Bu haber kez okundu.

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nce Kabak Sineği ile Mücadele Eğitimi Düzenlendi
banner229

Kabakgil alanlarında önemli zararlara neden olan Dacus ciliatus Loew (Kabakgil Sineği) Mücadelesi Teknik Personel Eğitimi, Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’nce düzenlendi.

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Ek Hizmet Binası toplantı salonunda düzenlenen eğitime; İl Müdür Yardımcısı M. Sabri Tan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Abdusselam Ertaş, Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden görevli konu uzmanları ile İl/İlçe Müdürlüklerinde bulunan ve Kabakgil Sineği Mücadelesi sürvey çalışmalarında görev alacak teknik personeller katıldı.

Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli konu uzmanları tarafından yapılan sunumda; zararlının tanımı, biyolojisi, konukçuları, zarar şekilleri, yayılışı, tespiti ve mücadele yöntemleri hakkında İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görev alan teknik personeller bilgilendirildi.

2018 yılında Siirt ve çevresinde önemli ekonomik kayıplara neden olan Dacus ciliatus zararlısı ile mücadele edilmediği takdirde çok daha büyük ekonomik zararlara neden olmakta, başta kabak olmak üzere hıyar, karpuz ve kavun gibi sebzelerde büyük zararlar meydana getirmektedir.

           Dacus ciliatus ile ilgili mücadelede üreticilerin dikkat etmesi gereken hususlar;

Zararlının tespit edildiği bölgelerde ilk olarak toprağın derin sürülmesi ve bitki artıklarının uzaklaştırılması gerekir.

Larva tespit edilen meyveler toplanıp derin çukurlara gömülmeli ve üzerine kireç atıldıktan sonra toprak ile kapatılmalıdır.

Zararlının biyoteknik mücadelesi kapsamında Mayıs-Haziran ayları itibari ile sarı yapışkan tuzaklar veya feromon tuzaklar asılmalıdır. Tuzak değişimleri ruhsatta belirtilen aralıklarla yapılmalıdır.

Zararlının varlığından şüphe edilmesi durumunda İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurulmalıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.