Bu haber kez okundu.

Sağlık Çalışanına Şiddet, Cezasız Kalmadı
banner229

Sağlık Bakanlığı tarafından 2012 yılında yürürlüğe giren Beyaz Kod uygulaması Siirt’te meyvesini verdi. 19 Aralık 2014 ve 28 Nisan 2015 tarihlerinde Acil Serviste görev yapan sağlık çalışanlarına, hasta yakınları tarafından gerçekleştirilen Fiziksel ve Sözel şiddet olayları ile ilgili adli mercilere yapılan başvurular sonucu açılan davalar sonuçlandı.

2014 yılı Aralık Ayında Acil Serviste görev yapan bir sağlık çalışanına yönelik Fiziksel şiddette bulunan M.Ş adlı vatandaş Siirt 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 9 Ay 10 gün Hapis Cezası ile Cezalandırıldı.  Ayrıca aynı olayda M.Ş adlı vatandaşın sağlık çalışanını tehdit eden İ.H.K adlı yakını da 3 Ay 22 gün Hapis Cezası ile Cezalandırıldı.

Mahkeme ayrıca 2015 yılı Nisan Ayında Acil Serviste görev yapan bir sağlık çalışanına yönelik Hakaret suçu işlediği sabit olunan N.Ö adlı vatandaşa 7 bin 080 TL adli para cezası verdi. Mahkeme ayrıca, zanlıların 5 yıl süre ile denetime tabi tutulmasına karar verdi.

 Konuya ilişkin açıklama yapan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Fikret Can, “Bakanlığımız, Beyaz Kod uygulaması altında sağlıkta sözel veya fiziksel hakarete karşı hukuki bir destek birimi oluşturarak avukatlık birimiyle sağlık çalışanlarına bu hizmeti herhangi bir ücret talep etmeden vermektedir.

Sağlıkta Şiddet Olmaz!

Şiddet konusunda bakanlığımızın ciddi gayretler gösterdiğini belirten Uz. Dr. Can, “Vatandaşlarımız özellikle sağlık hizmetleri ile ilgili bir problem yaşadıklarında her hastanemizde hizmet veren Hasta Hakları İletişim birimlerimize başvurabilirler. Yaşamış oldukları problemlerini Hasta Hakları İletişim Birimi ile görüşerek çözmeleri hizmetimizin kalitesini ve kendilerinin sıkıntılarını çözme noktasında daha mantıklı bir çözüm yolu oluşturmaktadır.” şeklinde konuştu.

Siirt 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararların sağlık çalışanları olarak kendilerini rahatlattığını belirten Uz. Dr. Can, sözlerini şöyle tamamladı:
Özellikle hasta yakınlarımızın ve çevremizdeki insanların sağlık hizmetlerinin daha iyi daha verimli sürdürebilmesi için çalışma ortamlarının rahatlatılması noktasında bu karar bizi sağlık çalışanları olarak ciddi manada rahatlatmıştır. Tabii ki 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği karar bir emsal teşkil edecektir.” Dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.