Bu haber kez okundu.

Tillo Belediye Başkanı İdham Aydın, Projelerini Anlattı
banner229
 Tillo Türkiye’nin bir markasıdır. Tillo’yu Türkiye de neredeyse tanımayan yok. Ben buraya oturunca hayal kırıklığına uğradım. Çünkü Tillo da çözülen hiçbir sorun yok. şunu bilinmesi gerekir ki; bir kere İller Bankası tarafından tespit edilene göre Tillo’nun su şebekesi ve kanalizasyonu iflas etmiş durumdadır, tamamen ekonomik ömrünü doldurmuş. Bu yazı İller Bankası tarafından Tillo Belediyesine iletildi. Artık sizin su şebekesi ve kanalizasyonunuz ekonomik ömrünü tüketmiştir.
  Bize üst yazılarınızı yazın biz bunları değiştirelim ama maalesef kimse bu yazıyı yazmamış. Tillo inanç turizmi bakımından çok önemli bir yer olmasına rağmen Tillo da yapılması gereken hiçbir şey yapılmamış. Mesela bir misafir geldiğinde yatılacak bir yerimiz yok, mesire alanımız yok, oturacak yerimiz yok, doğru dürüst ibadet edeceğimiz bir geceliğine bile olsa buraya gelen turisti ağırlama yerimiz yok. Yani bir yatağımız bile yok bir kişiyi bile burada yatıracak yerimiz yok. Bütün bunların hepsi sorun olarak burada oluyor. Bu sorunları çözebilmek için sizin bir alt yapıya ihtiyacınız var.

Tillo Belediyesinin bir tane traktörü bir tane çöp arabası dışında hizmet verebileceği hiçbir şeyi yok. Ben ona yanıyorum, ama bilinsin ki ben ve yönetimim el birliğiyle bu işin altından çıkacağımıza eminim el birliğiyle çalışacaz, en kıza bir zamanda araçlarımızı Tillo’ya getireceğimize inanıyoruz.

İlk önce acilen Tillo’nun alt yapısının değişmesi gerekiyor. Artık tamamen iflas etmiş durumda. Alt yapıyı değiştirmek için bazı girişimlerimiz oldu yavaş yavaş her şey düzelecek. Alt yapı düzeldikten sonra benim hayalim Tillo’nun girişini duble yola çevirmek. İbrahim Hakkı Hz. Türbesine giden yolu duble yola çevirmek. Kubbetil Hasya denilen bir türbemiz var o yolu da duble yola çevirip ağaçlandırma ve ışıklandırılmasını yapmak.

Tillo’ya gelen turistler için minimum 100 yataklık bir otel yaptırmak. Bir lokanta, Mesire alanları yaratmak. Tillo’daki evliyaları tüm dünyanın tanıması için etkinlikler düzenlemek. Burada evliyalarımızın hayatını araştırmak için bir tane astronomi ve ilahiyat yüksekokulu yaptırmak. Bütün bunlar gerçekleştikten sonra buraya gelen turistleri bir rehber eşliğinde günlerce hatta haftalarca burada tutmak için elimizden geleni yapacağız. Bunlar bizim hayallerimiz, düşüncelerimizdir. Gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız.

Tillo ilçesini tanıtmak için daha önceki dönemlerde kesintiye uğramasına rağmen İbrahim Hakkı HZ. Güneş hadisesini dünyaya tanıtmak için belirli etkinlikler yapıldı. Bunu tüm Dünyaya tanıtmak için elimizden gelen bütün imkânları ortaya koyacağız. Tillo 6-7 aydır Türkiye tarafından UNESCO adayı olarak gösteriliyor. Bu adaylıkta bekleme süresi yaklaşık olarak 1 yıldır. 4-5 ay sonra bu bekleme süresi bitecek. Eğer Türkiye’nin girişimleri sonuç verirse ve biz UNESCO adayı olursak bizim için çok önemli bir tanıtım aracı olacak ve bütün dünyaya tanıtma fırsatımız olacak.

