Bu haber kez okundu.

KALP VE DAMAR HASTALARI KIŞIN NELERE DİKKAT ETMELİ?
banner229
Her mevsimin kendisine göre güzellikleri var. Ama aynı zamanda her mevsimde dikkat edilmesi gereken bazı hususlarda bulunuyor.
Kış mevsimi de en fazla dikkat edilmesi gereken hususların bulunduğu bir mevsim. Özellikle çeşitli hastalıkları bulunan insanların bu mevsimde kendilerine daha çok bakmaları gerekiyor.
Bu hastalıkların en başında da kalp damar hastalıkları geliyor. Bu konuyu Siirt Devlet Hastanesi Baştabibi ve Kardiyoloji uzmanı Dr. Muzaffer Aslan’a sorduk.
İnsan vücudu çok hassas olup normal fonksiyonlarını yürütebilmesi için 36-37 santigrat derece sıcaklığa sahip olması gerekiyor, :Bu nedenle içinde bulunduğumuz bu kış mevsimi kardiyo vasküler hastalıklar açısından büyük önem taşımaktadır. Normal biyolojik ritme bağlı olarak mevsimsel değişikliklerden etkilenmektedir. Mevsimsel değişiklere bağlı olarak regülasyon düzenleyici mekanizmalar devreye girmektedir.
En önemli regülasyon mekanizması kardiyo vasküler volüm dediğimiz damar içi hacminde artmaya bağlı olarak değişiklikler ön plana çıkmaktadır. Bununu sonucunda kalp yükünde ve damar içi basıncında bir artış görülmektedir. Normal vücut sıcaklığının korunması için ekstra bir enerji gerekmekte ve kalp üzerinde bir yük getirmektedir.
Yazın vücut sıcaklığına bağlı olarak damarlarda genişleme ve terleme meydana geliyorsa kışında büzülme titreme ve kasılma meydana gelmektedir.
Bu nedenle tüm değişikliklerin meydana gelmesi için kardiyo vasküler sistem daha fazla çalışmaktadır. Yapılan araştırmalarda ekvatordan kutuplara doğru gidildiğinde soğuk havalara bağlı olarak kardiyo vasküler hastalıklarda ve kalp krizlerinde bir artış görülmektedir.
Yine yapılan bir deneyde göğüs ağrısı olan insanların yalnızca yüzlerinin soğuk havaya maruz bırakılması sonucu efor fonksiyonlarının kapasitesinde bir düşme ve göğüs ağrısında artma görülmüştür.
Soğuk havaya bağlı bu olumsuz değişikliklerin üç temel mekanizması vardır. Kalp damarlarının kasılması, damar içi pıhtılaş maya eğilimin artmasının yanı sıra nabız sayısının da artmasıdır. Bütün bu değişiklikler sonucu kalp daha fazla yorulmakta v e riskli olan hastalar daha fazla kalp krizi geçirmektedirler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.