Bu haber kez okundu.

Çocuk Doktoru Abdulhakim Güneş, Aşının Önemi Hakkında Bilgi Verdi
banner229

Özel Siirt Hayat Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları  Uzmanı Dr. Abdulhakim Güneş, aşının önemi hakkında bilgi verdi.

Pek çok hastalık aşı sayesinde tarihe karıştı, birçoğunun görülme oranı da oldukça azaldı. Bebeklikten, hamileliğe, seyahat öncesinden 65 yaş üzerine kadar pek çok dönemde önemli olan aşılar, sağlığın korunmasının en önemli anahtarlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle çocukluk dönemi aşılarının eksiksiz olarak yapılması ömür boyu koruyucu etkide bulunarak bireyi hastalıklardan uzak tutuyor.

AŞI TAKVİMİNE UYUM SAĞLANMALI

Özel Siirt Hayat Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları  Uzmanı Dr. Abdulhakim Güneş, Sağlık Örgütü’nün, 20. yüzyılın en önemli “sağlık zaferi” olarak tanımladığı aşılama sayesinde her yıl tahminen 3 milyonun üzerinde çocuğun hayatının kurtulmaktadır. Aşılama, hastalıktan korunmanın en etkili, en güvenilir, en ucuz ve en kolay yöntemidir. Aşılama sayesinde sadece bireyler değil tüm toplum korunmaktadır.

Aşı, enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudu koruyarak bağışıklık sistemine yardımcı olmaktadır. İnsan vücuduna aktif bağışıklık sağlamak için kişiye, enfeksiyon etkeninin antijeni verilir ve vücut antikor yapımı için uyarılır. Aktif bağışıklık sağlayan aşıda, gücü azaltılmış canlı organizmalar, ölü yahut etkisiz hale getirilmiş organizmalar ya da arıtılmış bakteri ürünleri kullanılmaktadır.

Özel Siirt Hayat Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları  Uzmanı Dr.  Abdulhakim Güneş, Aşılar tek veya karma aşı olarak uygulanabilir. Tek doz olarak verildiğinde ömür boyu koruyuculuk sağlayan aşılar olduğu gibi, bazı aşıların tekrarı gerekebilir. Ancak hangi aşı türü olursa olsun bir aşının koruyucu etki gösterebilmesi için uygun yaşlarda ve uygun belirlenen zaman aralıklarında yaptırılması önemlidir.

En üst seviyede koruma için sağlık otoritelerinin önermiş olduğu“Aşı Takvimi”ne uymak gerekir. Hepatit B, verem, difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci, menenjit, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği, hepatit A hastalıkları ile bu hastalıklara bağlı ölüm ve sakatlıkları engelleyebilmek için ebeveynlerin bebeklerini doğdukları ilk aylardan itibaren aşı takvimine uygun olarak zamanında aşılatmaya başlamaları şarttır.

ÇOCUKLUK DÖNEMİ AŞILAMA TAKVİMİ

https://img.faselis.com/faselis_tr/brands/5712/inline/1524213611_a_____takvimi.png.jpg

Hep B: Hepatit B aşısı

BCG: Bacille Calmette- Guerin aşısı

DaBT-İPA-Hib: Difteri, aselüler Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Polio, Hemofilus influenza tib b aşısı (Beşli karma aşı)

KKK: Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak aşısı

OPA: Oral Polio aşısı

Td: Erişkin Tipi Difteri - Tetanoz aşısı

R: Rapel (Pekiştirme)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.