Bu haber kez okundu.

Tarım İl Müdürlüğünden Duyarlı Davranış
banner229
Geçtiğimiz günlerde Medya Siirt’te yaptığımız haberde Ormanbağı (İskambo) köylüleri Tarım İl Müdürlüğünden yardım bekliyor haberimiz üzerine, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanları tarafından Ormanbağı (İskambo) köyüne giderek köylülere yapılması gereken mücadele yöntemleri konusunda bilgi verdiler.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarının İlimiz Şirvan İlçesine bağlı Ormanbağı ve Yedikapı Köylerinde yaptıkları arazi çalışmalarında Üzüm bağlarında önemli ölçüde Asma Ağustosböceği (Klapperichicen viridissima) zararının olduğu görüldü. Adı geçen iki köydeki üreticilere yapılması gereken mücadele yöntemleri konusunda gerekli bilgiler verildiği öğrenildi.
 İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İzzet Murat yaptığı açıklamada, Bilindiği gibi Asma Ağustosböceği Asma köklerinin özsuyunu emmek suretiyle asmayı zayıflatıp verimi düşürmektedir. Bunun için bağlar bilinçli olarak gübrelenmeli ve toprak işlemesi zamanında yapılmalıdır. Ağustos ayında asma sürgünlerinde yumurta bırakılmış yara izleri, gözle kolaylıkla görülebilir yumurtaların açılmasından önce bu yara yerlerinin altından dallar kesilerek bu kesilen dallar güneş altında en az 24 saat bırakılarak yumurtaların ölmesi sağlanmalıdır.
Ayrıca sabahın erken saatlerinde uyuşuk halde bulunan erginlerin elle toplanması da yararlıdır. Elle toplama işlemi Haziran ayının son haftasından başlayıp Temmuz ayının sonuna kadar devam etmelidir.
Asma Ağustosböceği nimflerinin gelişmelerini 5 yılda tamamladıkları göz önünde bulundurularak bu zararlı ile bulaşık bir bölgede yapılacak mücadelenin üst üste en az 5 yıl devam etmesi gerektiğini söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.