Bu haber kez okundu.

Dahiliye Doktoru Necip Nas, Nefesinizin Kıymetini Bilin
banner229

Dünya KOAH Günü nedeniyle hastalığa dikkat çeken Özel Siirt Hayat Hastanesi İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı  Dr. Necip Nas,sigara ve diğer tütün ürünlerine bağımlılık, biyoyakıt dumanına maruz kalma gibi nedenlerle ortaya çıkan KOAH’ın özellikle 40 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 10’unda görüldüğünü belirtti.
Önemli bir küresel halk sağlığı sorunu olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) konusuna dikkat çekmek ve konu hakkında farkındalık yaratmak amacıyla her yıl kasım ayının üçüncü çarşamba günü Dünya KOAH Günü olarak kutlanmaktadır.

Özel Siirt Hayat Hastanesi İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı  Dr. Necip NasAkciğerlerdeki hava yollarının daralmasına bağlı öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı ile kendisini gösteren KOAH, Kronik ObstrüktifAkciğer Hastalığı isminin kısaltılmasıdır. 
KOAH, kalp damar hastalıkları ve inmelerden sonra üçüncü en sık ölüm nedenidir. KOAH, tedavi giderleri ve iş kaybı ile ülkelerin sağlık harcamaları içinde büyük bir ekonomik yük oluşturmaktadır.

Bu düzeyde yaygın bir hastalık olmasına rağmen kamuoyunda konuya ilişkin ne yazık ki yeterli düzeyde bilinç olmadığı görülmektedir. Ülkemizde 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır; buna karşın veriler, 10 KOAH hastasından sadece birinin doktora başvurduğunu ve doğru tanı alabildiğini göstermektedir. Hastalık konusunda yeterli bilgiye sahip olunmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisinde ciddi gecikmelere sebep olmaktadır.

Özel Siirt Hayat Hastanesi İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı  Dr. Necip NasÜErken tanı ve tadavi, pek çok hastalıkta olduğu gibi KOAH’ta da hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarının azaltılmasında etkilidir. KOAH’ınilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğu unutulmamalıdır.

40 yaş üzerinde iseniz ve aşağıdakilerden bir veya birkaçı varsa sizde KOAH riski var demektir.  

• Geçmişte veya şimdi sigara veya tütün ürünü bağımlığı

• Geçmişte veya şimdi tozlu ortamda çalışma

• Isınmak ve yemek pişirmek amacıyla organik yakıtların (tezek, odun, kömür, çalı, çırpı, vb) kullanılması

• En az 2-3 ay süren ve tekrarlayıcı öksürük, balgam çıkarma

• Yol yürürken, merdiven çıkarken, iş yaparken veya herhangi bir eforda çabuk yorulma, nefes daralması  

KOAH’tan korunmada en önemli yaklaşımlar; 

Tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın.

Soluduğunuz ortam havasını temiz tutun.

Düzenli ve dengeli beslenin.

Düzenli egzersiz yapın.

Maskenizi takın.

Yaş grubunuza uygun aşınızı olun.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.