Bu haber kez okundu.

Siirt Teknikerler Derneği Başkanı Mansur Güneş, Anestezi Teknikerleri İle İlgili Açıklama Yaptı
banner229

Siirt Teknikerler Derneği Başkanı Mansur Güneş Anestezi Teknikerleri İle İlgili yazılı açıklamada bulundu.

Güneş açıklamasında; Ülkemizde yıllarca gereken değeri görmeyen teknikerler , bu pandemi süreciyle ne kadar büyük,önemli noktalarda yer aldığımızi bir çoğunuz görmüşsünüzdür aslında , Herkesin huzurunda bütün sağlık çalışanlarına ve bütün sağlık emekçilerine bir kere daha teşekkür etmek istiyorum.

Hayatımızda maalesef istesek , istemesek sürekli bu tür vakalara hazir olmamiz gerekir .

Bu yüzden her mesleğin içerisinde kesinlikle onlara kıymetin değerin en fazlasını vermemiz gerekir . Bir cogunuzun sadece ismini duyduğunuz anestezi teknikerleri kimdir nedir hiç araştırdınız mi . Çalıştıkları ortamları , meslek aşklarını , görevlerini sabaha kadar anlatsam bitiremem sanırım. Bizler farkında olduğumuz gibi kesinlikle kanun koyucularında ( vekillerimizin) görmesi ve her türlü desteği vermesi gerekir, Yani hastalarını hastahaneden çıkarırken gördükleri ilgi ve alakaları unutmamalarını diliyoruz.

Sağlık çalışanlarımız varoldukca bizler varolacaz bu konuda lütfen elimizi değil bedenimizi taşın altına koyalim sağlık çalışanlarımızı , aneztesi teknikerleri başta olmak üzere haklarını , hukuklarini göz ardı etmeyelim..
Anestezi teknisyen ve teknikerlerinin görev alanları ameliyathane ile sınırlandırılmamalıdır. Reanimasyon konusunda özel olarak eğitim alan anestezi teknisyen ve teknikerleri dışında sağlık personeli yoktur. Reanimasyon konusunda anestezi hekimlerine yardımcı olabilecek en donanımlı sağlık personelleri, anestezi teknisyen ve teknikerleridir.

Anestezi teknikerleri kimdir ve onlar için ne yapılır birazcık tanıtayım.
Türkiye’de mezun anestezi teknikeri sayısı 2021 yılı itibarı ile yaklaşık olarak 80.000’e ulaşmıştır. Bu kadar yüksek sayıda mezuna rağmen, sağlık sektörüne ciddi anlamda katkı sağlayabilecek anestezi teknisyen ve teknikerleri için açılan kadro sayıları yetersiz kalmaktadır.

Bu yığılmanın önüne geçilebilmesi adına anestezi teknikeri yetiştiren okulların kontenjan sayıları sınırlandırılmalı ve daha kontrollü şekilde yeni mezunlar verilmelidir. 
Üniversite hastaneleri anestezi teknikeri alımlarında, isme özel kadrolar açmaktadır. Alımların daha merkezi, daha adaletli olması konusunda üniversite hastanelerinin alımlarına yönelik düzenleme getirilmesi gerekmektedir. 
Sonuç olarak; anestezi teknisyen ve teknikerleri olarak tanımlanan yetkilerimiz ile çalışma ortamındaki iş yükümüz arasındaki dengesizlik bizi üzmektedir. Bir hastanın yeniden canlandırılma işleminde dahi üç dakikadan daha az bir zamanda ileri müdahaleye ihtiyacı olduğu, aksi halde kalıcı bir beyin hasarı oluşacağı bilinen bir gerçekken, ileri müdahale konusunda anestezi teknisyen ve teknikerleri en donanımlı sağlık personelleri iken; yetki ve sorumluluklar, ayrıca çalışma alanları konusunda revizyona ihtiyaç duyulduğu açık bir kanıttır. Anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanlarının ileri müdahaleler esnasında, yanlarında bizzat bir anestezi teknisyen ya da teknikeri görmeyi arzu etmesi dahi acil servislerde, yoğun bakımlarda ya da ihtiyaç duyulan tüm birimlerde anestezi teknisyen ve teknikerlerinin görev tanımlarına uygun şekilde sorumlu hale getirilmesinin yolunu açabilmelidir. 
Anestezi teknisyen ve teknikerleri olarak Sağlık Bakanlığı, Yükseköğretim Kurumu ve üniversitelerin ortak çalışarak bu taleplerimizi değerlendirmesini önemle tekrar ediyor gereğinin yapılmasını diliyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.