Bu haber kez okundu.

Dr. Arık; Diyabet Hastaları Hekime Danışarak Oruç Tutabilir
banner229

Siirt Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr.  Safiye Arık Ramazan ayında Diyabet hastalığının tedavisinde sağlıklı beslenme çok önemli bir yer tutmaktadır. 

Öğünlerin zamanında ve doğru miktarda yenilmesi, hastalığın seyri açısından büyük önem taşır. Diyabet hastalarının tedavisinde diyet ile beraber ağızdan alınan ilaçlar veya insülin tedavisi kullanılmaktadır.  Beslenme düzeninde bozulma, ilaçların zamanında alınmaması kan şekeri regülasyonunda bozulmalara ( kan şekerinde istenilmeyen aşırı düşme veya yükselme) sebep olabilir. Tüm bu nedenlerle her diyabet hastasının sağlıklı bir şekilde oruç tutması mümkün olmamaktadır.

Oruç, diyabet hastalarında kan şekeri düşüklüğü,  yüksekliği ve vücuttan aşırı sıvı kaybı gibi sorunlara neden olabilmektedir. Bu durum özellikle insülin/ ağızdan alınan bazı tip ilaç kullanan hastalarda ve kötü kontrollü diyabeti olan hastalarda daha sık görülmektedir. Yaşanan hipo ve hiperglisemiler hastaneye yatış oranını arttırmaktadır. Hipoglisemiler kalp-damar hastalıklarını ve ritm bozukluklarını da tetikleyebiliyor.

Kan şekeri kontrolü iyi olan ve diyabete bağlı ciddi komplikasyonları bulunmayan hastalar ise hekimlerine danışarak oruç tutabilir.

KİMLER RİSK ALTINDA?

* Sık hipoglisemi atağı geçirenler,
* Hipoglisemiye girdiklerini fark edemeyenler,
* Kan şekeri kontrol altında olmayanlar,
* Tip 1 diyabet hastaları,
* İnsülin tedavisi ve bazı hipoglisemi riski olan ilaç alan Tip 2 diyabetik hastaları,
* Hamile diyabetliler,
* Kontrolsüz kan basınç yüksekliği ve ileri evre kalp hastalığı olanlar,
* Kronik böbrek hastalılığı olan ya da diyalize girenler,
* Yalnız yaşayan yaşlı hastalar, yüksek riskli gruba giriyor. Bu nedenle oruç tutmaları sağlık açısından riskli.

Diyabet hastalarının kan şekeri takiplerini gün içerisinde düzenli olarak yapmaları gerekiyor. Kan şeker düzeyleri 60 mg/dl'nin altında (hipoglisemi) ve 300 mg/dl'nin üzerinde (hiperglisemi) olanların orucu bırakmaları gerekiyor. Hipoglisemi durumunda kan şekerini hızlı yükselten gıdalarla kan şekeri yükseltilmeye çalışılmalı. Kan şekeri ciddi yüksek giden hastaların ek doz ilaç almaları gerekebilir.
Diyabet hastaları oruç tutarken ağır egzersiz yapmamalı.

Diyabet hastaları oruç tutmadan önce mutlaka hekimlerine danışmaları gerektiğini unutmamalıdırlar.

 

                                                                                                                   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.