Bu haber kez okundu.

Dr. Aslan, “Ambulanslara Yol Vermemek Hastaların Sağlığını Etkiliyor
banner229
“Yaşama Yol Ver” projesi kapsamında açıklamada bulunan Siirt İl Sağlık Müdürü Dr. Serkan Aslan, hasta taşıyan ambulansların trafikteki duyarsızlık ve 112’ye yapılan asılsız çağrılar yüzünden birçok hastanın ya sakatlandığını, bazen de can kayıplarının yaşandığını söyledi.
Siirt İl Sağlık Müdürü Dr. Serkan Aslan, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Yaşama Yol Ver” projesi kapsamında değerlendirmelerde bulundu.
Sağlık Bakanlığı tarafından ulusal bazda 112 Acil Çağrı merkezinin gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte seyreden ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesine yönelik farkındalığın artırılması amacıyla “Yaşama Yol Ver” projesinin hazırlandığını söyleyen Dr. Aslan, bu proje ile birlikte vatandaşların ambulansa yol vermek ve 112 Çağrı Merkezini boş yere meşgul etmemek konusunda bilgilendirilmesinin amaçlandığını aktardı.
Hem dünyada hem de Türkiye’de acil sağlık hizmetleriyle ilgili çok önemli çalışmaların yürütüldüğünü vurgulayan Dr. Aslan, “Özellikle sağlık hizmetleriyle ilgili en önemli alanlardan bir tanesi ambulans hizmetleridir.
Ambulans hizmetini sunarken toplumda bir takım sıkıntılar yaşanıyor.
Ayrıca 112 acil hizmet hattının gereksiz aranmasıyla ilgili de bir takım sıkıntılar yaşanıyor. Ambulanslar trafikte sorunlarla karşılaşıyor. Hasta taşıyan ambulansların trafik nedeniyle hastaneye geç gittiğinden dolayı birçok hastaların sakatlanmalarına ve bazen can kayıpları dahi yaşanıyor. Sağlık Bakanlığının bu sorunlara dikkat çekmek üzere ‘Yaşama Yol ver’ adıyla bir proje başlattı.” diye konuştu.
Gidilemediği ve yolların kapalı olduğu birçok yere gerek helikopterlerle, gerekse de kara ambulanslarıyla çok zor şartlarda ulaşabildiklerini belirten Dr. Aslan, “Fakat trafikteki sıkıntıdan dolayı maalesef “Trafikte Bir Tek Seni Aşamıyoruz’ sloganıyla kampanya başlattık.
Trafik esnasında seyir halinde olan araç sürücülerinin bu konuda ambulansa ciddi anlamda destek olmaları gerekiyor. Sürücüler bu konuya yeterince hassasiyet göstermedikleri için çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Siirt gibi küçük bir ilde trafik sorununun olmasından dolayı vakaya ulaşım süreleri istediğimiz seviyede değil. Bu maalesef sürücülerin gerekli duyarlılığı göstermemesinden kaynaklanıyor.” dedi.
-“112’yi gereksiz yere meşgul etmeyelim”
112 acile yapılan çağrıların yüzde 95’inin asılsız olduğuna dikkat çeken Dr. Aslan, vatandaşlara tavsiyede bulunarak şunları söyledi: “112 acil hattına gelen yüzde 95 çağrının asılsız olduğunu söylemek istiyorum. Vatandaşlardan ricamız, lütfen 112’yi gereksiz yere meşgul etmeyelim.
Çünkü 112 meşgul edildiği zaman gerçekten ihtiyacı olan birileri aradığında ulaşamazsa, hastasının ölümüne veya sakatlanmasına neden olabilecek bir duruma sebebiyet verebiliriz. Acil durumlarda saniyelerin dahi bizler için çok önemli olduğunu herkesin bilmesi gerekiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.