Bu haber kez okundu.

Büyük Birlik Partisi İl Başkanı  Fahrettin Nazlıer Yazılı Açıklama Yaptı
banner229

Büyük Birlik Partisi İl Başkanı  Fahrettin Nazlıer,"16 Nisan 2017 tarihinde yapılan ve bizimde parti olarak Kuvvetler ayrılığı ilkesinin demokratik yönetim hayatımızda daha güçlü bir şekilde vücut bulması ve milli iradenin hem yürütmede hem de yasamada tam olarak temsili noktasında desteklediğimiz referandumda kabul edilen anayasa değişikliği paketi ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Nazlıer yaptığı açıklamada; "16 Nisan 2017 tarihinde yapılan ve bizimde parti olarak Kuvvetler ayrılığı ilkesinin demokratik yönetim hayatımızda daha güçlü bir şekilde vücut bulması ve milli iradenin hem yürütmede hem de yasamada tam olarak temsili noktasında desteklediğimiz referandumda kabul edilen anayasa değişikliği paketi ile ülkemiz artık Cumhurbaşkanılığı Hükümet Sistemi ile yönetilecektir.

Yasama, Yürütme ve Yargı erkleri birbirinden önceki sisteme göre daha net çizgilerle ayrılmış durumdadır. Milli iradenin ülkedeki yönetim erklerine daha güçlü bir şekilde yansıyacağı bu sistemle, "Yönetimde istikrar” ilkesinin göz ardı edileceği kaygılar net ve tamamen ortadan kaldırılmış olup, ülkenin çeşitli saiklerle sürüklendiği sistem ve yönetim krizleri de son bulmuş olacaktır.

Yönetimde istikrar, yürütmenin başı olan Cumhurbaşkanının halkın oyları ile seçilmesi ve bakanlar kurulunun, seçilen Cumhurbaşkanı tarafından meclis dışından atanacak olması dolayısıyla, önünde teorik olarak hiçbir engel olmayacak şekilde halledilmiş olmaktadır.

Önceki sistemde “Yönetimde istikrarı” sağlamak adına “Yönetimde İstikrara” kurban edilen “Temsilde Adalet” ilkesinin de bu sistemle birlikte önünde ki bütün engeller ortadan kaldırılmalıdır. Milli iradenin en önemli temsil makamı olan ve halkın kendi kaderini tayin etme noktasında ki en önemli karargahı ve milli egemenliğin tecelligahı olan TBMM’nin teşekkülünde; “Temsilde Adalet” ilkesinin tam manası ile sağlanması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması hususunda hiçbir engel kalmamıştır.

Büyük Birlik Partisi olarak, ilkesel anlamda kuvvetler ayrılığı ve kuvvetlerin birbirlerini denetleyebileceği, denge ve denetim sisteminin tam olarak işletileceği bir sistemden yanayız.

16 Nisan 2017 Tarihinde Anayasa paketinin kabul edilmesiyle birlikte, Anayasa zemininde yukarıdaki ilkeler açısından önemli adımlar atılmış durumdadır. Fakat yapılan bu anayasa değişikliğinin, gerçek manada siyasi hayatımıza yansıyabilmesi için seçim kanunu ve siyasi partiler kanunlarında da köklü ve önemli değişikliklere ihtiyaç vardır.

Mesela; 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu, antidemokratik ve hürriyetleri kısıtlayan, hatta yer yer ortadan kaldıran niteliği itibariyle siyasi partileri cendere içine sokan, uygulandığında partileri adeta nefes alamaz hale düşüren, partilerin çok kolay kapatılmasına yol açan hukuka aykırı hükümlerle dolu, 12 Eylül cuntasının yaptığı yasakçı bir kanundur. Hatta iktidar partisini “laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiğinden” bahisle mahkûm edecek kadar ileri uygulamalara da yol açabilmektedir.

2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu sıkı uygulandığı takdirde, örneğin bir parti genel başkanının partililerle birlikte bir cenazeye veya mevlit gibi bir dini programa katılması dahi, “laikliğe aykırı fiillerin odağı haline gelme” suçu olarak nitelenerek kapatma nedeni sayılabilmektedir(2820 S.K.md. 88 delaleti ile 101 ve 103).

Anılan nedenlerle 2820 sayılı siyasi partiler kanunu tamamen lağvedilerek, demokratik hukuk devleti ilkeleri doğrultusunda, parti içi demokrasiyi tam olarak sağlayacak kısa ve özlü, yeni bir Siyasi Partiler Kanunu düzenlenmelidir.

Aynı şekilde seçim kanunun da 16 Nisan 2017 Referandumunda kabul edilen yeni sisteme uygun olarak ve Cunta anayasasının 35 yıllık arazlarının etkisini ortadan kaldıracak ve milli iradenin ülke yönetimine ideal bir şekilde yansıyacağı şekilde yeniden düzenlenmesi bir zorunluluk haline gelmiştir.

Yukarıda yapmış olduğumuz açıklamalar kapsamında, referandum sonrası çıkartılması gereken uyum yasaları ile ilgili görüş ve önerilerimizi, bölüm bölüm; TBMM, siyasi partiler ve kamuoyumuzla paylaşmak istiyoruz.

