Bu haber kez okundu.

Siirt'te Yabani Orkide (Salep) Toplayana 109 Bin 593 TL Para Cezası Uygulanıyor
banner229

Siirt'te halk arasında ‘salep bitkisi’ olarak bilinen, koruma altındaki endemik tür olan yabani orkideyi izinsiz toplayanlara 109 bin 593 TL para cezası uygulanıyor.

Siirt İlinde endemik bir tür olan ve halk arasında "Salep" olarak bilinen "yabani orkideler" Doğa Koruma ve Milli Parklar Siirt İl Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından korunuyor…

Siirt Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekiplerince endemik bitki türleri arasında yer alan Salep ve yabani orkidelerin kök yumrularının sökülerek toplanması nedeniyle biyolojik çeşitliliği tahrip etme suçundan 109 bin 593 TL lira para cezası uygulanıyor.

Bu Salep ve yabani orkidelere zarar verilmesini istemediklerini söyleyen Kurum yetkilileri, Salep soğanları, 'Nesli Tehlikede Olan Yabani Bitki ve Hayvan Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme'ye (CITES) göre, nesli tehlike altında türler listesinde bulunuyor.

Koruma altına alınan salep bitkisinin doğadan toplanmasına izin verilmiyor. Salep ve yabani orkidelerin kök yumrularının sökülerek ticari amaçla toplanması, endemik olan bu bitkilerin zaman içinde yok olma tehlikesini ortaya çıkarıyor.

Özellikle insanlarımız, bu konuda çok dikkat etmelidir. Salep ve yabani orkide bu bölgenin değeridir. Her endemik bitki kendi bölgesinde değerlidir. Biz de bu değerimize sahip çıkmalıyız” dedi.

“Kimisi bunları satmak için söküyor. Biz gördüğümüzde buna izin vermiyoruz. Bu salep soğanlarını toplayanları veya çiçeğini koparanları gören insanlarımızdan yetkililere haber vermesini ve Bölgemizde yapılacak her türlü biyokaçakçılık faaliyetinde Siirt Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü’ne 0484 223 24 82 telefon numarası üzerinden ve güvenlik güçlerine 112 acil çağrı merkezi veya 156 jandarma İhbar üzerinden ihbar edilmesini bekliyoruz.

Biyokaçakçılığa toplum olarak duyarlı olunması “sahip olduğumuz bu zenginliği korumak yabancılar ve halkımız tarafından izinsiz olarak tabiattan toplanmasını engellemek hepimizin görevi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.