Bu haber kez okundu.

Ters Laleler Çiçek Açtı
banner229

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek rakımlı dağlarını süsleyen ve halk arasında "ağlayan gelin" ve "hüzün çiçeği" olarak nitelendirilen ters laleler, Siirt'in Şirvan İlçesine bağlı Taşlıköy kırsal dağlarında da açtı.

Siirt'in Şirvan İlçesine bağlı Taşlıköyünde karların eriyip ilkbaharın gelmesiyle açan laleler, tabloları aratmayan görüntüler oluşturuyor.

Lale türlerinden farklı olarak bir kök üzerinde uzayan başakta avize gibi yere doğru 4-6 çiçek verdiği için ters lale ismini alan "ağlayan gelin", Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin yüksek kesimlerinde kendiliğinden yetişiyor.

Soğanlı bitkiler familyasına ait endemik bir tür olan ters lale, şekli itibarıyla boynu bükük bir hali andırdığı için yörede "ağlayan gelin" veya "hüzün çiçeği" olarak adlandırılıyor ve lale, birçok kültürde hüznü simgeliyor.

 "Kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan ters lale, süs bitkisi olarak da değerlendirilmektedir. Dünyada bir benzeri daha bulunmayan, Bu çiçek Siirt, Hakkari, Van ve Erzurum'da doğal olarak yetişen ters laleler sadece belirli yerlerde görülmektedir. 167 türü bulunan ters lale çeşidinin en fazla görüldüğü ülke Türkiye olarak bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de 43 türü bulunan ters lalelerin 20'si endemik türdür" 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.