Bu haber kez okundu.

Siirt Üniversitesi’nin 2021-2022 Akademik Yılı Açılışı Törenle Gerçekleştirildi
banner229

Siirt Üniversitesinin yeni akademik yılı açılış töreni, İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans salonunda gerçekleştirildi.

Programa; Siirt üniversitesi Rektörü Nihat Şındak, İlahiyat Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. İhsan Süreyye Sırma, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Yasin Başbay, adli ve idari yargı mensupları, üst düzey askeri erkan, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

2021-2022 Akademik yılı açıl töreninde ilk dersi veren emekli öğretim üyesi İslam Tarihçisi Prof.Dr.İhsan Süreyya Sırma. İslam Aleminin okumayı terk ettiğini ve tembelleştiğini belirterek bununda gerilemesine neden olduğunu söyledi.

İlahiyat  Fakültesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda düzenlenen açılış töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Müzik dinletisinin ardından bir konuşma yapan Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak üniversitenin 2007 yılında iki fakülte ile kurulduğunu belirterek bu gün gelişim aşamasında olan bir üniversite olarak on fakülteye ulaşan, ayrıca yüksek okulları araştırma merkezleri olan bir üniversite haline geldiğini söyledi.

Kendilerinin bir ihtisas üniversitesi olduklarını ve bununda kendilerini diğer üniversitelerden ayırdıklarını belirten Prof.Dr. Şındak” Tarım ve hayvancılık alanında ihtisas üniversitesiyiz. İnşallah yakın bir zamanda ulusaldan öte uluslararası düzeyde çalışmaları olan bir üniversite olacağız. İlinin genel karakterini taşıyan bir üniversitedir. Siirt’in bir karakteri vardır. Anadolu’nun eskimeyen özlen insan kokusunun halen gitmediği bir il hüviyetini taşımaktadır. Hocası için ışıkların yakıldığı güneşin ayaklara serildiği biriydi. Bu manada büyüğe hocaya saygı gösterilen mütevazi bir ildir. Üniversitemizde aynı şekilde mütevazi olarak gelişirken aslında mütevazi olmayan çalışmalar ortaya  koymaktadır.” dedi.

Açılış töreninde daha sonra Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma tarafından ilk ders verildi. İslam toplumunun bu günkü en büyük sorununun ve gerilemesine neden olan etkenin kitap okumaması ve tembelleşmiş olması olduğunu belirtti. İslam dünyasında kitap yazma olayının İslamiyetin doğuşundan  150 yıl sonra  başladığını belirten Prof. Dr. Sırma “ Nerede kitap yazılmaya başlandı. Nerede Medine de, Kahire de, İsfahan da yazılmaya başlandı.

Kitap yazan o şahıslardan bahsedeceğim. Ama inanın onlardan bahsederken bir insan olarak utanıyorum. Bizden önceki alimler bizim imkanlarımıza sahip değillerdi.Bu imkanlar olsaydı neler yapacaklardı.Teknoloji öyle bir hal aldı ki teknoloji çok kolaylaştı, ama yapılmaz oldu. Bunu söylerken İslam alemini kast ediyorum. Müslümanlar Allahın ve Peygamberinin emri gereği ilim yaptılar. Dünyalar fetih ettiler ve fetih ettikleri yere ilim götürdüler, insanlık götürdüler.Ama sonra  ne olduysa  bir  şey oldu.Bu insanlar geri döndüler.

Bu kırılma noktalarını iyi bilmek gerekiyor. Müslümanlar Haçlılar Küdüsu işgal edinceye kadar hep ilerlediler. Eyyüp Sultan 80 yaşında deve sırtında Allahın emirlerini tebliğ etmek için İstanbula kadar geldi.Ama günümüzde Müslümanlar  öyle bir tembel olmuş ki, bir asistanı Süleymaniye Kütüphanesine kadar gönderemiyoruz. “ dedi.

Prof. Dr. Sırma daha sonra geçmişte İslam alemlerinin yazdığı kitapları örnek vererek daha çok çalışması gerektiğini belirtti.

Açılış töreni Rektör Prof. Dr. Şındak’ın , Prof. Dr. Sırma'ya plaket  ve hediye takdimi  ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.