Bu haber kez okundu.

Siirt'te Turizm Tillo İle Atağa Geçiyor
banner229
Kültür ve inanç turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip olan Siirt için, Avrupa Birliği ve Türkiye ortaklığında desteklenen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde yaklaşık 3 milyon Avro bütçe ayrıldı.
Tillo Kaymakamlığı tarafından sunulan Siirt'te Turizm Sektörünün Canlandırılması Projesi yakında başlıyor. Proje ile Siirt'te turizmi geliştirme amacıyla sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinin artırılması hedefleniyor. Projenin açılış töreni 17 Aralık 2015 tarihinde Siirt Valiliği'nin ev sahipliğinde Siirt Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans salonunda saat 14:00'de düzenlenecek.
Törenin ardından davetlilerle birlikte Tillo'ya geçilerek yer teslimi yapılacak. Evliyalar diyarı Güney Doğu Anadolu'daki medrese kültürünün önemli merkezlerinden biri olan Tillo, Siirt'te turizm sektörünün canlandırılmasında öncü rol oynayacak.
13. yüzyıldan bu yana medreseler beldesi olarak anılan Siirt'in Tillo ilçesi, turizm sektörü içinde payını artırmaya ve ününü dünya çapında duyurmaya hazırlanıyor. Sufi Yolu olarak da bilinen ve Siirt merkezine altı kilometre mesafede yer alan Tillo, her yıl 12 bin turist tarafından ziyaret ediliyor.
Özellikle İsmail Fakirullah Hazretleri'nin türbesi, gece ve gündüzün eşit olduğu ekinoks günleri olan 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde, dünyanın her yanından gelen turistlerin akınına uğruyor. Bu özel günlerde, Kaletül-Üstad'ın ardındaki Botan vadisinden yükselen güneş, kale duvarlarından geçemediği için beldeye ışık ulaşmıyor.
Güneş ancak kalede açılan küçük pencereden geçebiliyor, küçük pencereden geçen ilk güneş ışıkları, türbe penceresinden girerek İsmail Fakirullah Hazretleri'nin sandukasının baş ucunu aydınlatıyor. Ziyaretçilerin büyük ilgi gösterdiği Sufi Yolu ise Fakirullah ve İbrahim Hakkı Hazretlerinin türbelerinden geçerek Kaletül-Üstad tepesinde son buluyor.
SİİRT DÜNYAYA AÇILACAK
Rekabetçi Sektörler Programı bölgelerin öne çıkan sektörlerine yönelik projeleri destekleyerek rekabet gücünün artırılmasını amaçlıyor.
Siirt'te de turizm potansiyeli değerlendirilerek bölgesel rekabetin geliştirilmesi destekleniyor. Siirt'te turizmin geliştirilmesi için bugüne kadar Belediye, Kaymakamlık ve çeşitli sivil toplum kuruluşları önemli çalışmalar gerçekleştirdiler.
Bu çalışmalara katkı sağlayacak olan Siirt'te Turizm Sektörünün Canlandırılması Projesi ile kentin sosyo-ekonomik gelişmesine yeni bir ivme kazandırılması amaçlanıyor. Avrupa Birliği ve Türkiye ortaklığında desteklenen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde Siirt Projesine 3 milyon Avro kaynak ayrıldı.
Proje kapsamında Tillo'yu ziyaret eden turistlerin kullanacağı tesisin yapımı ve yenilenmesi, şehrin atmosferine ve çevre düzenlemesine uygun olarak sokak ışıklandırmalarının yapılması, bazı sokak ve meydanların restorasyonu, Tillo'daki türbe ve mezarlıkların bulunduğu bölgeyi çevreleyen duvarların onarılarak düzenlenmesi, bilgi ve yönlendirme levhaları ile işaretlerinin yerleştirilmesi, tanıtım faaliyetleri çerçevesinde ise Tillo'nun "Batıdan Doğuya Uzanan Sufi Yolu" teması kullanılarak bilinirliğinin artırılması, ekinoks günlerinde etkinliklerin düzenlenmesi ve çeşitli aktivitelerle desteklenmesi sağlanıyor. Projenin önemli kazanımlarından biri de Sufi Yolunun yeni rotası olacak.
Diğer yandan, Rekabetçi Sektörler Programının "Siirt'te Turizm Sektörünün Canlandırılması Projesi" ile Tillo'nun binlerce yıllık öyküsü, bütüncül bir yaklaşımla kentin önemli tarihi ve kültürel varlıklarına dikkat çekilerek yeniden yazılacak.

Anahtar Kelimeler:
SiirtTilloTurizm
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.