Bu haber kez okundu.

Dr.Canpolat’tan Ses Kısıklığına Karşı 7 Önemli Uyarı
banner229

Ses, kişiye özgü olan, insanlar arası iletişimi sağlayan bir oluşum olarak ortaya çıkıyor. Bazı meslek gruplarında çalışanlar başta olmak üzere birçok kişi ses hastalıklarından dolayı sorunlar yaşayabiliyor. Ses kısıklığı basit bir rahatsızlık olabileceği gibi birçok hastalığın da belirtisi olabiliyor.

Özel Siirt Hayat Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Sinan Canpolat,ses kısıklığı, nedenleri ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi verdi.

Birçok neden ses kısıklığına sebep olabilir

Özel Siirt Hayat Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Sinan Canpolat,Enfeksiyon, alerji, sigara, reflü, öksürük, yüksek ses ile konuşma gibi nedenler ses kısıklığına neden olabilir. Guatr cerrahisi, kalp cerrahisi, göğüs cerrahisi sonrası da ses kısıklığı gelişebilir. Dahası Nörolojik bozukluklar, psikolojik hastalıklar, genetik sendromlar, ergenlik dönemi, hipotiroid, gebelik, yaşlılık, hipertansiyon ilaçları, hormonlar, doğum kontrol hapları, nodüller, polipler, kötü huylu tümörler ile de görülebilir.

Ses kısıklığının nedenleri araştırılmalı

Özel Siirt Hayat Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Sinan Canpolat, Ses kısıklığının başlangıcı, süresi, uygulanan tedavileri, daha önce ses kısıklığının olup olmadığı, sigara kullanımı, hastanın mesleği, sistemik hastalıkları, genetik özellikleri, geçirdiği cerrahi girişimleri, hastanın psikolojik durumu değerlendirilmelidir. Seste değişikliğe neden olabilecek burun tıkanıklığı, bademciklerde büyüklük, ses tellerinde patolojiye neden olabilen farenjit, sinüzit, alerjik rinit araştırılmalıdır. Poliklinik şartlarında endoskopik olarak ses tellerinde nodul, polip, kanser, reflü ya da ses oluşumu sırasında kapanma bozukluğu olup olmadığı değerlendirilir.

Nedenine göre uygun tedavi seçeneği belirlenmeli

Özel Siirt Hayat Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Sinan Canpolat, Ses kısıklığında, istirahat önemlidir. Enfeksiyon, alerji, reflü, psikojenik ses kısıklığı gibi durumlarda ilaç tedavisi verilir. Ses telinde oluşan nodül ve polibin tedavisinde, tek taraflı ses telinin çalışmadığı durumlarda, nörolojik ses kısıklıklarında, ses teli cerrahisi öncesinde ve sonrasında ses terapisinden fayda görülebilir. Ses teline cerrahi işlem gerekliyse geciktirilmemelidir. Hastalığın durumuna göre botoks tedavide kullanılabilir.

İleri evre ses teli kanserlerine yönelik tedaviler evreye göre açık yada kapalı teknik cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi olarak değişmektedir. Ses kısıklığınız 10 günden uzun sürüyorsa mutlaka KBB doktorunuza muayene olun.

Ses kısıklığı yaşamamak için bu önerilere dikkat

•          Ses kısıklığı ortaya çıktığında konuşmaktan çekinin.

•          Sigara içmeyin.

•          Bol su tüketin.

•          Acılı, baharatlı, ekşi gıdalardan ve asitli içeceklerden kaçının.

•          Yüksek ses ile uzun sureli konuşmalar yapmamaya çalışın.

•          Alkollü ve kafeinli gıdalardan uzak durun.

•          Tok olarak uyumayın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.