Bu haber kez okundu.

Siirt Uluslararası Kısa Film Festivalinde Halk Kendi Hikayesini Anlatacak
banner229

Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle 4. kez düzenlenecek olan Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali 4-8 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek.

Katılımcılar festivale, kısa film ve senaryo dalında eser gönderebilecek. Festivalde bu yıl ilk kez Siirt'in yerel hikâyelerini konu alan Siirt yerel hikâyeleri senaryo yarışması da yer alacak.

GELENEKSEL FESTİVALLER UNUTULDU

Festivalin onursal başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, Siirt’in kadim bir kültürü olduğunu fakat zamanla bunun kaybedildiğini ifade ediyor. Bu festivalin, şehir kültürünü gelecek nesillere aktarabilmesi adına önemli olduğunu söyleyen Aktay, “Nüfus yapımız çok değişti. Kültürün eski taşıyıcılarıyla şehrin yeni sahipleri arasında kültürel miras devri olmadı. Eskiden Siirt'te yerleşik bir topluluk vardı. Bu topluluğun gelenek haline getirdiği festivaller vardı. Yumurta, cigor festivalleri gibi.

Bu festivaller kendi hikayelerini anlattırıyordu insanlara. Çocuklar da o hikâyelerin imgeleriyle büyüyordu. Çok travmatik bir modernleşme ve göç yaşandı. Hızla çok sayıda okul açıldı. Açılan okullar, eğitimi imgelemeden ziyade kitaplarla ve modern kanallarla vermeye başladı. Geleneksel toplumun kültürü, modern dünyaya taşıyacak bir hazırlığı olmadı.

O eski festival geleneği çok hızlı biçimde terk edildi ve unutulmaya yüz tuttu” diyor. Şehrin yıllar içinde yaşadığı acılardan birçok insan hikayesi ürettiğine vurgu yapan Aktay, bu hikayelerin sinema alanında değerlendirilebileceğine işaret ediyor. “Göç, terör, siyasi olaylar gibi çeşitli yaşanmışlıklar çok sayıda insan hikayesi üretti. Bunların sinema açısından değerlendirilmesi gerekiyor.”

SİNEMA İÇİN ZENGİN BİR MADEN

Bu sene 4. kez düzenlenen Siirt kısa film festivaline, bu yıl hem ülkemizden hem de diğer ülkelerden yüksek sayıda başvuru almış. Diğer ülkelerde en yüksek başvuru ise İran’dan gerçekleşmiş. Kısa film festivalinin beklenen bir etkinlik haline dönüştüğünü dile getiren Aktay şunları aktarıyor “Halk, esnaf ve sinemaseverler festival için gün saymaya başladı.

Türkiye başta olmak üzere, Mısır, Suriye, İran gibi ülkelerde de Siirt Film Festivali beklenir hale geldi. Bu sene çok başvuru var. Daha önemlisi yabancı katılımcı geçmiş yıllara nazaran arttı. Bu sayede festivalin uluslararası boyutu da artmış oluyor. İnsanlar buraya bir şey üretmeye çalışıyorlar. Bu da şehrin tanıtımı için önemli.” Sinema sanatına merak duyan kesimlerin Siirt konulu senaryo üretimlerinin de arttığını belirtiyor Yasin Aktay. “Bu sene festivalimize Siirt temalı senaryo yarışması dalı eklendi Ona da ciddi anlamda katılım var. İlk festivalde zorlanmıştık. Birçok senaryo film geliyordu ama Siirt temalı bir içerik yoktu.

Siirt sinema açısından çok zengin bir maden. O madenin kazılması ve işlenmesi gerekiyor. Niyetimiz, Siirt'teki bu festivali kalıcı hale getirmek. Miras, orada bir gömü şeklinde duruyor. İnsanlığa geçmişten bugüne bir mesaj, bir çığlık, bir sesleniş olarak onu işlevsel hale getirmemizde sinemanın önemli bir görevi var.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.