Bu haber kez okundu.

DEVA Partili Ekmen;Pervari, Şirvan ve Eruh’ta Seçime Etki Etmeye Yönelik Seçmen Taşıma İddialarını Meclis’e Taşıdı
banner229

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan DEVA Partisi Milletvekili Mehmet Emin Ekmen; Diyarbakır, Batman ve Siirt’te usule aykırı ve ilçelerin dengelerini değiştirir bir şekilde seçmen taşındığına yönelik iddiaların hakkaniyete uygun bir şekilde incelenmesi için İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a ve Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener’e çağrıda bulundu.

TBMM Genel Kurulu’nda söz alan DEVA Partisi Mersin Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, seçimlerde seçmen taşındığı iddiaları ve seçim güvenliğinin sağlanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘Seçmen taşımanın da usule aykırı ve bir ilçenin dengelerini değiştirir bir şekilde yapılması seçim güvenliği sorununun bir parçasıdır’

Geçtiğimiz hafta Diyarbakır, Batman ve Siirt illerini kapsayan ziyaretlerde bulunduğunu ve bu ziyaretlerde özellikle Siirt’te yoğunlaşan ama diğer illerin de küçük ilçelerinde görülen seçmen taşıma hareketlerinin ciddi bir sosyal gerilime dönüştüğünü belirten Ekmen, “Bu bölgelerde karşımıza çıkan sorunun birkaç ayağı var: Birincisi ve en önemli kısmı Pervari, Şirvan, Eruh gibi seçmen 3 bin, 4 bin hatta 5 bin olan ilçelerde neredeyse bini bulan seçmen taşıma hareketliliğidir. Bin nüfus burada toplam seçmenin neredeyse yüzde 25'ine tekabül etmektedir. Ben Türkiye'de kampanya döneminde iktidarın değişik imkânlarla kampanyada ortaya koyduğu ağırlık noktasında sürekli eleştirdim ama her zaman hem ekranlarda hem ilgililer nezdinde seçim günü oy kullanma, oy kullanma sayımı ve sayılmış tutanakların icmali konusunda Türkiye'nin seçim güvenliğinde bir sorunu olmadığını savundum ancak ifade etmek gerekir ki seçmen taşımanın da usule aykırı bir şekilde ve bir ilçenin dengelerini değiştirir bir şekilde yapılması seçim güvenliği sorununun bir parçasıdır.” dedi.

Söz konusu iddialarla ilgili kuvvetli deliller bulunduğunu belirten Ekmen, şu ifadeleri kullandı:

‘Kâğıt üstünde yapılacak incelemelerle verilecek ret kararları büyük bir sosyal gerilim olarak dönebilir’

“Bugün bu 3 ilçemizde yani Pervari, Şirvan ve Eruh'ta bazen bir hanede 20'nin üzerinde kişi seçmen olarak gözükmektedir. Biz bunlara Ocak ayında itiraz edeceğiz.”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a ve Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener’e çağrıda bulunan Ekmen, “Ricamız şudur: Kolluk, burada yapacağı incelemede hakkaniyete uygun davransın, bu evleri gerçekten yerinde ziyaret etsin; bu evlerde bu dönemde taşınmış seçmenin nereden geldiğine, bu seçmenin gerçekten bu ilçe sınırları içerisinde yaşayıp yaşamadığına dikkat etsin. Aksi hâlde, kâğıt üstünde yapılacak incelemelerle verilecek ret kararları seçim kampanya dönemince büyük bir sosyal gerilim olarak bize geri dönebilecektir.”

‘Taşrada bulunan karakollardaki subay, astsubay ve uzman çavuşların ilçe merkezlerine taşındığı iddiası var’

“Mesela, birkaç örnek paylaşmak istiyorum, tabii ki isim bazında değil, vaka bazında: Birincisi, taşrada bulunan karakollardaki subay, astsubay ve uzman çavuşların ilçe merkezlerine taşındığı iddiası var. İçişleri Bakanımız, ilgili il valimiz buna göz yummamalıdır.”

‘Muhtarlara belediye başkan adaylarının yaptığı baskı ve aldığı sonuçlar var’

“İkincisi, rekabet olmayan köylerdeki muhtarlara belediye başkan adaylarının ‘Sizin köyde nasılsa rekabet yok, şu kadar seçmeni ilçe merkezine taşıyalım.’ diye yaptığı bir baskı ve aldığı sonuçlar vardır.”

YSK dijital altyapısını kurar ve bütün partilerin denetimine açarsa ihtilaflar ortadan kalkar’

“Üçüncüsü de 2019 seçimleri için sıklıkla dile getirilen 142 belgesiyle kullanılan oylarda birtakım suistimallerin yaşandığına dair iddialar vardır. Ben Yüksek Seçim Kurulunun ilgili birimleriyle görüştüm. 142 no.lu belgeyle kullanılacak oylara ilişkin ciddi tedbirler alınmış durumda ancak Türkiye'deki bütün elektronik altyapının 142 numaralı belgeyle oy kullanacak bütün seçmenin sadece oy kullandıkları seçmen sandığında değil, aynı zamanda nereye taşındıklarına ve nerede oy kullanacaklarına dair de eğer Yüksek Seçim Kurulu dijital altyapısını kurar ve bunu bütün siyasi partilerin denetimine açarsa buradaki ihtilaflar da ortadan kalkacaktır.”

Ekmen, konuşmasını sonlandırırken Ocak ayında yapılacak itirazların hakkaniyetle incelenmesi, bu işe karışmış kamu görevlileri noktasında korumacı davranmaması ve 142 no.lu belgenin tüm Türkiye genelinde ortak bir denetime açılması hususunu hatırlatarak, siyasi partilerin bu konuda duyarlı olacağına inandığını ifade etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.