Bu haber kez okundu.

Siirt'te 'Kentte Madde Bağımlılığına Karşı Farkındalık Yaratma' Semineri Düzenlendi
banner229
BERFİN Kadın Danışma Merkezi ve Halk Sağlık Müdürlüğü "Kentte madde bağımlılığına karşı farkındalık yaratma" konulu seminer düzenleyerek yurttaşları madde bağımlılığı ve madde bağımlısı kişilere nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda bilgilendirdi.
Siirt Belediyesi Berfin Kadın Danışma Merkezi tarafından geçtiğimiz hafta madde bağımlılığına karşı başlatılan kampanya çerçevesinde Siirt Belediyesi Konferans Salonu'nda Halk Sağlık Müdürlüğünün desteği ile "Kentte Madde Bağımlılığına Karşı Farkındalık Yaratma" konulu seminer düzenlendi.
Kampanyaya destek veren Siirt Belediye Eş Başkanı Belkıza Beştaş Epözdemir ile çok sayıda STK temsilcisi, mahalle muhtarları ve HDP-DBP İl ve ilçe yönetimi katıldı.
Seminerde açılış konuşması yapan BERFİN Kadın Danışma Merkezi Sosyologu Celile Ası Güneş, "Madde bağımlılığı tek bir kurumun ya da mekanizmanın çabasıyla ortadan kalkmaz. Bu sorun ancak bütün mekanizmaların ortak mücadelesiyle ortadan kalkar. Ne yazık ki madde bağımlılığının Siirt'te ortaokul seviyesine kadar düştüğünü görüyoruz. Bunun yanında madde bağımlılığına bağlı suçluluk oranının yüzde 20-30 kadar arttığını görüyoruz" dedi.
'En büyük nedenleri merak ve arkadaş çevresi'
Daha sonra Siirt Halk Sağlığı İl Müdürlüğü'nden Psikolog Songül Yılmaz konuşmasına video gösterimi ile başladı. Ardından sinevizyon gösterimiyle devam eden Yılmaz, madde ve bağımlılık tanımlarını yaparak, "Bağımlılık irade zayıflığından kaynaklanmaz. Genç, yaşlı, fakir, zengin herkes madde bağımlısı olabilir" dedi. 20-24 yaşları arasında madde kullanım oranının çok yüksek olduğunu kaydeden Yılmaz, "Madde kullanım oranı en çok gençlerde görülüyor. Herkes ben bağımlı olmam, iradem sağlam diye kullanmaya başlar. Ama içerisinde çok ciddi kimyasallar olduğu için bağımlılık yaratıyor. Yani bunun iradeyle bir alakası yok" dedi.
Madde kullanım nedenleri arasında ilgisizlik, eğitimsizlik, işsizlik, özenti, arkadaş grubu baskıları, moda ve merak olduğunu belirten Yılmaz, "Ama bunlar arasında en yaygın olanlar ise merak ve arkadaş çevresi. Ve gençler bu maddeleri ya da terk edilmiş yerlerde, ya da kendi evlerinde kullanıyorlar. Yani ergen çocuğunuz varsa ve sık sık evde yalnız kalmak istiyorsa, siz evde yokken arkadaşlarını eve çağırıyorsa bu sizde bir şüphe uyandırmalıdır" şeklinde konuştu.
Maddeyi alıştıran kişilerin alışan kişilerden çok uzakta insanlar olmadığının altını çizen Yılmaz, "En çok alıştıran kişi arkadaşlardır. Bu yüzden çocuğunuz ya da kardeşiniz varsa onların arkadaş çevresini tanıyın" dedi. 
"Çocuklarınızı bağımlılıktan uzak tutmak için belirli prensipler edindirmelisiniz" 
Maddenin ilk verildiğinde bedava verildiğini kaydeden Yılmaz, "Ama daha sonra kişi bu maddeyi temin etmek için para bulmak zorunda kalıyor. Bunun için de yasal olmayan yollara başvurmak zorunda kalıyor. Önce anne babasından para istiyor, sonra evden gizlice para çalmaya başlıyor, en sonunda ise hırsızlığa başvuruyor. Eğer çocuğunuz çok para harcıyorsa ya da evde para kayboluyorsa bu paraların nereye gittiğini öğrenmek için çocuğunuzu gözlemleyin" dedi.
Ailelerin çocuklarına madde kullanımına karşı bazı prensipler edindirmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, "Bunlardan biri doktor tarafından verilmediği sürece ilaçların kullanılmaması. Bir diğeri sigara kullanmama prensibi. Bir diğeriyse çocuğunuz alkol kullanıyorsa dahi bu konuda onu bilgilendirerek yabancılardan alkol almama prensibi edindirmelisiniz" dedi.
 Madde bağımlılığı olan biriyle karşılaşıldığında paniğe kapılın maması gerektiğini belirten Yılmaz, "Kişiye dostça yaklaşmalı ve hangi sıklıkla kullandığını öğrenmelisiniz. Suçlamak yerine onu korumak istediğinizi anlatarak tedavi merkezlerine yönlendirin" şeklinde konuştu.
Madde bağımlılığının geri dönüşümü olmayan hasar ve hastalıklara yol açtığının altını çizen Yılmaz, Siirt'te buna karşı yaptıkları çalışmaları anlattı: "Burada uyuşturucu ile mücadele kurulu oluşturuldu. Türkiye Yeşilay Derneği'nin Türkiye bağımlılık projesi hayata geçirildi.
Siirt bağımlılık danışma birimleri kuruldu. Siirt Devlet Hastanesi'nde bir bağımlılık polikliniği için yazışma yaptık ve bunun için çalışmalara başladık. Bunların yanı sıra da Alo 191 bağımlılık danışma hattı açıldı. Bu hattı arayarak da hizmet alabilirsiniz."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.