Bu haber kez okundu.

Meme Kanseri Halen En Tehlikeli Hastalıkların Başıdır
banner229
 Siirt Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Op. Dr Şükrü Erdoğan, dünya'da hasta'dan 13'ünde rastlanan meme kanserinin Siirt'te 2014 yılında 10 hastada teşhis ettiğini bildirdi.

Op. Dr. Erdoğan, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu, erken teşhis durumunda ise yüzde 90'ının üzerinde sağ kalım şansının bulunduğunu söyledi.
Siirt'te sık görülen kanser türlerinden biri olan 10 hastada teşhis edilen meme kanserin yapılan tetkikler sonucu belirlendiğini anlatan Erdoğan, meme kanserine karşı toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Erdoğan, "2014 yılı içerisinde 10 hastamıza meme kanseri tanısı koyup operasyona aldık. 10 hastamızdan 6’sı bize memede kitle şikâyeti, 2'si meme başında çekinti, renk değişikliği ile bir hastamız memede ağrı, son hastamıza ise rutin kontrollerde yapılan taramalarla meme kanseri tanısı konuldu." ifadelerini kullandı.

Dünyada 100 kadından 13'ünde görülen meme kanseri ülkemizde bu sayıya paralellik gösterdiğini ifade eden Op. Dr. Erdoğan, "Bu kadar sık görülen bir kanser türü olan meme kanserine ülkemizde olduğu gibi Siirt şehrimizde de gerekli özen gösterilmemektedir. Meme kanseri erken tanı sayesinde tedavi edilebilir bir hastalıktır" dedi.

Tüm gelişmelere rağmen kadınlar tarafından yeterince tanınmadığından hala en çok korkulan hastalıkların başında olduğuna işaret eden Erdoğan, şu bilgileri verdi:

"Oysaki ayda bir yapacağınız kendi kendinize meme muayenesi sayesinde memelerinizdeki değişiklikleri daha erken fark edebilirsiniz. Memelerinizi nasıl muayene edeceğiniz hakkında çok fazla yayın, broşür ve videolar bulunmaktadır. Size düşen meme muayenesi tablolarını dikkatle okuyup yazılanlara uygun hareket etmenizdir. Bu muayeneler sırasında değişiklik fark ederseniz Siirt devlet hastanesi genel cerrahi kliniğindeki arkadaşlarımızla beraber sizlere yardımcı olabiliriz. Hastanemizde mamografi ve meme ultrasonu radyologlarımız tarafından titizlikle yorumlanmaktadır. Peki, bize ne zaman kontrollere geleceksiniz, Yirmi yaş üzerindeki kadınlar, her ayın belirli bir döneminde kendi kendilerini muayene etmelidirler. Bu muayene sırasında meme dokusunda farklılık olup olmadığı araştırılır. Bir değişiklik saptanmasa bile, üç yılda bir kez hekim tarafından muayene edilmelidirler.

Kırk yaşına gelen kadınların, kendi yaptıkları periyodik muayeneye ek olarak her yıl bir kez hekim tarafından muayene edilmeleri gereklidir. Ayrıca her yıl veya iki yıl ara ile mamografiyi çektirmeleri gereklidir."

Op. Dr. Erdoğan, 50 yaşından sonra, kadınlar kendilerinin periyodik muayenelerine ve her yıl bir defa hekim muayenesine devam etmeli ve mamografi denilen meme filmini her yıl çekmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler:
SiirtKanserDoktorMeme
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.