Bu haber kez okundu.

İFTARDA VE SAHURDA NE YEDİĞİNİZ ÇOK ÖNEMLİ
banner229
Ramazan herhangi bir hastalığı olmayanlarda doğru beslenme kurallarına uyulduğunda, vücudun dinlendiği, insülin dengesinin, tansiyonun, kolesterolün düzenlendiği bir aydır.
Oruç sırasında vücutta şeker ve yağlar enerji kaynağı olarak kullanılır. Bu durum kilo kaybı ve kolesterol düzeyinde düşmeye neden olabilir.
Kronik hastalıkları olanların oruç tutmamaları gerektiğini söyleyen Siirt ASEMA Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Akan Akyol mutlaka tutmak isteyenlerin doktorlarına danışmaları, ilaç saatlerini ayarlayarak oruç tutmaları gerektiğini söylüyor.
Günümüz yaşam koşulları, tüm gün çalışma zorunluluğu, yoğun iş temposu, trafik sıkıntısı orucun olumsuz etkilerini ortaya çıkarabilir. Oruç tutarken uyku bozukluğu, su kaybı, dikkat azalması, hipoglisemi ataklarına dikkat etmek gerekir.
Bu nedenle iftarda ve sahurda sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemlidir.
Ne yediğiniz çok önemli
Oruç tutmak isteyenler doğru öneri ve uyarılarla oruç tutarken sağlığını koruyabilir. 4-5 öğün yemek yerken bir anda 2 öğün yemek yemek sağlık açısından riskli olabilir. Bu nedenle iftar ve sahurda yenecek besinler çok önemlidir.
Gün boyu tüketmek istediklerimizi bir anda yemek sağlık açısından riskler oluşturabilir.
İftarda tatlıya tarçın ekleyin
İftarda sulu, yağsız, az tuzlu besinler tüketmek, yavaş ve iyi çiğneyerek yemek gerekir. İçecek olarak ayran, maden suyu, çay içilmeli; tatlı olarak meyve ya da az şekerli, bol tarçınlı sütlü olanlar tercih edilmelidir. Tarçının kan şekerini düzenleyici etkisi vardır.
Sahurda protein ağırlıklı beslenin
Yatıncaya kadar bol bol su tüketilmeli, mutlaka sahura kalkılmalıdır. Sahurda da glisemik endeksi düşük, karbonhidrattan ve yağdan fakir, protein ağırlıklı beslenilmelidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.