Bu haber kez okundu.

Siirt TSO, Siirt Üniversitesine Toprak Analiz Laboratuvarı Hibe Etti
banner229

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile Siirt Üniversitesi bünyesinde kurulan toprak analiz laboratuvarı düzenlenen törenle açıldı.

Açılışa Siirt Ticaret ve Sanayi  Odası Başkan Vekili Fuat Özgür Çalapkulu, Siirt Üniversitesi Rektörü Murat Erman, öğretim görevlileri ve Ticaret Odası Meclis Üyeleri ve çalışanları katıldı.

Bilim ve Teknoloji Uygulama Araştırma Merkezinde (SİUBTUAM) gerçekleşen törenin açılış konuşmasını Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ebru Akkemik gerçekleştirdi. SİUBTUAM’da bulunan laboratuvarlar hakkında bilgi veren Akkemik, 21.yy üniversitelerinin gerçekleştirmek istedikleri Sanayi- Üniversite iş birliğinin çok güzel bir örneği olan Yeni Toprak Analiz Laboratuvarında liderliğinden dolayı Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman’a ve Siirt Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Güven Kuzu’ya teşekkür etti.

Siirt’te sanayinin istenilen düzeyde gelişmediğinden Üniversitenin şehrin gelişimi açısından lokomotif bir kurum haline geldiğini belirten Siirt Üniversitesi Rektörü Murat Erman, üniversitelerin bulundukları bölgenin dönüşümünü sağlayan lokomotifi olduğunu kaydetti.

Erman, “Bugün bizim için çok anlamlı bir gün. Çünkü kamu, sanayi ve üniversite kapsamında güzel bir iş birliğine hep beraber şahit olmaktayız. Ticaret ve Sanayi Odası, mevcut olan toprak analizi laboratuvarına ait cihazlar, iki kurumun karşılıklı uzlaşması neticesinde üniversitemizin laboratuvarıyla birleştirilerek laboratuvarımızın alt yapısı güçlendirildi. Bu kapsamda bölgedeki bütün kamu kuruluşlarına hizmet verme potansiyeline ulaştırılarak daha da güçlü hale getirilmiştir.” dedi.

Siirt Üniversitesinin 15 bin 400 öğrencisi ve bin personeli ile devasa bir kurum haline geldiğine dikkat çeken Erman, “Sosyal ve kültürel faaliyetleri, çok önemsediğimiz Siirt Ticaret ve Sanayi Odası’yla iş birliğini arttırarak devam ettirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Erman, “Siirt Üniversitesi yakın gelecekte 20 bini aşan öğrencisi ve artarak devam eden akademik personeli, tıp fakültesi, tarım ve hayvancılık ve dijital dönüşüm alanlarında pilot üniversite olması ile bölgemize, ülkemize günden güne artan bir hizmet ağına ulaşmıştır.

Bu bakımdan bizler bu iş birlikteliklerini çok önemsiyoruz. Sadece laboratuvarların alt yapılarının güçlendirilmesi konusunda değil, bundan sonra yürütülecek bilimsel çalışmalarda da Siirt Ticaret ve Sanayi Odası’yla iş birliği içerinde olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Bu şehrin daha ileri noktalara gelmesi ve insanların layık oldukları hizmeti alabilmeleri noktasında Siirt Üniversitesine büyük görevler düştüğünü dile getiren  Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Fuat Özgür Çalapkulu, “Toprak analizi laboratuvarının Ticaret ve Sanayi Odası ile ne alakası var?’ denilebilir ama işin içine fıstığı koyduğunuzda hem ticari anlamda hem de işlenmesi konusunda sanayi ile ilişkili hale geliyor.

Kamu, üniversite ve sanayi iş birliği çerçevesinde bu adımı atmış olduk. Bundan sonra da bu tür adımları atmaya devam edeceğiz. Çünkü bu şehirde bizler de yaşıyoruz. Bu şehirdeki insanlar bizleriz, bizim yakınlarımız ve gelecekte de bizim çocuklarımız bu şehirde yaşayacaklar. Madem bu şehirle irtibatımızı kesmeyeceğiz vatandaşların layık olduğu hizmeti vereceğiz .” dedi.

Proje ile Siirt’te fıstık üretimi, tarımsal sanayi ve ihracatın arttırılmasının amaçlandığını dile getiren Çalapkulu, “Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı hibe çağrısı ile hazırlanmış bir proje. Analiz laboratuvarını bu proje sayesinde kurmuş olduk.

Toplamda 340 bin Euro’luk bir projedir. Üniversitemize hibe edilen cihazların bedeli 170 bin Euro’luk bir tutara sahip toplam 44 cihaz bulunuyor. Tarım ve Orman Müdürlüğünden aldığımız verilere göre sadece geçen sene fıstık satışından Siirt ekonomisine 650 milyon TL gibi bir katkısı oldu. Bu çok ciddi ve ekonomiyi ayakta tutan bir rakamdır. Biliyorsunuz bu şehirde ağır sanayi yok. Dolayısıyla tarım ve hayvancılığı ön plana çıkaracak adımların atılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, Toprak Analiz Laboratuvarına yaptıkları katkılardan dolayı Siirt Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Güven Kuzu adına vekili Fuat Özgür Çalapkulu’ya teşekkür belgesini takdim etti.

Tören, Toprak Analiz Laboratuvarının gezilmesi ardından gerçekleşen kokteyl ile son buldu.

Törene; Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Fuat Özgür Çalapkulu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nihat Şındak, Prof. Dr. Cemalettin Erdemci, Genç Girişimciler Kurul Başkanı Yafes Turhan,Ticaret Odası Meclis Üyeleri Fatih Özgen, Ömer Özer, Mansur Güneş, Hamza Özçelebi, Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Derya Çengel Arpacı, Kaan Özer, Remzi Erdoğan, Dika Uzmanı Halis Tuncer ve Ömer Özer katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.