Bu haber kez okundu.

Uzmanlardan Sigara Uyarısı
banner229
Sigarayı bırakmanın maddi ve manevi yararlarına değinen uzmanlar, sigara içmeyenlerin akciğer kanseri riskinin sigara içenlere göre yüzde 50 azalacağını belirttiler.
Sigarayı bırakmanın maddi ve manevi yararlarına değinen uzmanlar, sigara içmeyenlerin akciğer kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50 azalacağını belirttiler.
Siirt Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bahadır Özdemir, sigaranın zararları hakkında vatandaşlara uyarılarda bulundu. “Sigara kullanan her birey sigaranın zararları konusunda az ya da çok farkındalığa sahiptir.” diyen Özdemir, şunları söyledi: “Ama diğer tüm bağımlılıklarda olduğu gibi kişi bağımlılığına engel teşkil eden düşünceleri geri plana itme eğilimindedir.
Kişinin sigarayla mücadelesi aslında tam da burada başlar. Yani kişi sigarayı bıraktığında neler kazanacağının ne kadar çok farkında olursa bu yoldaki çabası da başarıya o kadar çok ulaşır.
Sigarayı bırakmakla kişi hem kötü kokulardan korunacak hem de sağlığı çok hızlı bir şekilde düzelecek.” Sigaranın insan vücuduna verdiği zarar ve sigarayı bıraktıktan sonra vücutta oluşacak reaksiyonlar hakkında bilgi veren Dr. Özdemir, Sigara bırakıldıktan 20 dakika sonra, kan basıncının ve nabzın normale döndüğünü ifade etti.
Dr. Özdemir: “Sigarayı bıraktıktan 8 saat sonra kan oksijen düzeyi normale dönüp, kalp krizi geçirme riski azalır. 24 saat sonra vücut karbonmonoksitten arınırken, 48 saat sonra ise kan nikotin düzeyi azalır, tat ve koku duyusu artar, peptik ülserli hastaların tedaviye verdikleri cevap artar.
72 saat sonra, hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, solunum yolları fonksiyon görmeye başladığı için kendi kendini temizlemeye çalışır. Enerji düzeyi artar.” diye konuştu.
Gün geçtikçe vücut fonksiyonlarının normale gelerek düzelme kaydedeceğini vurgulayan Dr. Özdemir, “2-12 hafta sonra tüm vücuttaki dolaşım düzelir, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır, yürürken yorulma ve tıkanma daha az görülür. 3-9 ay sonra, öksürük, kısa aralıklarla nefes alıp verme ve hırıltılı ya da ıslık sesli soluk alıp verme gibi solunum yolu problemleri düzelir. Akciğer fonksiyonları yüzde 5-10 oranında artar.
12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır. 12-36 ay sonra mesane kanseri riski yüzde 50 azalır. 5 yıl sonra kalp krizi geçirme riski ve yemek borusu, ağız boşluğu kanserleri gibi hastalıkların riski yüzde 50 oranında azalır. 10-15 yıl sonra ise kalp krizi geçirme riski tamamen ortadan kalkar ve içmeyenlerle aynı seviyeye iner, akciğer kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50 azalır.” ifadesini kullandı.
Son olarak Dr. Özdemir, sigaranın maddi olarak verdiği zarara dikkat çekerek, “Sigarayı bırakırsanız paranız cebinizde kalacak. Sigaraya günde 10 lire veren bir kişi yılda yaklaşık 4 bin lira harcamaktadır.
Bu parayla 10 yılda güzel bir araba, 30 yılda ise lüks bir daire alabilirsiniz.” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.