Bu haber kez okundu.

Tanık, "Bağ-Kur Primine Getirilen Zam Çiftçiyi Zora Sokacak"
banner229

Tarım BAĞ-KUR primine getirtilen yüzde 31,10'luk zam oranının çiftçiyi zora sokacağını belirten Siirt Ziraat Odası Başkanı Gündüz Tanık, 2018 yılında 583,48 TL olan Tarım BAĞ-KUR priminin 2019 yılında 764,96 TL'ye çıkarılmasına tepki göstererek, primlerin makul bir seviyeye düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

Enflasyon oranının bile üstünde gerçekleşen tarım BAĞ-KUR primine %31,10 zam oranının altından çiftçinin kalkamayacağına işaret eden Tanık, hükümet yetkililerine seslenerek, primlerin makul bir seviyeye indirilmesi çağrısında bulundu.

"Bin işçi çalıştıran bir fabrikatör ile bir çiftçi aynı primi ödüyor"

Bir fabrikatör ile bir çiftçinin neredeyse aynı oranda prim ödediğine dikkat çeken Tanık, çiftçinin, prim yükünün altında ezildiğini söyledi.

Ziraat odasına bağlı çiftçilerin devletin sırtında bir kambur olmadığına vurgu yapan Tanık, "  Çiftçilerimiz, vergisini, stopajını, Bağ Kur'unu ödüyor. Fakat çiftçilerin bir fabrikatör ile kıyaslanması çok yanlış. Burada çok enteresan bir durum var. Yanında bin işçi çalıştıran bir fabrikatör ile bir çiftçi neredeyse aynı primi ödüyor. Son olarak yapılan zam ile çiftçinin ödediği pirim 764,96 TL'ye tekabül ediyor. Ben buradan yetkililere sesleniyorum; bir kilo buğdayın fiyatı bir TL ve çiftçinin dönümüne tarladan aldığı verim 350 kilogram. Benim çiftçim bu yükün altından nasıl kalkacak?" dedi.

"Primini düzenli ödeyen çiftçiyi mağdur etmeyin"

 BAĞ-KUR artışından dolayı zor durumda olan çiftçilerin mağdur edilmemesi gerektiğinin altını çizen Tanık, "6 milyona yakın kayıtlı çiftçimiz bulunmaktadır. Yaklaşık 2 ay önce biz, çiftçilerimizin sıkıntılarını tarım bakanı ile bir toplantıda dile getirdik.

Gerçekten şu anda uygulanacak olan prim artışı çok fazla olmakla beraber 2018 yılında 583,48 TL olan Tarım BAĞ-KUR priminin 2019 yılında 764,96 yani yüzde 31.10'luk zam yapıldı. Bu pirimi düzenli ödeyen çiftçilerimiz ise 654 TL’ye düşürülüyor. Çiftçilerimizin bir ekimi ile bir biçimi var. Ama örtü altı tarıma geçildiğinde 12 ay boyunca ekim yapılabilecek.

Bunun için hem eğitim hem de teşvike ihtiyacımız var. Tarım BAĞ-KUR prim desteği peşin ödemede yüzde 5 indirim olduğu söyleniyor. Peki, çiftçi bunu ödeyemez ise ne olacak? Bu primi ödeyebilmeleri için Hükümete şöyle bir öneri sunuyoruz; primini düzenli ödeyen çiftçiyi mağdur etmeyin. Bu primi yarı yarıya indirdiğiniz zaman çiftçinin sırtından büyük bir yükü almış olursunuz." ifadelerini kullandı.

"Primlerin makul bir seviyeye düşürülmesini istiyoruz"

Son olarak Hükümet ve Tarım Bakanına seslenen Gündüz, şunları kaydetti:

"Çiftçi, bu hükümetin sırtında bir kambur değildir. Bugün ziraat bankası ve özel bankalar olsun, kredilerde hep çiftçilerin arkasında durmuştur. Neden? Çiftçi borcuna sadıktır. Hükûmetimize şunu söylemek istiyorum; çiftçilerimizin ektiği buğday, arpa veya mercimektir. Çift ürün almak gibi bir olanakları yok.

Tarım Bakanıma buradan seslenmek istiyorum; yetimlerimiz, fakirlerimiz için çiftçilerimize sahip çıkalım. Özellikle bu pirim konusunda çiftçilerimizin yanında olalım. Çiftçimizi küstürmeyelim çünkü Tarım Bakanımızın bizlere söylemiş olduğu bir söz var, 'Hedefimiz ziraat odaları ile beraber üretim, üretim, üretim.' Bu primlerin makul bir seviyeye düşürülmesini istiyoruz."

 (Murat Orhan-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.