Sorumlu, yol gösterici ve yapıcı muhalefet anlayışımız gereği yapacağımız önerilerin hem seçim sistemi hem de siyasi partiler yasası veçhesinde ülkemizin demokratikleşmesi konusunda yararlı olmasını ümit ediyoruz.

Öncelikle; Siyasi partiler yasasında yapılacak değişikliklerle, lider sultalarının önüne geçilmeli ve parti içi demokrasi güçlendirilmelidir. Siyasi partilerin bütün faaliyetlerini daha hür bir ortamda ve kaygı duymadan yapabilecekleri demokratik bir siyasi partiler yasası hayata geçmelidir.

İkinci olarak; seçim sistemi değiştirilerek, özellikle “temsilde adalet” ilkesini ideal bir şekilde sağlayacak, adil bir seçim kanunu çıkarılmalıdır.

Mevcut seçim sistemi ve siyasi partiler yasasıyla demokrasinin yerleşmesini beklemek hayal olur. Bu sistemde lider sultalarına mahkum olur, meşveretin yerine, bir kişinin söylediğini “koro” halinde söyleyen siyasi parti yapılarına şahit oluruz.

Demokrasi ve adalet bir gün herkesin ihtiyaç duyacağı değerlerdir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin yapması gereken, milletimizden aldığı yetki ile bu ihtiyaca uygun hareket etmek, demokrasinin ve hukukun ülke yönetimine yansıması için gerekli yasal düzenlemeleri ivedilikle çıkarmaktır.

16 Nisan referandumu ile gerçekleşen sistem değişikliği, uyum yasalarının bir an önce TBMM’ce çıkarılması Anayasa emridir. Bu noktada Büyük Birlik Partisi (BBP) olarak teklifimizdir:

1-Milletvekili Seçimi Kanununda değişiklik yapılırken, yasama görevi yapacak TBMM oluşumunda anayasa emri olan “seçim sisteminin temsilde adaleti ve yönetimde istikrarı sağlama” ilkesi gözetilmelidir.

Yeni Cumhurbaşkanlığı sistemi, cumhurbaşkanının yarıdan bir fazla oyla seçilmesini benimsediğinden “yönetimde istikrar” sağlanmış olmaktadır. Anayasanın diğer emri olan “temsilde adaleti” gerçekleştirmek için de milletin iradesini mümkün olan en yüksek seviyede sandığa ve TBMM’ye yansıtacak yeni bir sistem tesis edilmelidir.

Bu doğrultuda;

-Seçim barajları kaldırılmalıdır.

-Partiler arası seçim işbirliği – ittifakı yasal hale getirilmelidir.

Uygulama ile ilgili teklifimiz ise şöyledir:

-Seçime birlikte katılmaya karar veren partiler anlaştıkları ortak bir liste üzerinde karar kılıp, ittifaktaki her partinin de amblemi seçim pusulasında mevcut olacak bir şekilde tek liste ile seçime girebilmelidir. Ayrıca, bu ittifaklara isim verilmesine de müsaade edilmelidir.

-Mevcut sistem yerine 600 milletvekilinin 500 tanesi “Daraltılmış Bölge Sistemi” (Bu sistemde bir seçim bölgesinde en fazla 6 milletvekili seçilebilmelidir) ile seçilmeli ve bu yolla seçilecek milletvekilleri siyasi partilerce "ön seçimle" belirlenmelidir.

-100 milletvekili ise; Türkiye milletvekili olarak seçilmeli ve bunlarda partilerce merkez yoklaması ile belirlenmelidir.

-Bölgeler ve illere göre milletvekili sayıları tespiti illerin nüfus sayıları esas alınarak değil Yüksek Seçim Kurulunca açıklanan seçmen sayılarına göre yapılmalıdır.

-Seçim dönemlerinde propaganda imkanları adil hale getirilmelidir.

-Siyasi partilere yapılan hazine ve seçim yardımı ya tamamen kaldırılmalı ya da anayasanın eşitlik ilkesi ve hakça tanımına uygun olarak yeniden düzenlenmelidir.

-Milletvekili dokunulmazlıkları siyasi faaliyetler ve kürsü dokunulmazlığı haricinde kaldırılmadır.

Demokrasimize yüksek katkı sağlayacağı inancıyla, Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Büyük Birlik Partisi İl Başkanı

Fahrettin Nazlıer

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
aslan amca 6 yıl önce

bbp nin dik duruşuna hayranım

Avatar
cevher 6 yıl önce

desteklenecek tek parti kaldı oda BBP

Avatar
meral yıldız 6 yıl önce

çok güzel yorumlamışsınız partinizin hazine yardımını almadığına üzüldüm adaletsizlik onca masraf bana göre kul hakkı kimse altından kalkamaz

Avatar
cevher 6 yıl önce

dikkat ettim bu hafta en çok okunanlar arasından kaldırılmış haber sebep nedir acaba tahammülsüzlükmü acaba çok okunsun diye paylaştık