Tillo Belediyesinin bir adet çöp arabası ve traktörü var. Bunlar gerçekten bizim yapacağımız hizmetler için yetersizdir. Daha iyi hizmet verebilmek için daha çok araca ihtiyacımız var.

Bu konuyla ilgili girişimlerimiz oldu. Çevre Bakanlığından bir tane Arazos araca aldık. Değişik kurumlardan 2 tane çöp arabası aldık. Bir kepçe, kamyon, süpürge makinesi ve vidanjör için girişimlerimiz oldu en kıza bir zamanda Tillo halkına hediye edeceğiz.

Tillo’nun en büyük dezavantajı su kaynaklarından rakım olarak yüksekte olmasıdır. Mevcut durumda Tillo’ya kendi cazibesiyle su getirme imkanı yoktur. Dolayısıyla Tillo’nun su ihtiyacı pompalarla sağlanmaktadır.

Siirt’te yapılan iki şebekeden suyu alabilmek için yeterli altyapısı yeterli değildir. Bu altyapıyla Tillo’nun su ihtiyacının ancak %20 lik bir kısmı karşılanabiliyor.

Altyapısı çökmüş yapılan yatırımda yanlış yapılmış. Onun için bunun kesinlikle düzeltilmesi lazım. Su aktarması pompalarla sağlandığı için elektrik üretiminde enerji harcamalarında çok büyük bir külfet doğuyor. Belediyenin bu geliriyle ortaya çıkan bu külfetin altından çıkmak çok zordur.

Bir kere Tillo’nun şehir şebekesinin mutlaka değişmesi lazım. Orada 400-500 ton gibi bir kaçak var.

Hatta bu Tillo’nun su sorununu çözebilecek niteliktedir. Bunun projesi değişiyor en kısa zamanda ihalesi yapılacak. Siirt’teki tesislerden bize gelen suda da problem var. Biz o problemleri yetkililere aktardık. Bizim Tillo için şöyle bir girişimimiz var burada 500 dönüme yakın bir park bahçe yapılacak tabiat parkı ve mesire alanı.70 dönüm mesire alanı 400 dönüm tabiat parkı yapılacak. Ama maalesef su sorunu varken bu yatırımları düşünmek akıl işi değil. Çünkü susuz bir park düşünülemez.
 Yakın zamanda yetkililerle yapacağımız görüşmelerde su sorunu nasıl çözülür bu parklara suyun nasıl sağlanacağına yönelik bir toplantımız olacak. Bunun için çok büyük miktar paraya ihtiyacımız olacağını sanmıyorum. Pompaların elektrik sorununu çözmek için güneş panellerinden yararlanmak için gerekli yerlere başvurduk. Onun içinde gerekenler yapılacak sorunlarımız çözüm bulacaktır.

Bizim su problemimiz 100 yıllık bir sorundur.  Yaklaşık 20 yıldır Tillo 3 mahalleye bölünmüş üç günde bir mahalleye su veriliyor. Ben bunun yeterli olduğunu düşünmüyorum. Eğer biz bütün bu projelerimizi gerçekleştireceksek 24 saat su almamız lazım. Aksi takdirde tüm projeler rafta kalır. İnsanın olduğu yerde susuz bir hayat düşünülemez. Şuan en büyük sıkıntımız su ve altyapıdır. Bu iki sorunumuzu çözersek projelerimizi gerçekleştirmek daha kolay olacaktır. Ama sorunlar çözülmeden biz bunları gerçekleştirirsek ihanet etmiş oluruz. Ne zaman ki sorunlarımız hallolur biz o zaman projeleri hayata koyarız.

Sorunları çözmek için gerekirse 24 saat çalışırız. Tillo halkıda bize güveniyor bize inanıyor bu inancı boşa çıkarmamak için elimizden geleni yapacağız. Sorunlarımızı çözdüğümüzde halkın önüne çıkacağız. Siyaset Allah rızası için yapılırsa çok güzel bir ilimdir. Sizin de bize çok büyük katkınız olacak çok teşekkür ederim. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın ben ve yönetimim buraya hizmet için geldik oturmaya gelmedik bizler Tillo’nun hizmetkarıyız dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.