botoksunun yan etkisi var mı?

Mide botoksunun etkisi 4–6 ay sürmektedir. Bu uygulamanın yan etkisi yoktur veya riski yoktur. Obeziteyle mücadelede etkin bir yöntemdir. Hastanede yatış gerektirmez.

Mide botoksunun etkisi ne zaman hissedilir?

Mide botoksu uygumasından 3–5 gün sonra iştahta ve açlık hissinde azalma görülmeye başlar. 6–8 ay içerisinde ideal kiloya ulaşamayan kişilere yeniden mide botoksu uygulanabilir. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.