Bu haber kez okundu.

SİİRT TURİZMİNİ GELİŞTİRME PROJESİ DÜN START ALDI
banner229
Vali Tutulmaz, “Siirt Halkına Teşekkür Ediyoruz, Bu konuda teröre Yeterince Destek Vermediler. terörün Karşında Oldular”.... Dedi. 
Siirt Turizmini geliştirmek amacıyla Avrupa Birliğinin Mali destek programına sunulan ve kabul edilen 10 milyon TL bütçeli proje start aldı.
Siirt ve Tillo turizminin gelişimine önemli bir katma değer kazandırması beklenen ‘Siirt Turizmini Geliştirme Projesi’, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Rekabetçi Sektörler programı altında, Avrupa Birliği tarafından desteklenen 10 milyon TL bütçeli projenin , tanıtımı ve imza töreni yapıldı.
 Kültür Merkezindeski İmza törenine Vali Mustafa Tutulmaz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlık temsilcisi Enver Yalçın, Vali Yardımcıları Bahadır Yörük, Ceyhun Dilşad Taşkın, Yunus Koç, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, Cumhuriyet Başsavcısı Alparslan Ağçakale, Ağır Ceza Reisi, Mehmet Selim Karakuzu, İlçe Kaymakamları, AK Parti İl Başkanı Fuat Özgür Çalapkulu ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.
Program Siirt Valiliğinin hazırlamış olduğu Siirt ilimizi tanıtan filim ile başladı.
Proje koordinatörü Erol Avcı, Proje kapsamında Tillo'yu ziyaret eden turistlerin kullanacağı tesisin yapımı ve yenilenmesi, şehrin atmosferine ve çevre düzenlemesine uygun olarak sokak ışıklandırmalarının yapılması, bazı sokak ve meydanların restorasyonu, Tillo'daki türbe ve mezarlıkların bulunduğu bölgeyi çevreleyen duvarların onarılarak düzenlenmesi, bilgi ve yönlendirme levhaları ile işaretlerinin yerleştirilmesi, tanıtım faaliyetleri çerçevesinde ise Tillo'nun "Batıdan Doğuya Uzanan Sufi Yolu" teması kullanılarak bilinirliğinin artırılması, ekinoks günlerinde etkinliklerin düzenlenmesi ve çeşitli aktivitelerle desteklenmesinin sağlanacağını söyledi. Projenin önemli kazanımlarından biri de Sufi Yolunun yeni rotası olacak. Diğer yandan, Rekabetçi Sektörler Programının "Siirt'te Turizm Sektörünün Canlandırılması Projesi" ile Tillo'nun binlerce yıllık öyküsü, bütüncül bir yaklaşımla kentin önemli tarihi ve kültürel varlıklarına dikkat çekilerek yeniden yazılacağını belirtti.
Romanya Müşavirlik firması adına Marian Trandafirescu yaptığı konuşmada, yaklaşık bir haftadır ilimizde ve Tillo ilçemizde çalışmalar yaptıklarını Siirt halkının misafirperverliğini övdü.
Tillo Belediye Başkanı İdham Aydım yaptığı konuşmada, projenin isimsiz kahramanları olduğunu ve projede emeği geçenlere teşekkür etti.
İhaleyi alan Tigris firması yetkilisi Bülent İpek, projenin hayırlı uğurlu olmasını dileyerek, bir başka Avrupa Birliği projesi olan 9 buçuk milyon Euro bütçeli Fıstık üretiminin alt yapısını iyileştirme ve geliştirme projesinin de önümüzdeki hafta başlatacaklarını söyledi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlık temsilcisi Enver Yalçın, bakanlık olarak 46 proje arasında olan ‘Siirt Turizmini Geliştirme Projesi’,ni önemsediklerini ifade etti.
Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencisi Şehriban Duman’ın verdiği müzik dinletisi ve Botan Efsanesini tanıtan gösterimin ardından, Vali Mustafa Tutulmaz yaptığı konuşmada, “Turizm günümüzün artık en önemli gelir kaynaklarından biridir. Ülkelerin zenginliğine katkı sağlayan en önemli hususlardan biriside bacasız fabrika olarak tanımlanan turizmdir. Bugün gelişmiş ülkelere baktığımızda turizm alanında onların gelişmiş olduğunu görüyoruz.
Bir Amerika olsun, bir Fransa olsun, bunlar her yönüyle gelişmenin yanında turizmde de dünyanın en önde gelen ülkeleridir. Siirt’imizin gelişebilmesi için derin tarihimiz var eşsiz doğa güzelliklerimiz var. İnanç turizmi açısından önemli yerlerimiz beldelerimiz var.
Siirt’in eşsiz lezzetleri var yemekleri var. Dolayısıyla bunların sadece varlığıyla övünmememiz bunları da turizme kazandırıp bunları bir gelir kaynağı haline getirmemiz gerekir. Bunun en önemli sonucu bu tür değerlerin kullanılmasının vatandaşa yansımasıyla mümkün olacaktır. Çünkü eğer bu değerlerimiz vatandaşa ekonomik bir gelir olarak dönmese bunların korunmasında sıkıntılar yaşarız.
Bu değerlerimizin devamında sıkıntılar yaşarız. Bu proje bizim engin zenginliklerimizin, derin zenginliklerimizin tanıtımının sadece bir parçasıdır. Özellikle bu günlerde bölgemizde bulunan kara bulutların biraz dağıtmasına vesile olacak İbrahim hakkı Hz.lerinin hocasının hitap ettiği şekliyle yılın ilk doğan güneşinin onun başucuna doğması gibi.
Bu projenin inşallah bu bölgenin karabulutların dağılmasında aynı o ışık gibi bir fayda sağlamasını temenni ediyoruz. Tillo’nun dünyanın merkezi olarak geçtiğini İbrahim Hakkı Hz’lerinin bu şekilde not haline getirdiğini kayıtlarda bu şekilde geçtiğini söylemişlerdi.
Eğer biz o günkü bilimi o günkü ilim gelişmesini devam ettirmiş olsaydık belki dünya bu gün bahsetmeyecekti. Dünyanın merkezi olarak Tillo’dan bahsedecekti. Bölgedeki terör olaylarının bitmesi gerekir. Çünkü, öncelikle can güvenliği önem taşır. Batıdaki, Karadeniz’deki, İç Anadolu’daki insanımız başta merak ediyor. Onlar buralara gelmek isteyecek ve buraları görecektir. Ancak söylediğim gibi, bizim terör belasını en kısa sürede bertaraf etmemiz lazım. Siirt halkına teşekkür ediyoruz bu konuda teröre yeterince destek vermediler. terörün karşında oldular ve bölgemizi şu anda bir huzur adası haline getirdiler. Huzurlarınızda tüm Siirtlilere teşekkür ediyorum. Ancak bunun yetmediğini çok iyi biliyoruz. Çünkü yanı başımızdaki illerde yaşanan her hangi bir sıkıntı aynen buraya da yansıyor.
Dolayısıyla bu bölgeleri kalkındıracaksak, bu bölgeler eğer turizmden ve içinde bulundukları değerlerden faydalanmak istiyorsa, olmasa şartımız terörün bir an evvel bertaraf edilmesidir. 2 buçuk yılık bir çözüm sürecinden geçtiğimiz dönemde hepimiz gördük ki buralara gelen kişi sayısında her geçen gün bir artış oldu.
Bu artış her gecen gün daha artacaktı. Ancak son olaylar bunu engelledi. Ümidimiz o ki en kısa sürede sonuçlanır ve inşallah ilkbaharla birlikte yeni bir bahar bu bölgede hep beraber görürüz inşallah”.. Dedi.
Buradaki törenin ardından, Tillo Kent meydanında devam eden programda, proje alanlarının tanıtımı ve yer teslimi ile program sona erdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.