Bu haber kez okundu.

SİİRT VALİLİĞİ, BARAJLARDAKİ BOĞULMALARA KARŞI ALINACAK TEDBİRLERİ AÇIKLADI
banner229
 İlimiz sınırları içerisinde bulunan Botan Çayında meydana gelen boğulma olaylarının önlenmesi amacıyla, 9 Eylül 2014 tarihinde Vali Mustafa TUTULMAZ Başkanlığında, İlgili kamu kuruluş temsilcileri, baraj işletme yetkilileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve basın mensuplarının katıldığı geniş ketılımlı toplantıda görüşülen konuların uygulanabilirliğinin araştırılması amacıyla 12.Eylül 2014 tarihinde Valilik oluruyla bir Çalışma Grubu oluşturulmuştur.

Vali Yardımcısı Ceyhun Dilşad TAŞKIN Başkanlığında; İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Siirt Belediyesi, DSİ 104. Şube Müdürlüğü, Al Kumru HES, Kirazlık HES, Limak Yatırım ve Valilik temsilcilerinden müteşekkil çalışma grubu, 25 Eylül 2014, 4 Kasım 2014 ve 23 Aralık 2014 tarihlerinde toplantılar yaparak konuyla ilgili alınabilecek tedbirlerle ilgili çalışmalar yapmıştır.

Bu çalışmalarda; 9 Eylül 2014 tarihli geniş katılımlı toplantıda belirtilen görüşler, tek tek ele alınmış, uygulanabilir olanların hayata geçirilmesi hususunda karar alınmış, Sözkonusu kararlar ile uygulanabilirliği olmayanlar, gerekçeleri ile birlikte kamuoyuna sunulmak üzere aşağıda sıralanmıştır.

1)- Özellikle halkımızın yoğun olarak piknik yaptığı hafta sonu ve tatil günlerinde olmak üzere; Santralin faaliyete girmesi öncesinde, suyun yükselme ihtimaline karşı, halkı uyarmak üzere 2 adet motorize devriye ekibi oluşturulacaktır.

2)- Mevcut siren sistemine ek olarak; halkın yoğun olarak bulunduğu 2 ayrı noktaya yeni siren sistemleri yerleştirilecek, tüm siren sistemlerine üç dilde sesli anons yapacak modüller eklenecektir.

3)- Kum ocaklarının sınırları dışında çalışıp çalışmadığı, nehir yatağını bozup bozmadıklarının takibi İl Özel İdaresi ekiplerince hassasiyetle yapılacaktır.

4)- Nehir güzergahında faaliyet gösteren işletmelerin herhangi bir zarara uğramaması bakımından, santralin faaliyete girmesi öncesinde havzadaki işletmelere (Kum ocağı vb..) baraj yetkililerince SMS ile bilgi verilmesi sağlanacaktır.

5)- Suya girmenin tehlikelerine karşın mevcut uyarı tabelalarına,  ilaveten uyarı tabelaları uygun yerlere yerleştirilmiş, Limak ve DSİ tarafından belirlenen formatta görsel uyarı içeren yeni tabelaların da yerleştirilmesi çalışmaları devam etmektedir.

6)- Halkımızın riskli alanlar yerine daha uygun yerlerde piknik yapmaları amacıyla alternatif piknik alanları ve mesire yerleri oluşturulması konusunda projeler hazırlanmış olup, bir kısmı ihale aşamasında, bir kısmının da yer teslimi yapılarak, projeye başlanılmıştır.

7)- BilIboardlarda, Yerel gazete ve TV'lerde kamu spotu, el ilanı, broşür tarzında eğitsel faaliyetlerle konuyla ilgili uyarıcı, bilgilendirici haberlere devam edilecektir.

8)-Belediye yayın sisteminden uyarıcı anons ve bilgilendirme yapılması sağlanacaktır.

 

9)-Konunun Cuma Hutbelerinde işlenmesi yoluyla halkın bilgilendirilmesi sağlanacaktır.

 

10)-Limak, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve AFAD tarafından Okullarda enerji ve barajlar konulu

 eğitim çalışmaları yürütülecektir.

11)- Suya kapılan kişilere hızla yardım yapılmasını sağlayacak halat, can yeleği, can simidi gibi kurtarma malzemelerinin konulacağı Konteynerlerin, nehir hattı boyunca tespit edilecek uygun yerlere yerleştirilmesi konusu incelenmiş, konteynırların güvenliğinin sağlanamayacağı, olay anında yardım malzemelerinin kullanılmasındaki usul ve yöntemler nedeniyle uygulanabilir olmadığına karar verilmiştir. Ancak, bunun yerine nehir güzergâhındaki kum ocağı vb. işletmelerin suya kapılmalar anında hızlıca müdahale edebilmeleri bakımından halat, can simidi, can yeleği gibi kurtarma malzemelerini bulundurmaları, işletmeler tarafından talep olması halinde müdahale hususunda AFAD tarafından eğitimlerinin sağlanmasına karar verilmiştir.

12)- Suya kapılan kişilerin tutunabileceği çelikten gergi halatlarının konması ile ilgili olarak DSİ yetkililerince çalışma yapılmış, suyun akış hızı, sürüklenme hızı, debinin sabit olmaması ve kişinin çarpması sonucu daha ağır bir yara alabileceği gibi sebeplerden dolayı bu tedbirin uygulanabilir olmadığına karar verilmiştir.

13)- Suya kapılan kişilerin Billoris köprüsü altına çelik ağ yerleştirilmesi suretiyle tutulması konusu değerlendirilmiş, çelik ağın rusubat tutabileceği, taşkınlara yol açabileceği, köprü ayaklarına ağırlık yapmak suretiyle köprüyü tehlikeye atabileceği gibi çekincelerin DSİ yetkilileri tarafından belirtilmesi nedeniyle uygulanabilir olmadığına karar verilmiştir.
Alınacak tüm tedbirlere ilaveten; Vatandaşlarımızın, kendi hayat güvenceleri için duyarlı davranmaları ve özelikle Botan havzasında suların yükselip-çekildiği alanlara girmemeleri büyük bir önem arz etmektedir.

           Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

                  SİİRT VALİLİĞİ

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.